Δραματική έκκληση χειρουργών: Στην τύχη τους αφήνονται εκατοντάδες ασθενείς

Η απόφαση του Υπουργείου Υγείας για περιορισμό των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων κατά ποσοστό έως και 80%, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έξαρση της νόσου Covid-19, προκαλεί αναταραχές στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία ήδη νιώθουν αφόρητη πίεση εξαιτίας της πανδημίας

Με το κυβερνητικό αφήγημα περί «θωράκισης του δημόσιου συστήματος υγείας» να καταρρέει εκκωφαντικά και με το ΕΣΥ να μετατρέπεται και πάλι σε μονοθεματικό σύστημα, εννέα διευθυντές των κλινικών του χειρουργικού τομέα του «Αγίου Ανδρέα» με κοινή τους επιστολή προς τη διοίκηση του νοσοκομείου απευθύνουν δραματική έκκληση-προειδοποίηση, τονίζοντας ότι ουσιαστικά κλείνουν τα τακτικά χειρουργεία και ότι αφήνονται στην τύχη τους εκατοντάδες ασθενείς.

Ταυτόχρονα, κάνοντας λόγο για μια «άκρως επικίνδυνη εξέλιξη», υπογραμμίζουν ότι η αντιμετώπιση των χειρουργικών νοσημάτων αυξάνει τους γενικούς δείκτες βαριάς νοσηρότητας και θνηνότητας, δημιουργώντας μία παράλληλη επιδημία.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης παραδέχθηκε στο pelop.gr ότι «η προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι η αντιμετώπιση των ασθενών με κορονοϊό», σημειώνοντας πάντως πως «βάσει της εγκυκλίου του υπουργείου θα μπορούσαμε να τα μειώσουμε και σε ποσοστό 80%: δεν το κάνουμε όμως, γιατί ακριβώς αναγνωρίζουμε όλες τις ανάγκες που υπάρχουν».

Εξάλλου, ο διοικητής του «Αγίου Ανδρέα», Ηλίας Θεοδωρόπουλος περιέγραψε το παρόν αλλά και το προσεχές μέλλον με μελανά χρώματα: «Έχουμε πάρα πολλά περιστατικά κορονοϊού. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη και θα γίνει ακόμα πιο πιεστική. Ο παθολογικός μας τομέας είναι γεμάτος όπως και ο χειρουργικός τομέας. Δεν υπάρχει δυνατότητα να ανοίξουμε άλλες κλίνες ΜΕΘ διότι δεν έχουμε διαθέσιμο προσωπικό. Με πολύ μεγάλη δυσκολία καλύπτουμε και τις υπάρχουσες ανάγκες».

Η επιστολή των διευθυντών των χειρουργικών κλινικών του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας»:

Στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και στο ΤΕΠ του χειρουργικού τομέα του νοσοκομείου μας καθημερινά εξετάζονται και παρακολουθούνται εκατοντάδες ασθενείς, ενώ ο αριθμός των τακτικών και έκτακτων χειρουργικών επεμβάσεων που διενεργούνται είναι αναλογικά πολύ μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο αριθμό των επεμβάσεων του ΠΓΝΠ. Το ιατρικό προσωπικό των χειρουργικών κλινικών, παρά τις μεγάλες ελλείψεις, παρέχει με αυταπάρνηση εξειδικευμένες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας.

Η συμπίεση και η μείωση των χειρουργικών κλινικών τους τελευταίους μήνες της επιδημίας covid 19 δημιούργησε μεγάλα προβλήματα νοσηλείας των χειρουργικών ασθενών, ενώ η μονομερής εφαρμογή της οδηγίας του Υπουργείου Υγείας για περικοπή κατά 80% των χειρουργικών αιθουσών στο ΓΝ Πατρών «Άγιος Ανδρέας», χωρίς να διενεργείται καμία μείωση στο ΠΓΝΠ, δημιουργεί μεγάλη αρρυθμία και υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, συνολικά όλου του νοσοκομείου, προς τους πολίτες της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής.

Η απόφαση αυτή της διοίκησης του νοσοκομείου, της 6ης ΥΠΕ και του υπουργείου, ουσιαστικά κλείνει τα τακτικά χειρουργεία του νοσοκομείου και αφήνει στην τύχη τους εκατοντάδες ασθενείς που είναι στις λίστες αναμονής για χειρουργική επέμβαση.

Η μη αντιμετώπιση των χειρουργικών νοσημάτων αυξάνει τους γενικούς δείκτες βαριάς νοσηρότητας και θνηνότητας, δημιουργώντας μία παράλληλη επιδημία. Το οφείλουμε απέναντι στους ασθενείς μας να μην επιτρέψουμε αυτή την άκρως επικίνδυνη εξέλιξη.

Καλούμε τη Διοίκηση του νοσοκομείου να αναιρέσει την απόφασή της για περαιτέρω μείωση των χειρουργείων που θα έχει σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμιση του νοσοκομείου και την δια της ολισθήσεως μετατροπή του σε νοσοκομείο αποκλειστικά για Covid και δεύτερης διαλογής.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί