Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης – 100 ευρώ πρόστιμο στους ανεμβολίαστους άνω των 60

Νέα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας του κοροναϊού ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ σε μη εμβολιασμένους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν προχωρήσει στην πρώτη δόση.

Η ημερομηνία που θα έχει ως περιθώριο η συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών για να κάνει την πρώτη δόση θα είναι μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.

2 δωρέαν self test στις γιορτές

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης 2 δωρεάν self test για όλους τους ενήλικες πολίτες την περίοδο των εορτών.

Ένα πριν τα Χριστούγεννα και ένα πριν την Πρωτοχρονιά.

Ποια σενάρια εξετάζονταν

Σύμφωνα με διαρροές πριν το Υπουργικό Συμβούλιο μια σειρά εναλλακτικών σεναρίων εξετάζονταν, με στόχο την αύξηση των τεστ ώστε το χαλαρό εορταστικό κλίμα να μην οδηγήσει σε ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών. Αυτά ήταν:

  • Χορήγηση self test στους πολίτες στις γιορτές των Χριστουγέννων για να γίνει το ρεβεγιόν με μεγαλύτερη ασφάλεια.
  • Αύξηση του αριθμού των τεστ που θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι για να πηγαίνουν στη δουλειά τους.  Αυτή τη στιγμή απαιτούνται δύο τεστ την εβδομάδα (μοριακά η rapid), ωστόσο εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνουν τρία (ή και τέσσερα). Μένει να φανεί αν στην «εξίσωση» θα μπουν και self test.
  • Υποχρέωση για προσκόμιση αρνητικού τεστ 24 ωρών (αντί για 48 ωρών) για την είσοδο σε κλειστούς χώρους (π.χ. καταστήματα). Η υιοθέτηση ανάλογων προτάσεων θα εξαρτηθεί από την πίεση που θα δεχθεί το επόμενο διάστημα το σύστημα υγείας. Να σημειωθεί πως  στην  εστίαση και στη διασκέδαση είναι ανοιχτό  το ενδεχόμενο να μην επιτρέπεται  οι  ανεμβολίαστοι να βρίσκονται ούτε στους εξωτερικούς χώρους (στους κλειστούς χώρους απαγορεύεται ήδη)
  • Και εφόσον επιδεινωθούν τα δεδομένα θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να δοθεί η  δυνατότητα στους εμβολιασμένους για δωρεάν τεστ. Ωστόσο σε αυτή τη χρονική συγκυρία το ενδιαφέρον παραμένει εστιασμένο στους ανεμβολίαστους.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Σφοδρά πυρά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης γενικότερα εξαπολύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με επίκεντρο τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους και το μηνιαίο πρόστιμο των 100 ευρώ για τους άνω των 60 ετών, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Σε υψηλούς τόνους κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο σε ανακοίνωσή του για Αποτυχημένο Πρωθυπουργό περιορισμένης ευθύνης. Αναλυτικά, η Κουμουνδούρου αναφέρει: «Ο αυτουργός της υγειονομικής καταστροφής, σε απόλυτο πανικό από τη πλήρη κατάρρευση του ΕΣΥ και τη θλιβερή ευρωπαϊκή πρωτιά σε θανάτους και σε κρούσματα, αντί να αναλάβει την ευθύνη του, τη μεταθέτει για άλλη μια φορά στους πολίτες. Αυτή τη φορά στοχοποιεί του άνω των 60 και αντί να ανακοινώσει μέτρα στήριξης του ΕΣΥ, ενθάρρυνσης του εμβολιασμού και αυστηροποίησης των μέτρων υγειονομικής προστασίας, ανακοινώνει μέτρα τιμωρίας και οικονομικής εξόντωσης, που σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν έχουν εφαρμοστεί. Αποτυχημένος Πρωθυπουργός περιορισμένης ευθύνης».

Για “αναποτελεσματικότητα, που επιβάλλει την υποχρεωτικότητα” κάνει λόγο σε ανακοίνωση του ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης και σημειώνει: “Στο «και πέντε» ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ένα μέτρο στην κατεύθυνση που είχαμε ζητήσει. Όμως πριν προχωρήσει στον εμβολιασμό με βάση την ηλικία, έπρεπε να ξεκινήσει από το ίδιο το κράτος. Δεν μπορεί να ελέγχει ένας ανεμβολίαστος την τήρηση των μέτρων για τον εμβολιασμό. Ας τολμήσει. Δυστυχώς βέβαια, για μία ακόμα φορά, «ξέχασε» να πει το παραμικρό για την ενίσχυση του ΕΣΥ”.

«Σήμερα η κυβέρνηση κάνει ένα βήμα παραπέρα, θεσπίζοντας την “ατομική ευθύνη” με ποινή – αναγκάζοντας τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών να πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα – χωρίς πάλι να παίρνει κανένα μέτρο, ούτε για την οργάνωση ενός εμβολιαστικού προγράμματος με ιατρικό έλεγχο, φαρμακοεπαγρύπνηση, ουσιαστική και προσωποποιημένη ενημέρωση του λαού,  ούτε για τη στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας, ούτε για την αποσυμφόρηση των κρίσιμων χώρων διασποράς» σχολιάζει από τη δική του μεριά το ΚΚΕ.

Όπως επισημαίνει ο Περισσος: «Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, η κυβέρνηση της ΝΔ είχε εναποθέσει την αντιμετώπισή της στην “ατομική ευθύνη”, για να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες στη λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας και τη στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας».

«Κι όλα αυτά τη στιγμή που όλη η πορεία της πανδημίας και ο κίνδυνος νέων μεταλλάξεων επιβεβαιώνει ότι ο έγκαιρος και μαζικός εμβολιασμός είναι μεν αναγκαίος, όχι όμως ικανός από μόνος του για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του ιού. Ουσιαστικά πρόκειται για επανάληψη της ίδιας “συνταγής” που έχει οδηγήσει στη σημερινή τραγική κατάσταση, των καθημερινών ρεκόρ σε κρούσματα και της εκτόξευσης διασωληνωμένων και θανάτων» υπογραμμίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

«Μετά από αφύσικη καθυστέρηση, η Μητσοτάκης Α.Ε. έδειξε την πραγματική της φύση στους συμπολίτες άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί. Μια φύση όπου ο αυταρχισμός πάει πακέτο με το οικονομικό όφελος». Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του ΜέΡΑ25 και προσθέτει: 

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε “πέναλτι” 100 ευρώ τον μήνα για τους πολίτες άνω των 60 ετών, που δεν έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση  μέχρι και τις 16 Ιανουαρίου, καθιστώντας έτσι υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα». Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «με αυτή την πολιτική απόφαση θα σωθούν ζωές».

Οι πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί «θα πρέπει έως τις 16 Ιανουαρίου, επαναλαμβάνω 16 Ιανουαρίου, να έχουν κλείσει το ραντεβού τους να κάνουν την πρώτη δόση. Θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα στο σύστημα για να εμβολιαστούν πρώτοι. Διαφορετικά, κάθε μήνα θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ. Και με νόμο τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία μας».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί