Προτάσεις του Ν. Ηγουμενίδη για την Ψυχική Υγεία στο Ηράκλειο

«Η επένδυση στην ψυχική υγεία είναι επένδυση στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, στην κοινωνική συνοχή, στην άρση των ανισοτήτων και στο κράτος δικαίου», τονίζει με νεότερη παρέμβασή του για τον τομέα της ψυχικής υγείας ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης. Ο βουλευτής με άρθρο του στον τοπικό Τύπο της Κρήτης καταθέτει σειρά προτάσεων για όσα πρέπει να γίνουν στο Ηράκλειο στον τομέα της ψυχικής υγείας, και συγκεκριμένα στη Νοσοκομειακή Ψυχιατρική, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Ψυχικής Υγείας, για την ανάγκη ξενώνων αλλά και για την λειτουργία Κινητής Ψυχιατρικής Μονάδας υπό την ΔΥΠΕ.

«Τεράστια σημασία έχει η πρωτοβάθμια, η ψυχιατρική φροντίδα στην κοινότητα, δηλαδή τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας και οι οργανωμένες ομάδες αυτών», τονίζει στην παρέμβαση του που δημοσιεύεται στη «Νέα Κρήτη» ο βουλευτής και ιατρός του ΕΣΥ Νίκος Ηγουμενιδης, εξηγώντας ότι σήμερα είναι αναγκαία και εφικτή η λειτουργία 3 Κέντρων Ψυχικής Υγείας με γεωγραφική κατανομή: 1 στο Ηράκλειο (λειτουργεί ήδη), 1 στις Μοίρες και 1 στο Αρκαλοχώρι, με ανάλογη οργάνωση ώστε το καθένα να καλύπτει δική του γεωγραφική έκταση, με νοσοκομείο ημέρας (απασχόληση ασθενών σε συγκεκριμένες ομάδες όπως για παράδειγμα ομάδα χειροτεχνίας, τέχνης, κ.ά).

Ο Νίκος Ηγουμενίδης τονίζει την αναγκαιότητα για ένα κέντρο αυτισμού που θα περιλαμβάνει πρώιμη ανίχνευση-διάγνωση και κυρίως παρέμβαση σε προσχολική ηλικία, όπως και κέντρο ημέρας αυτιστικών παιδιών, αλλά και κέντρο ημέρας παιδιών και εφήβων από δύσκολα ψυχοκοινωνικά περιβάλλοντα.

Ειδικά για τον τομέα της Νοσοκομειακής Ψυχιατρικής αναφέρει ότι απαιτείται μια γενναία ενίσχυση πρώτα απ’ όλα σε προσωπικό, όχι μόνο να καλύπτονται οι σημερινές ανάγκες, αλλά και ν’ αναπτυχθούν νέα τμήματα, ιατρεία και εξειδικεύσεις καθώς και κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν σε υποδομές και νέα κτίρια.

«Οι κλινικές αντιμετωπίζουν λόγω υποστελέχωσης σοβαρά λειτουργικά προβλήματα. Ψυχίατροι, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, επόπτες υγείας, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, γραμματειακή υποστήριξη, είναι η πρώτης γραμμή κάλυψης αναγκών. Και αφορούν την Ψυχιατρική κλινική του ΠαΓΝΗ, την Παιδοψυχιατρική κλινική και το Ιατροπαιδαγωγικό κέντρο. Με δεδομένο το γεγονός ότι το 1/3 των νοσηλειών της Ψυχιατρικής κλινικής προέρχεται από το Λασίθι, είναι αναγκαία και η δημιουργία Ψυχιατρικής κλινικής στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου», αναφέρει ο Νίκος Ηγουμενίδης.

Σχετικά με τις ανάγκες σε ξενώνες, ο βουλευτής σημειώνει ότι σήμερα χρειαζόμαστε σίγουρα τουλάχιστον 6 ξενώνες, με 6 έως 10 θέσεις ο καθένας και με διαφορετικό προσανατολισμό, π.χ. διαφορετικής βαρύτητας ασθενείς, με διαφορετικές ανάγκες και ανάλογες παροχές. Δίπλα σε αυτούς, χρειάζεται και τουλάχιστον 1 παιδοψυχιατρικός ξενώνας.

Συμπερασματικά, ο Νίκος Ηγουμενίδης τονίζει ότι μετά από 2 χρόνια με τον κορωνοϊό, η πανδημία αποτελεί έναν διακριτό επιταχυντή σε βάρος της ψυχικής υγείας που επιτείνει τους ψυχοκοινωνικούς κινδύνους. «Σήμερα είναι επιτακτικό ένα ολοκληρωμένο – προσανατολισμένο στην κοινότητα – σύστημα υπηρεσιών ψυχικής υγείας με καθολική πρόσβαση σε όλους που θα ενσωματώνει τις σημερινές ανάγκες», υπογραμμίζει ο Νίκος Ηγουμενίδης.

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Προτάσεις του Ν. Ηγουμενίδη για την Ψυχική Υγεία στο Ηράκλειο”

  1. μίζερα ανθρωπίδια που αντιμετωπίζουν με προκατάληψη τους "τρελούς"

    Η θλιβερή, “χωριάτικη”, ρατσιστική νοοτροπία που δυστυχώς χαρακτηρίζει και επαγγελματίες του τομέα της ψυχικής υγείας, δικαστικούς κτλ είναι ότι ο στιγματισμένος ως “πάσχων” είναι ένα άτομο που δεν αξίζει και που είναι απόλυτα ΟΚ να παραβιάζονται τα δικαιώματά του.
    Αν γιατροί, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, εισαγγελείς, δικαστές, αστυνομικοί κ.α. κουβαλάνε αυτά τα μυαλά, πώς περιμένουμε να αλλάξει κάτι; Και επιτέλους να γίνει αντιληπτό ότι ο κόσμος προοδεύει χάρη στους “τρελούς”, γιατί αυτοί είναι ευφυείς, ατρόμητοι, ταλαντούχοι και χαρισματικοί. Δεν είναι τυχαίο που όλες οι σπουδαίες προσωπικότητες έπασχαν από κάποιο είδος συναισθηματικής διαταραχής…

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί