Συνεργασία Αποκεντρωμένης Κρήτης με την Κύπρο για την πολιτική προστασία

«Κοινή στρατηγική για τη διαχείριση και αντιμετώπιση κινδύνων που προκαλούνται από πλημμύρες κ.α. μεγάλες καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής»

Στην Κύπρο βρίσκονται την τρέχουσα εβδομάδα η Συντονίστρια και στελέχη της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης με σκοπό να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις και συσκέψεις για την έναρξη υλοποίησης του έργου «Κοινή στρατηγική για τη διαχείριση και αντιμετώπιση κινδύνων που προκαλούνται από πλημμύρες και άλλες μεγάλες καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής» στο πλαίσιο του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG – Ελλάδας Κύπρου. 

Το έργο με ακρωνύμιο “ΠΛΗΜΜΥΡΙΣ” έχει συνολική διάρκεια υλοποίησης 24 μήνες, έως τον Ιούνιο 2023 και, συνολικό προϋπολογισμό 910.000€. Συντονιστής εταίρος είναι η Πολιτική Άμυνα της Κύπρου και συμμετέχουν επίσης η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου. Η εκτέλεση του έργου αποσκοπεί στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και στην ενίσχυση κοινών επεμβάσεων αντιμετώπισης φυσικών, τεχνολογικών και ανθρωπιστικών καταστροφών, με έμφαση στις πλημμύρες. Αφορά συγκεκριμένα στην προμήθεια οχημάτων, εξοπλισμού και αντλιών για πλημμύρες, την προμήθεια πυροσβεστικών οχημάτων – υδροφόρων και διάσωσης, καθώς και κοινές εκπαιδεύσεις προσωπικού, ανταλλαγή καλών πρακτικών και διεξαγωγή κοινών ασκήσεων. 

Την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου στη Λευκωσία η εναρκτήρια εκδήλωση, στα πλαίσια δημοσιογραφικής διάσκεψης, για την παρουσίαση του έργου και των πολλαπλών ωφελειών του. Τη διάσκεψη χαιρέτησαν με ομιλίες η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κα. Στέφη Δράκου, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής και η Συντονίστρια κα. Μαρία Κοζυράκη. Την παρουσίαση του έργου έκαναν με εισηγήσεις τους εκπρόσωποι των εταίρων του σχήματος της διακρατικής συνεργασίας.

Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν διαχρονική και θεσμοθετημένη συνεργασία, η οποία έχει ενδυναμωθεί ιδιαίτερα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Τον επόμενο Ιανουάριο 2022 θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχα στην Κρήτη η τεχνική διάσκεψη για την υλοποίηση του έργου “ΠΛΗΜΜΥΡΙΣ” μεταξύ των εταίρων του προγράμματος. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί