Κ. Αρβανίτης: Μείζον πρόβλημα με τη Δικαιοσύνη και το Κράτος Δικαίου στη Σλοβενία

Τοποθέτηση του ευρωβουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΠΣ / The Left και μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE), Κώστα Αρβανίτη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, για το Κράτος Δικαίου στην Σλοβενία

«Η Σλοβενία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου και πρέπει να συμμορφωθεί ή να μπει μπροστά το άρθρο 7», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του Κώστα Αρβανίτη μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ξεκινώντας την παρέμβασή του απευθύνθηκε στον παρευρισκόμενο ως εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Υπουργό Εξωτερικών της Σλοβενίας Anže Logar, με αιχμηρό τρόπο: «Κυριε υπουργε αυτή τη φορά δεν μας φέρατε βίντεο, σας είδαμε ζωντανά», είπε αναφερόμενος στο επικοινωνιακό σόου που είχε χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας για να «δραπετεύσει» από τις δύσκολες ερωτήσεις που τον περίμεναν όταν είχε κληθεί στην Επιτροπή LIBE του Σώματος, και αντί απαντήσεων επέλεξε την… αποσύνδεση: 

«Ο κύριος Γιάνσα  – και ο Υπουργός Δικαιοσύνης – έκαναν πράξη το “δικαίωμα στην αποσύνδεση” με λάθος τρόπο και για λάθος λόγο», είπε θυμίζοντας την επεισοδιακή συνεδρίαση και συνέχισε: «Όταν κληθείς από την Επιτροπή μας να απαντήσει στα ζητήματα που αφορούν και την σημερινή μας συνεδρίαση εδώ, απαίτησε, αντί απαντήσεων, να παίξει ένα βίντεο στην επιτροπή, και μετά, όταν εμείς αρνηθήκαμε, αποσυνδέθηκε».

Ο Κώστας Αρβανίτης, μιλώντας εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς/The Left, θύμισε τόσο την επίθεση του πρωθυπουργού Γιάνσα κατά Ευρωβουλευτών της Αριστεράς που επισκέπτονταν την χώρα, όσο και την άρνησή του να συναντηθεί με την επίσημη αποστολή της Επιτροπής LIBE στη Λιουμπλιάνα, στην οποία επίσης συμμετείχε.

«Ο κύριος Γιάνσα προεδρεύει σε έναν θεσμό που απαξιώνει» τόνισε συνοψίζοντας την απαράδεκτη και αντιθεσμική συμπεριφορά ενός πρωθυπουργού που προεδρεύει της ΕΕ καθώς η χώρα του ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το τρέχον εξάμηνο.

Τέλος χαρακτήρισε μείζον το πρόβλημα στη Δικαιοσύνη της Σλοβενίας και ζήτησε συμμόρφωση της χώρας ή ενεργοποίηση διαδικασίας κυρώσεων σε βάρος της, όπως προβλέπεται από το άρθρο 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει στόχο τη διασφάλιση του σεβασμού στο Κράτος Δικαίου από τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Κώστα Αρβανίτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο:

Έχουμε δεχτεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ζει και με τις αντιφάσεις της.  

Αυτό δίνει και ένα ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον στην ένωσή μας.

Όμως η περίπτωση του κυρίου Γιάνσα είναι νομίζω η υπέρβαση σε υπερθετικό βαθμό. 

Καθώς από την μια προεδρεύει σε έναν θεσμό, που από την άλλη απαξιώνει.

Τι εννοώ:

Θυμίζω ότι ο κύριος Γιάνσα  – και ο Υπουργός Δικαιοσύνης του – έκαναν πράξη το «δικαίωμα στην αποσύνδεση» με λάθος τρόπο και για λάθος λόγο. 

Όταν κληθείς από την Επιτροπή μας να απαντήσει στα ζητήματα που αφορούν και την σημερινή μας συνεδρίαση εδώ, απαίτησε, αντί απαντήσεων, να παίξει ένα βίντεο στην επιτροπή, και μετά, όταν εμείς αρνηθήκαμε, αποσυνδέθηκε. 

Στην πρόσφατη επίσκεψη της αρμόδιας Επιτροπής LIBE στην Σλοβενία όπου συμμετείχα – έχω άλλη εικόνα από τη συνάδελφο του ECR – ο πρωθυπουργός τελευταία στιγμή ακύρωσε την συνάντησή του με την επιτροπή μας. Πλήρης απαξίωση των θεσμών. Πού προεδρεύει ακριβώς ο κύριος Γιάνσα;

Δεν θα σχολιάσω την ανιστόρητη και απαράδεκτη επίθεσή του στην πολιτική μου ομάδα, για το οποίο απάντησε επαρκώς και με αυστηρότητα ο Πρόεδρος Σασσόλι. 

Στις 3 μέρες που βρεθήκαμε στην Σλοβενία, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μείζον πρόβλημα που αφορά τη δικαιοσύνη.

Νομίζω ότι η Σλοβενία ή θα συμμορφωθεί, ή θα πρέπει να μπει μπροστά το άρθρο 7.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί