Ξανθός: Τιμωρεί και τους ανασφάλιστους η κυβέρνηση

Δήλωση Α. Ξανθού για συνταγογράφηση ανασφάλιστων

Με τροπολογία του σε πρόσφατο νομοσχέδιο, ο Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης ακύρωσε μια ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που διευκόλυνε τη συνταγογράφηση φαρμάκων και εργαστηριακών εξετάσεων σε ανασφάλιστους πολίτες, δίνοντας το δικαίωμα αυτό όχι μόνο σε γιατρούς των δημόσιων δομών αλλά και σε ιδιώτες γιατρούς. Το πρόσχημα είναι η αύξηση της φαρμακευτικής  δαπάνης στη συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών, που με βάση το ν.4368/2016 διασφαλίστηκε για 1η φορά η εγγυημένη  πρόσβασή τους  στο ΕΣΥ και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μετά από μια 5ετία «υγειονομικού αποκλεισμού» (2010-2015). Με δεδομένη την τεράστια δυσλειτουργία του ΕΣΥ αυτή την περίοδο λόγω της «κοβιντοποίησής» του, η ρύθμιση θα έχει ως  συνέπεια τη  δημιουργία νέων εμποδίων πρόσβασης των ανασφάλιστων πολιτών στην αναγκαία διαγνωστική και φαρμακευτική φροντίδα. Το υπαρκτό  πρόβλημα της υπερσυνταγογράφησης δεν αφορά μόνο τους ανασφάλιστους και αντιμετωπίζεται με γενικευμένη  εφαρμογή διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων και Μητρώων Ασθενών για όλους (ασφαλισμένους και ανασφάλιστους). 

Η  κυβέρνηση της ΝΔ τιμωρεί τους ανασφάλιστους πολίτες επειδή στην πραγματικότητα δεν πιστεύει στην πολιτική της καθολικής και ισότιμης κάλυψης που νομοθέτησε και υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ,  επειδή θεωρεί ότι οι δαπάνες για τους ανασφάλιστους είναι υπερβολικά «απλόχερες» και, κυρίως,    επειδή διαμαρτυρήθηκε η φαρμακοβιομηχανία για αυξημένες επιστροφές (clawback). 

 Σε συνδυασμό με την επίσης απαράδεκτη ρύθμιση που πέρασε στην ίδια τροπολογία και δίνει τη δυνατότητα στον Υπουργό Υγείας να μετακινεί φάρμακα από τη θετική λίστα στη αρνητική (δηλαδή να μην να τα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ αλλά να τα πληρώνουν στο 100% οι  ασφαλισμένοι), είναι φανερό ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποφασίσει να μεταφέρει σταδιακά ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του κόστους περίθαλψης από το Κράτος και την Κοινωνική Ασφάλιση στις τσέπες των πολιτών.  Ξεκινώντας από τους πιο αδύναμους, όπως   οι ανασφάλιστοι, και μάλιστα σε περίοδο πανδημίας και  οικονομικής κρίσης. Αν αυτό δεν είναι νεοφιλελεύθερη εμμονή που βάζει  τις ιδεοληψίες και τα επιχειρηματικά συμφέροντα  πάνω από τις υγειονομικές ανάγκες των ανθρώπων, τότε τι είναι ;

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί