Υπουργείο Υγείας: Τέσσερα ταξιδιωτικά μέτρα για τη νέα παραλλαγή

Στη δημοσιότητα έδωσε το υπουργείο τις αποφάσεις που ελήφθησαν αναφορικά με την νέα παραλλαγή του κορονοϊού, έπειτα από τις σχετικές εισηγήσεις της υγειονομικής επιτροπής

Από αύριο, Σάββατο, στις 6 το πρωί τίθεται σε εφαρμογή τέσσερα αυστηρά ταξιδιωτικά μέτρα για εννέα χώρες από τη Νότια Αφρική (Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι). Ειδικότερα:

  1. Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.
  2. Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.
  3. Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).
  4. Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR).

Η ανακοίνωση του υπουργείου

Αναφορικά με την εμφάνιση της νέας παραλλαγής B.1.1.529 (μετάλλαξη της Μποτσουάνα) του SARS-CoV-2, ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της κυβέρνησης για τις χώρες της νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:

  • Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.
  • Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την χώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.
  • Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).
  • Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR).

Επισημαίνουμε ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες.

Τα ανωτέρω ισχύουν από αύριο Σάββατο 27 Νοεμβρίου ώρα 06:00.

Την αλλαγή πλεύσης είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες νωρίτερα δήλωσε «θα πάμε και εμείς σε σκληρή γραμμή αλλά θα πρέπει πρώτα οι επιστήμονές μας να έχουν καθαρή εικόνα».

Έτσι και η χώρα μας μπαίνει στον κατάλογο των κρατών που λαμβάνουν επιπλέον μέτρα εξαιτίας της εμφάνισης της νέας παραλλαγής του ιού, καθώς αυξάνεται η ανησυχία για τη μεταδοτικότητά της και τις πιθανές επιπτώσεις της σε θεραπείες και εμβόλια. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Βρυξέλλες από την πλευρά τους, εξέδωσαν σύσταση προς τις χώρες-μέλη να διακόψουν τις συνδέσεις με χώρες στην οποίες έχει εντοπισθεί η παραλλαγή B.1.1.529. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι η σύσταση δεν είναι δεσμευτική, καθώς τις αποφάσεις για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο, δηλώνει όμως ότι θα επιτρέψει τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ τους, προαναγγέλλοντας σήμερα «συνάντηση όλων των χωρών-μελών» όπου θα συζητηθεί η «εισαγωγή μέτρων το συντομότερο δυνατόν».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που συνεδριάζει για το θέμα, προς το παρόν φαίνεται να τηρεί επιφυλακτική στάση όσον αφορά την παραλλαγή B.1.1.529, καλώντας τις χώρες να μην επιβάλουν εσπευσμένα ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τονίζοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοσθεί επιστημονική προσέγγιση που βασίζεται στην αποτίμηση των κινδύνων για την εφαρμογή τέτοιων μέτρων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί