«Έφτασε» σε Βρετανία, Γερμανία και Ιταλία η «Όμικρον» – Η μία χώρα μετά την άλλη κλείνουν τα σύνορά τους

Η νέα παράλλαξη, που εντοπίστηκε στις νότιες περιοχές της Αφρικής και ονομάστηκε «Όμικρον» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, προκαλεί παγκόσμια ανησυχία για νέα έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως – Εκατοντάδες άνθρωποι αναζητούν τρόπο να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, ενώ η μία χώρα μετά την άλλη κλείνουν τα σύνορά τους, ενώ ήδη Βρετανία και Βέλγιο ανακοίνωσαν ότι εντοπίστηκαν κρούσματα στις δύο χώρες

H νέα παραλλαγή του κορονοϊού, η «Όμικρον», που φέρει πολλαπλές μεταλλάξεις στην ακίδα του ιού – εκεί ακριβώς που στοχεύουν τα εμβόλια για την αναγνώριση και την καταπολέμησή του – δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα από τους επιστήμονες πόσο επικίνδυνη είναι, αλλά οι πολλαπλές μεταλλάξεις του προκαλούν συναγερμό, μειώνοντας την ελπίδα ότι η πανδημία θα τιθασευτεί σύντομα.

«Στέλεχος ανησυχίας»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε το παραλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.529, το οποίο ονόμασε Όμικρον, στέλεχος «ανησυχίας». Πρόκειται για το πέμπτο στέλεχος του κορονοϊού που χαρακτηρίζεται έτσι. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) δήλωσε ότι είναι “πρόωρο” να προβλεφθεί η προσαρμογή των εμβολίων στη νέα παραλλαγή. Οι επιστήμονες που σταδιακά τοποθετούνται για το ζήτημα, λένε ότι είναι πιθανό να παρουσιάζει αυξημένη μεταδοτικότητα, και καλούν όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν άμεσα – διαβάστε ενδεικτικά τι λένε ο Ηλίας Μόσιαλος και ο Άντριου Πάλαντ της Οξφόρδης.

Τα πρώτα κρούσματα σε Βρετανία, Γερμανία και Ιταλία

Στο μεταξύ, δύο κρούσματα που συνδέονται μεταξύ τους της νέας παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού εντοπίστηκαν στη Βρετανία και αφορούν ταξίδια στη νότια Αφρική, ανακοίνωσε σήμερα (Σάββατο 27/11) ο υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ.

“Αργά χθες το βράδυ επικοινώνησε μαζί μου η Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Ενημερώθηκα ότι εντοπίστηκαν δύο κρούσματα της νέας παραλλαγής Όμικρον στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το ένα στο Τσέλμσφορντ και το άλλο στο Νότινγχαμ”, είπε ο υπουργός.

Τα δύο αυτά πρόσωπα και όλα τα μέλη των νοικοκυριών τους υποβάλλονται εκ νέου σε διαγνωστικά τεστ και έχουν κληθεί να απομονωθούν μέχρι να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις και η ιχνηλάτηση των επαφών τους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Δύο κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον εντοπίστηκαν στη Βαυαρία, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του γερμανικού κρατιδίου. Οι δύο ασθενείς, που έχουν τεθεί σε απομόνωση, έφτασαν στο αεροδρόμιο του Μονάχου στις 24 Νοεμβρίου, προτού δηλαδή να χαρακτηριστεί η Νότια Αφρική από τις γερμανικές αρχές «περιοχή παραλλαγής του ιού». Λίγο νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ ακύρωσε την τριήμερη περιοδεία του στις χώρες του Κόλπου, λόγω των εξελίξεων με την πανδημία.

Στην Ιταλία, το κρούσμα εντοπίστηκε λίγη ώρα αφού ανακοινώθηκε η απαγόρευση πτήσεων. Σε καραντίνα μπήκε τόσο το ίδιο το κρούσμα –κάτοικος της περιφέρειας της Καμπανία που έφτασε στη χώρα αεροπορικώς από τη Μονζαβίκη–, όσο και η οικογένειά του.

Κλείνουν τις πόρτες στην Αφρική

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέστειλαν προσωρινά τα ταξίδια από τη νότια Αφρική, ενώ και η Ρωσία εισάγει περιοριστικά μέτρα στα ταξίδια για τους αλλοδαπούς από ορισμένες αφρικανικές χώρες καθώς και από το Χονγκ Κονγκ. Ύποπτα κρούσματα έχουν ως τώρα εντοπιστεί σε Γερμανία και Τσεχία, ενώ σε δύο πτήσεις με 600 επιβάτες από Νότια Αφρική που έφτασαν στο Άμστερνταμ, θετικοί στον κορωνοϊό βρέθηκαν 60 άτομα – ερευνάται ωστόσο αν φέρουν τη νέα παραλλαγή. Στις ΗΠΑ δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον ακόμη, ωστόσο η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι αποφάσεις για περιορισμό των ταξιδιών κρίθηκαν “βιαστικές” από την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής και συνιστούν νέο σκληρό πλήγμα για τον τουρισμό λίγο πριν από το καλοκαίρι του νοτίου ημισφαιρίου, όταν συνήθως γεμίζουν τα πάρκα άγριας ζωής και τα ξενοδοχεία.

Προληπτική καραντίνα δέκα ημερών για πέντε Έλληνες που έφτασαν από νότια Αφρική

Σε προληπτική καραντίνα δέκα ημερών τέθηκαν πέντε Έλληνες που έφτασαν στη χώρα με πτήση από χώρες της νότιας Αφρικής και ενδιάμεσο σταθμό τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν έφτασαν στη χώρα, τους διενεργήθηκε διαγνωστικός έλεγχος, στον οποίο βρέθηκαν αρνητικοί στη νόσο Covid- 19. Ωστόσο, τέθηκαν σε δεκαήμερη προληπτική καραντίνα, όπως προβλέπεται από το νέο πρωτόκολλο λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, και διαμένουν σε ξενοδοχείο καραντίνας.

Οι επιβάτες θα υποβληθούν σε διαγνωστικό έλεγχο όταν περάσουν δέκα μέρες και αν το αποτέλεσμα του μοριακού ελέγχου τους (PCR) είναι αρνητικό θα λήξει η καραντίνα τους.

Η έκτακτη οδηγία της ΥΠΑ για ταξιδιώτες από χώρες της Νότιας Αφρικής

Στη χώρα μας, σύμφωνα με την έκτακτη οδηγία, θα εισέρχονται μόνο Έλληνες επιβάτες και πολίτες άλλων κρατών που ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους, απαιτείται PCR 72 ωρών, ενώ μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλετα καραντίνα δέκα ημερών – Ωστόσο, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από τους εννέα προορισμούς της Αφρικής που αναφέρει η NOTAM.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί