Η ώρα της κάλπης στο ΚΙΝΑΛ- Οι δηλώσεις των υποψηφίων

Από τις επτά το πρωί της Κυριακής έχουν ανοίξει οι κάλπες για την εκλογή νέας ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής σε 840 εκλογικά κέντρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όπου ζουν απόδημοι Έλληνες, σε χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Η ψηφοφορία θα διαρκέσει ως τις επτά το απόγευμα και δεν αποκλείεται να δοθεί μικρής διάρκειας παράταση με απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής Καταστατικού και Εκλογικών Διαδικασιών (ΕΔΕΚΑΠ).

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι ήδη μέλη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. καθώς κι όσοι επιθυμούν να εγγραφούν ως μέλη ή φίλοι του κόμματος προσερχόμενοι στα εκλογικά κέντρα. Θα πρέπει να συμπληρώσουν την σχετική αίτηση και να ψηφίσουν καταβάλλοντας ως εισφορά 3 ευρώ.

Μπορούν επίσης να ψηφίσουν και 17αρηδες που έχουν γεννηθεί μέχρι 31/12/2004 και είναι εγγεγραμμένοι στους Εθνικούς Εκλογικούς Καταλόγους. Οι αρμόδιοι χειριστές θα αναζητήσουν τα στοιχεία ταυτοποίησης που απαιτεί το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εσωτερικών όπου αναζητά τον εκλογικό αριθμό με τον οποίο και πιστοποιείται ο ψηφοφόρος. Για την ταυτοποίησή απαιτείται αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης. Θα μπορούν να ψηφίσουν και νεότεροι, π.χ. 16ρηδες αφού πέραν των άλλων, προσκομίσουν εκτυπωμένο από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ πιστοποιημένο ΑΜΚΑ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ψήφισε στο Ηράκλειο, ο Ανδρέας Λοβέρδος ψήφισε στη Μεταμόρφωση, ο Γιώργος Παπανδρέου στον Ταύρο, ο Χάρης Καστανίδης στη Θεσσαλονίκη, και στην Αθήνα οι Παύλος Γερουλάνος και Παύλος Χρηστίδης.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI

Στη δήλωση που έκανε αμέσως μετά τη συμμετοχή του στην εκλογική διαδικασία, ο εκ των υποψηφίων Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι «ήρθε η ώρα για να πάει το ΠΑΣΟΚ μπροστά, να πάει μπροστά η δημοκρατική παράταξη. Στόχος είναι να ξεπεράσουμε τις 212.000 που προσήλθαν στις κομματικές κάλπες το 2017».

Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Παύλος Χρηστίδης: Ψήφισε μαζί με την κόρη του – «Να θυμόμαστε τη Φώφη Γεννηματά»

Με τη σύζυγο και την κόρη του προσήλθε στην κάλπη ο Παύλος Χρηστίδης. Όπως δήλωσε, «σήμερα είναι μία ημέρα γιορτής, δημοκρατίας, μια ημέρα που ο ήλιος λάμπει, ξημερώνει μια μέρα αισιοδοξίας και δύναμης και είναι μία ημέρα που πρέπει να θυμόμαστε τη Φώφη Γεννηματά, χωρίς την οποία δε θα βρισκόμασταν σήμερα εδώ, χωρίς την τόλμη της και τη δουλειά που έκανε. Ξημερώνει μία ημέρα δημοκρατίας και δύναμης που θα δημιουργήσουμε το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής».

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ/EUROKINISSI

«Καλώ τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες να μας τιμήσουν με τη συμμετοχή τους στις σημερινές διαδικασίες. Ζητώ να πάρουν την υποψηφιότητά μου στα χέρια τους και να μου δώσουν καθαρή εντολή για ανανέωση, ενότητα και πολιτική αυτονομία. Είναι ο μόνος δρόμος για να έχουμε μια ισχυρή προοπτική για το μέλλον. Πιστεύω ότι είναι καλό για τη δημοκρατία μας η δημοκρατική παράσταση και το ΠΑΣΟΚ ως δύναμη προόδου, ως δύναμη συνέπειας και δύναμη ρεαλισμού να ξαναπρωταγωνιστήσουν στο πολιτκό σκηνικό της χώρας έναντι της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε από το Ηράκλειο ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Παπανδρέου: Σήμερα ανατέλλει και πάλι ο πράσινος ήλιος

Μήνυμα ενότητας έστειλε από το Παλαιό Δημαρχείο Ταύρου ο Γιώργος Παπανδρέου, όπου βρέθηκε για να ψηφίσει στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ.

«Σήμερα με την ψήφο μας, με τη συμμετοχή μας μεγαλώνουμε την παράταξη. Κάνουμε ισχυρή, δυναμική παράταξη, δίνουμε ελπίδες στους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες της χώρας ελπίδα με πυξίδα τις αξίες μας, τις αρχές μας, θα δώσουμε και προοδευτικές λύσεις στα λαϊκά προβλήματα τα προβλήματα του ελληνικού λαού και της χώρας. Σήμερα ανατέλλει και πάλι ο πράσινος ήλιος.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εθελοντές που πράγματι με τη σημαντική δουλειά τους συνέβαλαν στις δημοκρατικές αξίες που αναδεικνύουν τη φωνή του πολίτη και μας δίνουν χαρά και αισιοδοξία για το αύριο», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Γερουλάνος: Το ΠΑΣΟΚ έχει επιστρέψει

Για επιστροφή του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο ο Παύλος Γερουλάνος από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, όπου και ψήφισε στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ.

«Είναι μια υπέροχη μέρα σήμερα, ο κόσμος είναι στις κάλπες, η προσέλευση είναι μεγάλη. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πολιτισμένη προεκλογική εκστρατεία που προηγήθηκε δείχνει ότι το ΚΙΝΑΛ έχει κερδίσει τις εκλογές, το ΠΑΣΟΚ έχει επιστρέψει, και από εδώ και πέρα είναι στο χέρι όλων μας να διαφυλάξουμε αυτό που φτιάξαμε αυτόν τον καιρό. Θέλω να πω σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες που μας ακούνε σήμερα πηγαίνετε να ψηφίσετε η Αλλαγή είσαι εσύ», δήλωσε ο Παύλος Γερουλάνος.

Ο υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης, ψήφισε στη Θεσσαλονίκη.

“Σήμερα κρατούν στα χέρια τους το μέλλον της Δημοκρατικής Παράταξης όλα τα μέλη, οι φίλοι και γενικότερα οι δημοκρατικοί πολίτες αυτής της χώρας. Ελπίζω να το κάνουν αισιόδοξο, ελπιδοφόρο” σε δήλωση που έκανε προσερχόμενος στο εκλογικό κέντρο.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Ο κ. Καστανίδης σχολίασε και την ευρεία συμμετοχή των πολιτών που πήγαν σήμερα να ψηφίσουν.

“Τα μηνύματα που έχουμε από όλη την Ελλάδα είναι ότι είναι πολλαπλάσιος ο αριθμός των πολιτών που θα συμμετάσχει σε σχέση με τις εκλογές του 2017”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως έχει ανακοινώσει η ΕΔΕΚΑΠ, «οι πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, εκτός από το έντυπο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα ή διαβατήριο) θα πρέπει απαραίτητα εκτός από τη αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου, να καταθέσουν και πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ. Οι αλλοδαποί που μένουν στη χώρα μας υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν διαβατήριο, άδεια παραμονής σε ισχύ στη χώρα μας, πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ και απαραίτητα εάν δεν είναι μέλη του Κινήματος να καταθέσουν αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου του Κινήματος.

Όσοι προσέρχονται να ψηφίσουν, υποχρεωτικά φορούν μάσκα όσο βρίσκονται στο εκλογικό κέντρο. Καλό είναι να τηρούν τις αποστάσεις και να αποφεύγουν το συνωστισμό, καθώς μέχρι να ψηφίσουν θα βρίσκονται στον υπαίθριο χώρο.

Οι Απόδημοι σε ΗΠΑ, Ε.Ε., Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία μπορούν να ψηφίσουν ως Έλληνες πολίτες που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια, εφόσον δηλαδή είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο. Οι πιστοποίησή τους θα γίνεται με τον ίδιο τρόπο σαν να βρίσκονται στην Ελλάδα.

Η ΕΔΕΚΑΠ έχει ανακοινώσει ότι τα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού θα λειτουργήσουν ως εξής:

  • Αυστραλία: Από τις 10:00 έως 19:00 τοπική ώρα
  • Κύπρος: από 9:00 έως 19:00 τοπική ώρα
  • Ευρωπαϊκή Ένωση από 9:00 έως 17:00 τοπική ώρα
  • Αγγλία από 12:00 έως 18:00 τοπική ώρα
  • ΗΠΑ από 9:00 έως 16:00
  • Καναδάς: Μόντρεαλ από 9:00 έως 15:00 και Τορόντο 9:00 έως 14:00 τοπική ώρα

Μετά το κλείσιμο της κάλπης αρχίζει η καταμέτρηση. Υπολογίζεται ότι γύρω στις 10 το βράδυ θα ανακοινωθεί το 15% των αποτελεσμάτων που θα δώσει τη δυνατότητα να φανεί, ως τάση, το τελικό αποτέλεσμα πριν τον δεύτερο γύρο, την άλλη Κυριακή.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί