Μόλις μια θέση μόνιμου παθολόγου έχει προκηρυχθεί τα τελευταία 2 χρόνια για το ΤΕΠ του ΠΑΓΝΗ, όπου λειτουργεί παράλληλα και ΤΕΠ COVID

” Πριν από λίγες μέρες ζητήθηκε από τη ρευματολογική, τη δερματολογική και την ενδοκρινολογική κλινική του ΠΑΓΝΗ να ενισχύσουν το παθολογικό ΤΕΠ με εφημερίες των γιατρών τους σε ρόλο παθολόγου – Τους τελευταίους μήνες το παθολογικό ΤΕΠ και το ΤΕΠ COVID καλύπτεται από ένα μόνο ειδικευμένο παθολόγο τις νυχτερινές ώρες”

Ανακοίνωση με αφορμή την διεξαγωγή εκλογών της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 14 Δεκεμβρίου, εξέδωσε η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών καταγγέλλοντας τις συνθήκες εργασίας των γιατρών, στο ΠΑΓΝΗ, οι οποίες ολοένα και επιδεινώνονται λόγω του υπάρχοντος ελλιπούς (αριθμητικά) εξουθενωμένου ιατρικού προσωπικού.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, πριν από λίγες μέρες ζητήθηκε από τη ρευματολογική, τη δερματολογική και την ενδοκρινολογική κλινική του ΠΑΓΝΗ να ενισχύσουν το παθολογικό ΤΕΠ με εφημερίες των γιατρών τους σε ρόλο παθολόγου. Η τραγική υποστελεχωση του ΤΕΠ είναι δεδομένη, αφού μόλις μια θέση μόνιμου παθολόγου έχει προκηρυχθεί τα τελευταία 2 χρόνια για το ΤΕΠ του ΠΑΓΝΗ, όπου λειτουργεί παράλληλα και ΤΕΠ COVID, ενώ επιφορτίστηκε πρόσφατα και με τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, τους τελευταίους μήνες το παθολογικό ΤΕΠ και το ΤΕΠ COVID καλύπτεται από ένα μόνο ειδικευμένο παθολόγο τις νυχτερινές ώρες των γενικών εφημεριών! Δεν αποτελεί λύση όμως η απασχόληση ιατρών άλλων ειδικοτήτων, συνήθως ειδικευόμενων, χωρίς σχετική εμπειρία και ενώ θα έπρεπε να εκπαιδεύονται στην ειδικότητά τους, για να καλύψουν ένα τόσο νευραλγικό κομμάτι του νοσοκομείου όπως το Τμήμα επειγόντων περιστατικών. Η κυβέρνηση χρειάζεται να προχωρήσει αμεσα σε μονιμες προσλήψεις!

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η επιδείνωση των συνθηκών εργασίας των γιατρών συνεχίζεται…

Ολοένα επιδεινώνονται οι συνθήκες εργασίας των γιατρών των δημόσιων δομών υγείας, καθώς 21 μήνες πανδημίας δεν αξιοποιήθηκαν για την εξάλειψη των χρόνιων σοβαρών ελλείψεων των νοσοκομείων. Οι αυξημένες απαιτήσεις της πανδημίας «μπαλώνονται» με περαιτέρω εντατικοποίηση της δουλειάς του υπάρχοντος ελλιπούς (αριθμητικά) εξουθενωμένου ιατρικού προσωπικού. 

Απόδειξη για το γεγονός ότι ο υπάρχων αριθμός γιατρών είναι ανεπαρκής σε σχέση με τις ανάγκες είναι ότι η πλειοψηφία των γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων υποχρεώνεται σε υπέρβαση του πλαφόν των εφημεριών, τις οποίες μάλιστα δεν έχουν πληρωθεί από το Μάρτιο και μετά (!), προκειμένου να καλύψει τις μονάδες αντιμετώπισης κορονοϊού (ΜΑΚ) και τα εμβολιαστικά κέντρα. Μάλιστα την ίδια ώρα που η κυβέρνηση υπόσχεται δώρα κοροϊδίας υπό όρους και προϋποθέσεις, η πληρωμή των τακτικών εφημεριών ειδικευμένων και ειδικευόμενων καθυστερεί χαρακτηριστικά!

Πριν από λίγες μέρες ζητήθηκε από τη ρευματολογική, τη δερματολογική και την ενδοκρινολογική κλινική του ΠΑΓΝΗ να ενισχύσουν το παθολογικό ΤΕΠ με εφημερίες των γιατρών τους σε ρόλο παθολόγου. Η τραγική υποστελεχωση του ΤΕΠ είναι δεδομένη, αφού μόλις μια θέση μόνιμου παθολόγου έχει προκηρυχθεί τα τελευταία 2 χρόνια για το ΤΕΠ του ΠΑΓΝΗ, όπου λειτουργεί παράλληλα και ΤΕΠ COVID, ενώ επιφορτίστηκε πρόσφατα και με τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού. Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες το παθολογικό ΤΕΠ και το ΤΕΠ COVID καλύπτεται από ένα μόνο ειδικευμένο παθολόγο τις νυχτερινές ώρες των γενικών εφημεριών! Δεν αποτελεί λύση όμως η απασχόληση ιατρών άλλων ειδικοτήτων, συνήθως ειδικευόμενων, χωρίς σχετική εμπειρία και ενώ θα έπρεπε να εκπαιδεύονται στην ειδικότητά τους, για να καλύψουν ένα τόσο νευραλγικό κομμάτι του νοσοκομείου όπως το Τμήμα επειγόντων περιστατικών. Η κυβέρνηση χρειάζεται να προχωρήσει αμεσα σε μονιμες προσλήψεις!

Τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας των γιατρών έρχεται να επιδεινώσει και η μετακίνηση των εφημερείων μακριά από τις κλινικές στο νοσοκομείο του ΠΑΓΝΗ, συγκεκριμένα στο «Κτίριο Ιατρών», έπειτα από απόφαση της διοίκησης την οποία μάλιστα “ανακοίνωσε” στο επιστημονικό συμβούλιο του νοσοκομείου. Πρόκειται για επικίνδυνη πρωτοβουλία, αφού για να μπορέσουν να ξεκουραστούν οι εφημερεύοντες θα χρειαστεί να πηγαίνουν σε ένα χωριστό οικοδόμημα, έξω από το κύριο κτίριο του ΠΑΓΝΗ, μακριά από την κλινική στην οποία εφημερεύουν άρα και τους ασθενείς που θα τους χρειαστούν! Είναι ακόμα πιο εξοργιστικό το γεγονός ότι η απόφαση αφορά ειδικότητες με σοβαρά επείγοντα που απαιτούν άμεση παρέμβαση όπως παθολόγοι, καρδιολόγοι, χειρουργοί και αναισθησιολόγοι! Η καθυστερημένη παρέμβαση του εφημερεύοντος καρδιολόγου σε ασθενή με ανακοπή, οξύ πνευμονικό οίδημα, σοβαρή αρρυθμία, η αργοπορημένη άφιξη του αναισθησιολόγου σε περιστατικό που χρήζει καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης ή/και διασωλήνωσης εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τους ασθενείς, ενώ επιφορτίζει με πρόσθετο άγχος, ταλαιπωρία αλλά και ευθύνη τους εφημερεύοντες γιατρούς!

Παράλληλα, λόγω υποστελέχωσης, οι κανονικές άδειες των υγειονομικών είναι σε αναστολή εδώ και μήνες και τα περισσότερα ρεπό δεν δίνονται μετά τις ενεργές εφημερίες, με αποτέλεσμα πολλοί (ειδικευόμενοι κυρίως) να δουλεύουν έως 32-34 συνεχόμενες ώρες, έως 80 ώρες τη βδομάδα, με επακόλουθο την καταπόνησή τους και την αύξηση του κινδύνου ιατρικών λαθών. 

Τα παραδείγματα αυτά είναι ενδεικτικά της προτεραιότητας που δίνεται κατά τη διαχείριση της πανδημίας στην εξοικονόμηση δαπανών αντί για την προστασία της υγείας. Κοστίζει λιγότερο να ανακυκλώνεται και να εξαντλείται το ίδιο και το ίδιο προσωπικό, να περιπλανιέται για να κλείνει «τρύπες», παρά να γίνουν προσλήψεις μόνιμων γιατρών, ώστε να καλύπτεται το σύνολο των αναγκών

H κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω. Στον προϋπολογισμό του 2022 η κρατική χρηματοδότηση θα είναι μειωμένη (σε σχέση με το 2021) κατά 139 εκατ. ευρώ για τα νοσοκομεία και κατά 130 εκατ. ευρώ για την ΠΦΥ. Το σχέδιο της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ» περιλαμβάνει επέκταση της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων δομών υγείας με ολοένα λιγότερα κρατικά κονδύλια, με ολοένα περισσότερα έσοδα από τις άμεσες ή έμμεσες πληρωμές των ασθενών και διεύρυνση των ΣΔΙΤ (συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα) υγείας. Αυτό σημαίνει διατήρηση των ελλείψεων σε μόνιμο προσωπικό, νέες συγχωνεύσεις τμημάτων και νοσοκομείων, νέα μείωση νοσοκομειακών κλινών και -παράλληλα- ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της υγείας.

Διεκδικούμε:

  • Να παραμείνουν τα εφημερεία των γιατρών στα τμήματά τους, ώστε να εξασφαλίζεται η έγκαιρη μετάβασή τους σε επείγοντα περιστατικά-να εξασφαλιστούν εφημερεία στα τμήματα που δεν υπάρχουν.
  • Άμεσες προσλήψεις μόνιμων παθολόγων και επειγοντολόγων για την πλήρη στελέχωση της Παθολογικής Κλινικής και του ΤΕΠ
  • Καμία απασχόληση ειδικευομένων με αλλότρια καθήκοντα. Ενιαίο πανελλαδικό σύστημα εκπαίδευσης στης ειδικότητα με ευθύνη του κράτους.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των νοσοκομείων και κέντρων υγείας 
  • Πλήρη στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας με προσλήψεις μόνιμων γιατρών. Αλλαγή οργανισμών νοσοκομείων με αύξηση οργανικών θέσεων
  • Καμία υπέρβαση στο πλαφόν του αριθμού των εφημεριών. Άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών
  • Να δίνονται όλα τα ρεπό μετά από ενεργές εφημερίες. Άρση αναστολής αδειών
  • Ανάπτυξη και στελέχωση (με προσλήψεις, όχι με μετακινήσεις) εμβολιαστικών κέντρων στα πλαίσια της ΠΦΥ. Απεμπλοκή νοσοκομείων από τον εμβολιασμό
  • Κατάργηση των συγχωνεύσεων κλινικών και επαναφορά του αριθμού κλινών και της πλήρους λειτουργίας τους (Παιδιατρικής, Παιδοχειρουργικής, Νεφρολογικής κλπ.).  

Καλούμε τους συναδέλφους να συμμετέχουν στο συλλογικό αγώνα για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας που θα παρέχει υπηρεσίες στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης με κριτήριο την πλήρη ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.

Όλοι στις εκλογές της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου

Στις 14 Δεκεμβρίου

Στηρίζουμε ΔΗΠΑΚ Γιατρών

Δίνουμε δύναμη στη δικιά μας φωνή κάτω από τι μάσκες

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί