Νέα ανάκληση πιστοποίησης ΠΟΠ από κρητική εταιρεία τυποποίησης ελαιολάδου

Κατά τον επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης «ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ Κ. ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.» στον νομό Ρεθύμνου Κρήτης, με δραστηριότητα την τυποποίηση ελαιολάδου, διαπιστώθηκε ότι η εν λόγω επιχείρηση κατά το έτος 2020, διακίνησε 39.100 λίτρα ελαιόλαδο,  με την ένδειξη «ΣΗΤΕIΑ ΛΑΣΙΘIΟΥ ΚΡΗΤΗΣ Π.Ο.Π.», και κατά το έτος 2021 2.416 λίτρα ελαιολάδου, με την ένδειξη «ΒOΡΕΙΟΣ ΜΥΛΟΠOΤΑΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Π.Ο.Π.», που έφεραν καταχρηστικά, τόσο τις ανωτέρω ενδείξεις, όσο και τις αντίστοιχες  προδιαγραφές καταχώρησης των εν λόγω προϊόντων, κατά παράβαση της ισχύουσας εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας.

Διαπιστώθηκε επίσης παντελής έλλειψη παραστατικών αγορών πρώτης ύλης, καθώς και απουσία καταγραφών  των παραπάνω ποσοτήτων στα αντίστοιχα αρχεία εισροών-εκροών.

Επιπλέον, κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση παρουσιάζει ελλείψεις στην ορθή αναγραφή των επίσημων καταχωρισμένων ενδείξεων στα παραστατικά διακίνησης, καθώς και την επισήμανση των διακινούμενων προϊόντων.

Κατόπιν των ανωτέρω, ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ αποφάσισε:

  • την   ανάκληση πιστοποίησης της επιχείρησης «ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ Κ. ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.» στον νομό Ρεθύμνου Κρήτης, σε ό,τι αφορά την συσκευασία, με σκοπό την εμπορία, του ελαιολάδου με την ένδειξη «ΣΗΤΕIΑ ΛΑΣΙΘIΟΥ ΚΡΗΤΗΣ Π.Ο.Π.» και του ελαιόλαδου με την ένδειξη «ΒOΡΕΙΟΣ ΜΥΛΟΠOΤΑΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Π.Ο.Π.»
  • την παραπομπή της επιχείρησης στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών & Παραβάσεων προϊόντων Π.Ο.Π./Π.Γ.Ε. του Υ.Π.Α.Α.Τ. για επιβολή κυρώσεων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία

Θα ακολουθήσουν ενέργειες του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, σε συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί