Οδοφράγματα αλλά και δακρυγόνα εναντίων γυναικών που διαδήλωναν στην Κωνσταντινούπολη

Σε διαδήλωση κατά της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξελίχθηκε στην Κωνσταντινούπολη η πορεία των γυναικών που διαδήλωναν ενάντια στην έμφυλη βία και με αίτημα την επιστροφή της Τουρκίας στη Διεθνή Σύμβαση για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών. 

Από τις αρχές του 2021 έχουν δολοφονηθεί 345 γυναίκες στην Τουρκία, σύμφωνα με τηνν πλατφόρμα We Will Stop Feminicide, ενώ το 2010 ο αριθμός αυτός ήταν 410.

Ακτιβίστριες υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι γυναίκες νιώθουν μεγαλύτερο κίνδυνο και λιγότερο προστατευμένες από τότε που η Τουρκία αποχώρησε από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Οι διαδηλώτριες φώναζαν συνθήματα και κρατούσαν πανό, στα οποία έγραφαν: «Μη σιωπάτε μπροστά στη βία των ανδρών», «Κρατήστε την ηθική, αλλά επιστρέψτε μας τις ζωές μας» και «Θα μαχόμαστε μέχρι να αποκτήσουμε αυτό που θέλουμε», αναφερόμενες στην επιστροφή στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, την οποία η Τουρκία εγκατέλειψε επίσημα τον Ιούλιο, καθώς η κυβέρνηση του κυβερνώντος AKP να να υποστηρίζει ότι το Σύνταγμα της χώρα προστατεύει τις γυναίκες και ότι η σύμβαση ενθαρρύνει την ομοφυλοφιλία και απειλεί την παραδοσιακή δομή της οικογένειας.

Στην πορεία συμμετείχαν οι «Μητέρες του Σαββάτου», μητέρες πολιτικών ακτιβιστών που αγνοούνται από τις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Φώναζαν μεταξύ άλλων: «Η αδικία είναι βία. Οι δολοφόνοι είναι στα σπίτια τους. Θέλουμε να μάθουμε πού είναι τα παιδιά μας».

Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να κάνουν πορεία και την κεντρική εμπορική οδό Ιστικλάλ, όπου επιχείρησαν να παραβιάσουν τα αστυνομικά κιγκλιδώματα, φωνάζοντας συνθήματα και κατά της κυβέρνησης για τη δεινή κατάσταση της οικονομίας, καλώντας τον Ερντογάν να παραιτηθεί. Η αστυνομία απάντησε με τη χρήση δακρυγόνων και κλομπ για να διαλύσει το πλήθος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί