Δ. Βρύσαλης: Όχι στον αποκλεισμό των υγειονομικών από το κοινωνικό μέρισμα, να επεκταθεί το ανθυγιεινό επίδομα και να καταβληθεί επίδομα Χριστουγέννων

Δήλωση του Προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, κ. Δημήτρη Βρύσαλη:

Όχι  στον αποκλεισμό των υγειονομικών  από το κοινωνικό μοίρασμα να επεκταθεί το ανθυγιεινό επίδομα και να καταβληθεί επίδομα Χριστουγέννων σε όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ στους χιλιάδες εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας προκαλεί ο αποκλεισμός μας από την πρόσφατη τροπολογία από την καταβολή του λεγόμενου «κοινωνικού μερίσματος», ενώ ταυτόχρονα συνεχίζονται οι υποκριτικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, ακόμα και του ίδιου του πρωθυπουργού, περί  «αναγνώρισης της προσφοράς» μας.

Η νέα πρόκληση σε βάρος μας έρχεται να προστεθεί στις δηλώσεις του αναπλ. Υπουργού Οικονομικών περί αποκλεισμού χιλιάδων συναδέλφων από τη καταβολή της όποιας «έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης» αλλά και στην  ψήφιση παράτασης (μέχρι 30 Νοεμβρίου 2021!!! – ημερομηνία που έχει παρέλθει) της προθεσμίας για την έκδοση πορίσματος της Επιτροπής για τον επανακαθορισμό του καθεστώτος χορήγησης του ανθυγιεινού επιδόματος.

 Διατηρείται ο απαράδεκτος αποκλεισμός χιλιάδων συνάδελφων (γιατρών, φυσικοθεραπευτών, εργοθεραπευτων, ψυχολόγων, διαιτολόγων, λογοθεραπευτών, κοινωνικών λειτουργών, φυλάκων, διοικητικών, εργαζομένων μέσω προγραμμάτων ΕΟΔΥ κλπ) από την καταβολή του επιδόματος ενώ δεν διαψεύδονται τα δημοσιεύματα ότι στο πόρισμα, πολλά επαγγέλματα/ειδικότητες στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας «βαθμολογούνται» ως χαμηλού κινδύνου, οπότε υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος μείωση του ανθυγιεινού επιδόματος σε σημερινούς δικαιούχους.

Πολύ περισσότερο, που όπως καταγράφεται και στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2022, οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν λιγότερο από το 6% των συνολικών φορολογικών εσόδων, δεδομένου ότι: 

σε εμάς συνεχίζει να επιβάλλεται η Εισφορά Αλληλεγγύης (που έχει καταργηθεί για τους μεγαλομετόχους επιχειρηματικών ομίλων) ενώ προχωρούν σε νέα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών (με απώλεια εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και αντίστοιχα κέρδη για τους επιχειρηματίες ύψους 849 εκατ. ευρώ.)

● η φορολογία εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους θα αυξηθεί κατά 651 εκατ. ευρώ ενώ ο συντελεστής φορολόγησης στα επιχειρηματικά κέρδη θα μειωθεί στο 22% από 24% (με απώλεια κρατικών εσόδων και αντίστοιχα κέρδη για τους επιχειρηματίες ύψους 183 εκατ. ευρώ.)

● συνεχίζεται η υψηλή κρατική φορολόγηση στα καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης, που επιβαρύνουν την ακρίβεια, και προβλέπεται ο ΦΠΑ να αυξηθεί κατά 1,7 δις και οι «ειδικοί φόροι κατανάλωσης» κατά 400 εκατ. ευρώ.

Οι υγειονομικοί  διεκδικούμε ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, ξεκινώντας από την καταβολή ολόκληρου μισθού ως επιδόματος Χριστουγέννων σε όλους τους εργαζόμενους.

► Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας. Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί