Με τσ’ υγείες σας, κ. πρωθυπουργέ!

Ο Θάνος Πλεύρης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που τον επέλεξε ως υπουργό ΥγείαςEUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Του Δημήτρη Ψαρρά

Εφημερίδα Συντακτών

Ισως η πιο προκλητική επιλογή του κ. Μητσοτάκη στη στελέχωση του «επιτελικού» του κράτους είναι η ανάθεση του υπουργείου Υγείας στον Θάνο Πλεύρη. Σε ένα υπουργείο που έχει επίκεντρο την προστασία της ανθρώπινης ζωής ορίστηκε επικεφαλής ένα πολιτικό στέλεχος που έχει κάνει καριέρα στον ακροδεξιό, αντισημιτικό και ρατσιστικό ΛΑΟΣ ως διάδοχος του παλαίμαχου ναζιστή πατέρα του.

Βέβαια προκειμένου να χριστεί υπουργός ο Θάνος Πλεύρης, χρειάστηκε να προβεί σε μια επιδεικτική καταγγελία σε βάρος του Κώστα Πλεύρη, με αφορμή την παρέμβασή του ως συνηγόρου του Λαγού στην τελευταία φάση της δίκης της Χρυσής Αυγής. Είχε τότε καταγγείλει ο γιος τον πατέρα, υποστηρίζοντας ότι διαφωνεί με την «πίστη του στον εθνικοσοσιαλισμό, τον φασισμό, την Ακροδεξιά» («Mega», 13.10.2020).

Με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη το 2010, όταν θεωρούσε αδύνατη την ιδεολογική σύγκλιση και τη συνεργασία με τη Νέα ΔημοκρατίαEUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Δυστυχώς πρόκειται για μια πολύ όψιμη «καταγγελία». Χωρίς την πολιτική δράση του πατέρα του, ο κ. Πλεύρης δεν θα είχε καν πολιτευθεί. Οπως έχει εξηγήσει ο ίδιος ο Καρατζαφέρης, τον τοποθέτησε «αντ’ αυτού» στις λίστες του ΛΑΟΣ, όταν θέλησε να θολώσει τη σκληρή ακροδεξιά εικόνα του κόμματός του: «Μπήκε νερό στο κρασί, δηλαδή, για παράδειγμα, ο Κωνσταντίνος Πλεύρης υπήρξε μέλος του κόμματος, στη συνέχεια απομακρύνθηκε και μπήκε στη θέση του ο γιος του» («Real FM», 27.1.2008). Και ένας δεύτερος παλαίμαχος εθνικοσοσιαλιστής, ηγετικό στέλεχος του ΕΝΕΚ, ο Ιωάννης Σχοινάς, εκδότης επί χρόνια του πατέρα Πλεύρη, παραδέχτηκε ότι ο ίδιος έδωσε γραμμή να ψηφιστεί ο γιος το 2007 («Ελεύθερος Κόσμος», 7.10.2007).

Με τα δικά του λόγια

Αποκαλύπτουμε σήμερα ένα σημαντικό ντοκουμέντο. Πρόκειται για τη συνέντευξη του υιού Πλεύρη στο e-grammes.gr, τον ιστότοπο δηλαδή των «Ελληνικών Γραμμών», που ήταν το έντυπο της λεπενικής οργάνωσης του Μάκη Βορίδη «Ελληνικό Μέτωπο». Η συνέντευξη δόθηκε πριν από τις εκλογές του 2007, αλλά ενώ ο ιστότοπος διατηρείται, το πρώτο μέρος της έχει εξαφανιστεί. Δυστυχώς για τον κ. Πλεύρη το έχουμε αποθηκεύσει και παραθέτουμε τα επίμαχα αποσπάσματα.

  1. Ο Θάνος Πλεύρης ομολογεί απερίφραστα την ταύτισή του με τις «εθνικές ιδέες» του πατέρα του: «Αυτή τη στιγμή ο περισσότερος κόσμος με ξέρει ως γιο του Κώστα Πλεύρη. Το φορτίο είναι πολύ βαρύ, επειδή ο πατέρας μου υπήρξε, και είναι, ένα μεγάλο κεφάλαιο για τον εθνικό χώρο και έκανε πολλούς αγώνες για τις εθνικές ιδέες, σε μια εποχή που τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα. Ο πατέρας μου σε όλη του τη διαδρομή κατάφερε να έχει φανατικούς φίλους και φανατικούς εχθρούς, αλλά οπωσδήποτε κατάφερε να έχει την αναγνώριση όλων ότι είναι ιδεολόγος κι ότι αγωνίζεται πραγματικά για τις ιδέες του. Αυτό είναι το βαρύτερο φορτίο για μένα. Δεν είναι απλώς ένα όνομα. Είναι ότι γνωρίζω ότι ο πατέρας μου αγωνίστηκε για ιδέες. Και αυτές τις ιδέες θέλω κι εγώ να υπηρετήσω. Δεν είμαστε το ίδιο πρόσωπο, ο καθένας θα κάνει τη δική του διαδρομή, σε πολλά πράγματα συμφωνούμε, σε πολλά διαφωνούμε, αλλά οπωσδήποτε έχουμε και οι δύο μέσα μας –και εγώ το έχω πάρει από τον πατέρα μου αυτό, μου το έχει εμφυτεύσει– τις εθνικές ιδέες και γι’ αυτές τις εθνικές ιδέες επιθυμώ να αγωνιστώ».
  2. Η Ν.Δ. κατά τον Θάνο Πλεύρη είναι «εντολοδόχος» συμφερόντων: «Και όταν ο κόσμος συνειδητοποιήσει πλήρως –κάτι που γίνεται με τη διακυβέρνηση των 3,5 χρόνων της Ν.Δ.– ότι το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. υπηρετούν τους ίδιους ανθρώπους και ουσιαστικά είναι εντολοδόχοι συμφερόντων που απέχουν παρασάγγας από την εθνική αντίληψη, τότε αυτομάτως θα δουν ότι μονόδρομος είναι η επιλογή του ΛΑΟΣ».
  3. Ο Πλεύρης δηλώνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ γιατί έχουν «ξεπουλήσει» την πατρίδα: «Αυτό που εμείς λέμε, και το λέμε με πάσα ειλικρίνεια, είναι ότι συνεργασία για να πάρουμε ένα υπουργείο, είτε για να εξυπηρετήσουμε κόσμο, αποκλείεται να κάνουμε. Η μόνη περίπτωση να γινόταν συνεργασία θα ’ταν σε επίπεδο σύγκλισης ιδεολογικής-προγραμματικής, η οποία είναι αδύνατον να συμβεί. Διότι, όταν η Ν.Δ. ουσιαστικά ξεπουλά τη Μακεδονία, και όταν το ΠΑΣΟΚ βάζει την Τουρκία στην Ε.Ε., είναι θέματα που εμείς ως κόμμα είναι αδύνατον να ανεχθούμε. Και υπ’ αυτή την έννοια δεν υπάρχει κανένα σενάριο συνεργασίας με αυτά τα κόμματα του κατεστημένου που δεν εξυπηρετούν τις εθνικές αντιλήψεις».

Μ’ άλλα λόγια, ο Θάνος Πλεύρης, όχι μόνο δεν πολιτεύθηκε με τις δικές του θέσεις, αλλά υιοθέτησε πλήρως όσα του κληροδότησε ο πατέρας του.

Ο Θάνος Πλεύρης και η Ιατρική

Οι καλόπιστοι αναγνώστες θα αναρωτηθούν μήπως όλες αυτές οι ακροδεξιές απόψεις δεν είχαν υποπέσει στην αντίληψη του κ. πρωθυπουργού. Μήπως τον παρέσυρε η διατριβή του κ. Πλεύρη στη Νομική Σχολή («Η ποινική ευθύνη στην ιατρική πράξη· έρευνα και πειραματισμός με αντικείμενο τον άνθρωπο»); Η αλήθεια είναι ότι στη διατριβή αυτή δεν θα συναντήσουμε την υπεράσπιση των γιατρών του Αουσβιτς, όσο κι αν ορισμένες διατυπώσεις ξενίζουν, όπως λ.χ. «δεν γίνεται ο ιατρός να λειτουργεί γόνιμα, εάν αισθάνεται συνέχεια τη δαμόκλειο σπάθη του ποινικού δικαίου να κρέμεται από πάνω του και να κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου» (σ. 4). Ομως την ίδια περίοδο που είχε ολοκληρώσει τη διατριβή αυτή, ο υιός Πλεύρης αγόρευε στη δίκη του πατέρα του για το ακραίο αντισημιτικό και φιλοχιτλερικό πόνημα «Εβραίοι, όλη η αλήθεια», υποστηρίζοντας ότι «εμείς κάνουμε μάχη κατά του ρατσισμού μέσα από αυτό το βιβλίο» (Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών, 11.9.2007).

Αν κάποιος θέλει να πληροφορηθεί τις απόψεις του υιού Πλεύρη για τον τομέα της Υγείας, καλό είναι να αναζητήσει τις σχετικές ερωτήσεις που είχε καταθέσει στη Βουλή. Από τις 200 ερωτήσεις της διετίας 2010-2012 προς το υπουργείο Υγείας, τις περισσότερες από τις οποίες συνυπογράφει ο Αδ. Γεωργιάδης, διαπιστώνουμε ότι «πρόβλημα υγείας» ο κ. Πλεύρης θεωρεί κυρίως την ύπαρξη μεταναστών και προσφύγων, τους Ρομά και τους τοξικοεξαρτημένους. Ενδεικτική η ερώτηση για το «κόστος διάσωσης λαθρομεταναστών» (18.5.2011). Οσο για το αμαρτωλό ΚΕΕΛΠΝΟ το μόνο που βρήκε να ρωτήσει ήταν γιατί έγινε χορηγός στο Athens Pride (4.6.2010).

Σε μια χαρακτηριστική ερώτησή του ο κ. Πλεύρης διαμαρτυρόταν για τη διατήρηση του ΟΚΑΝΑ στο κέντρο, στην οποία απέδιδε την εγκληματικότητα «λαθρομεταναστών, τοξικομανών και άλλων περιθωριακών στοιχείων» (4.5.2010). Τον είχε βάλει τότε στη θέση του η Φώφη Γεννηματά, απαντώντας ότι «είναι διαφορετικό να καταγγέλλουμε μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά και διαφορετικό να καταγγέλλουμε τα ίδια τα εξαρτημένα άτομα, ορίζοντάς τα ως “ανεπιθύμητα” και εξωθώντας τα στην παρανομία και το περιθώριο».

Το κίνητρο του Κυρ. Μητσοτάκη

Μένει ένα τελικό ερώτημα. Για ποιο λόγο θεώρησε ο κ. Μητσοτάκης τον υιό Πλεύρη κατάλληλο ειδικά για το υπουργείο Υγείας; Και πώς συνδέεται η επιλογή αυτή με το γεγονός ότι το ίδιο υπουργείο είχε εμπιστευθεί ο Αντώνης Σαμαράς στους άλλους δύο όψιμους νεοδημοκράτες που προέρχονται από τον ΛΑΟΣ, τον Αδωνι Γεωργιάδη και τον Μάκη Βορίδη;

Για ποιο λόγο, λοιπόν, θεωρούν οι δύο νεοδημοκράτες αρχηγοί ότι οι μαθητές του Γιώργου Καρατζαφέρη είναι ενδεδειγμένοι για το συγκεκριμένο υπουργείο; Δυστυχώς η λύση στο αίνιγμα είναι πολύ απλή. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης δεν πολιτεύθηκε μόνο ως εκπρόσωπος των χουντικών, των φιλοβασιλικών και των συνωμοσιολόγων. Υπήρξε ταυτόχρονα εκφραστής των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και σκληρός υποστηρικτής της ιδιωτικοποίησης. Το 2009 είχε εισηγηθεί, μάλιστα, συμμαχική σκληρά νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση υπό τον τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμο, κάτι που έγινε πράξη δύο χρόνια αργότερα με τη συγκυβέρνηση ΛΑΟΣ-Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ (Ιός, «Το οικονομικό πρόγραμμα Ν.Δ.-ΛΑΟΣ», «Ελευθεροτυπία», 26.4.2009).

Οταν ο ΛΑΟΣ γιόρταζε τον Σεπτέμβριο του 2011 την επέτειο των 11 χρόνων του στη Θεσσαλονίκη, ο πρώτος που χειροκροτούσε τον κ. Καρατζαφέρη στο Βελλίδειο ήταν ο μεγιστάνας των ιδιωτικών κλινικών Γιώργος Αποστολόπουλος. Τιμούσε ασφαλώς την πρόταση του Καρατζαφέρη προς το υπουργείο Υγείας να αναθέτει «σ’ έναν ιδιωτικό φορέα όλες τις αξονικές, όλες τις μαγνητικές, όλα τα εγκεφαλογραφήματα» για να του έρχεται «φθηνότερα».

Αυτά θαυμάζει στα πρώην στελέχη του ΛΑΟΣ ο κ. Μητσοτάκης.

Και όχι μόνο. Οταν συζητιόταν στη Βουλή ο νόμος Καστανίδη (3849/2010), ο οποίος προέβλεπε την απαγόρευση συμμετοχής πολιτικού (ακόμα και μέσω παρένθετου προσώπου) σε εταιρεία offshore, ο κ. Καρατζαφέρης είχε συγκρίνει αυτό το μέτρο με τους αποκεφαλισμούς στη Γαλλική Επανάσταση. Ειδικός αγορητής στη συζήτηση ήταν ο κ. Πλεύρης, ο οποίος αποφάνθηκε κυνικά: «Μπορεί να μην αρέσει στα αυτιά μιας μάζας, γιατί θέλει απαγόρευση σε εξωχώριες, αλλά δεν τολμάτε να πείτε ότι εξωχώριες υπάρχουν και θα υπάρχουν και λειτουργούν, όχι απλώς με την ανοχή, αλλά με την πλήρη νομιμοποίηση της πολιτείας».

Πώς να μην τον εμπιστευθεί ο κ. Μητσοτάκης;

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί