Μ. Συντυχάκης: Η σύνδεση αγοράς – έρευνας γίνεται προς όφελος των ομίλων και όχι των λαϊκών αναγκών

Στη δημιουργία του θεσμικού πλαισίου για τις εταιρείες τεχνοβλαστών που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις στρατηγικές επενδύσεις, αναφέρθηκε ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ στις διατάξεις του νομοσχεδίου, σημειώνοντας πως και σε αυτό το νομοσχέδιο αναδεικνύεται το ερώτημα «έρευνα για την αγορά και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων ή έρευνα στην υπηρεσία ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών και την κοινωνική πρόοδο;».

Το νέο θεσμικό πλαίσιο του νομοσχεδίου έχει στόχο την ίδρυση καινοτόμων εταιρειών για να προωθηθεί ένας πιο ευέλικτος τρόπος μεταφοράς ερευνητικών αποτελεσμάτων από τα ερευνητικά ιδρύματα στην καπιταλιστική αγορά.

Σημείωσε πως κυβέρνηση και ιδιωτικό κεφάλαιο ενδιαφέρονται όχι για τον κίνδυνο που ελλοχεύει η επιχειρηματικοποίηση των δημόσιων ερευνητικών ιδρυμάτων -αυτός άλλωστε είναι ο στόχος τους- αλλά για να υλοποιηθεί γρήγορα η βασική κατεύθυνση της αστικής τάξης για την ανάπτυξη οικοσυστημάτων καινοτομίας, στοιχείο που θεωρείται ως ένας βασικός άξονας για την εμπορευματοποίηση της ερευνητικής διαδικασίας. Τον στόχο αυτό, συνέχισε, υπηρέτησαν και προηγούμενες κυβερνήσεις, ανεξάρτητα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί για δευτερεύοντα ζητήματα. 

Πρόσθεσε πως η λειτουργία του Πανεπιστημίου γίνεται ολοένα και πιο εμπορευματική και κριτήριο για την ανάπτυξη της έρευνας είναι το επιχειρηματικό όφελος και όχι οι λαϊκές ανάγκες.

Καταρρίπτοντας τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι το νομοσχέδιο προσφέρει «ευκαιρίες» στους νέους ερευνητές και αποτελεί παράγοντα για την ανάπτυξη της Περιφέρειας, επισήμανε ότι στην πραγματικότητα η κυβέρνηση επιχειρεί να παραπλανήσει τους νέους ανθρώπους ότι έτσι θα συμβάλουν στο ξεπέρασμα της κρίσης. Σημείωσε όμως πως η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν είναι για όλους κι έφερε το παράδειγμα του εμβληματικού τομέα του τουρισμού, όπου οι εργαζόμενοι και οι μικροαπασχολούμενοι συνθλίβονται ενώ οι μεγάλοι όμιλοι θησαυρίζουν.

Καταλήγοντας τόνισε ότι ΚΚΕ στέκεται απέναντι στη σύνδεση επιχειρηματικότητας με την εκπαιδευτική διαδικασία, τη λειτουργία των σχολείων, Πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων. Το ΚΚΕ διεκδικεί αποκλειστικά δημόσια κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των πραγματικών αναγκών των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και των ερευνητικών κέντρων και να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση στα Πανεπιστήμια.

 Ολόκληρη η παρέμβαση του Μ. Συντυχάκη

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί