Μετάλλαξη Όμικρον: Ο ΠΟΥ καλεί τους άνω των 60 ετών να μην ταξιδεύουν

Να αποφεύγουν τα ταξίδια συνέστησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από τη νόσηση με κορωνοϊό, όπως οι άνω των 60 ετών, μετά την εμφάνιση της νέας ανησυχητικής μετάλλαξης Όμικρον. Παράλληλα επισημαίνει ότι οι γενικές απαγορεύσεις στα ταξίδια δεν θα εμποδίσουν τη διασπορά της μετάλλαξης. Υπενθυμίζεται ότι από τις 28 Νοεμβρίου, 56 χώρες έχουν ανακοινώσει περιορισμούς στα ταξίδια.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, «θα συστήσουμε στους ανθρώπους που δεν έχουν καλή υγεία ή που κινδυνεύουν να αναπτύξουν μια σοβαρή μορφή της νόσου Covid-19 και να πεθάνουν, ιδίως τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και εκείνα που παρουσιάζουν συννοσηρότητες, όπως για παράδειγμα: καρδιακή νόσο, καρκίνο και διαβήτη, να αναβάλουν το ταξίδι τους».

Παράλληλα ο ΠΟΥ τονίζει ότι οι γενικές απαγορεύσεις που θέσπισαν διάφορές χώρες στα ταξίδια, δεν θα εμποδίσουν τη διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού και καλεί τις χώρες να υιοθετήσουν μια προσέγγιση που θα βασίζεται σε μια αξιολόγηση των κινδύνων.

Σε τεχνικό έγγραφο επισημαίνεται ότι «οι γενικές απαγορεύσεις στα ταξίδια δεν θα εμποδίσουν τη διεθνή διασπορά και θα επιβαρύνουν τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης. Επιπλέον, μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες υγειονομικές προσπάθειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποθαρρύνοντας τις χώρες να αναφέρουν και να μοιράζονται τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα δεδομένα προσδιορισμού αλληλουχίας».

«Τα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον έλεγχο των επιβατών πριν από το ταξίδι και κατά την άφιξή τους και τη χρήση τεστ SARS-COV-2 ή την επιβολή καραντίνας σε διεθνείς ταξιδιώτες, έπειτα από ενδελεχή αξιολόγηση των κινδύνων», υποστηρίζει ο ΠΟΥ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί