«Η αποφασιστική καταδίκη των περιστατικών που παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών είναι αναγκαία»

Δήλωση του Μ. Συντυχάκη για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, ο Μ. Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ και Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης με τη Λαϊκή Συσπείρωση, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ σταθερά αντιπαλεύουν την πολύμορφη βία που δέχονται οι γυναίκες, τις κοινωνικές διακρίσεις που βιώνουν, τον ρατσισμό, τις «παλιές» και «σύγχρονες» αντιδραστικές κοινωνικές αντιλήψεις για τις σχέσεις μεταξύ των φύλων, που αναπαράγονται στη σύγχρονη βαρβαρότητα. 

Η αποφασιστική καταδίκη των περιστατικών που παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών, το να βγαίνουν στο φως οι αποτρόπαιες πράξεις, προκειμένου να φτάνουν στη Δικαιοσύνη οι ένοχοι είναι αναγκαία. Επιπλέον, όμως,  έχει σημασία να φωτίζονται τα αίτια της βίας, να στρέφονται τα βέλη  ενάντια σε όλους εκείνους τους κοινωνικούς και οικονομικούς καταναγκασμούς, που διευκολύνουν τους δράστες και πάνω απ’ όλα φιμώνουν τα θύματα. 

Το ΚΚΕ παλεύει για την ολόπλευρη στήριξη της γυναίκας για να σταθεί στα πόδια της, οικονομικά και κοινωνικά ανεξάρτητη, ώστε να αποκρούσει, να αντισταθεί και να καταγγείλει περιστατικά πολύμορφης βίας. Για μέτρα στήριξης των άνεργων γυναικών, των γυναικών από μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για τα προβλήματα των γυναικών προσφύγων και μεταναστριών που είναι τα πρώτα θύματα της βίας και των πολέμων. Για τη λειτουργία δομών για πρόληψη και υποστήριξη των κακοποιημένων γυναικών, με γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς εμπλοκή ΜΚΟ.

Στο ερώτημα πώς μπορεί να σπάσει ο φαύλος κύκλος της βίας κατά των γυναικών, η απάντηση βρίσκεται στην ανατροπή των οικονομικών και κοινωνικών όρων που γεννούν και αναπαράγουν την ανισότιμη θέση της γυναίκας στην εργασία, στην οικογένεια, σε κάθε πλευρά της κοινωνικής της ζωής.  Χρειάζεται να δυναμώσει η συμπόρευση με το ΚΚΕ, η πάλη για τη σοσιαλιστική – κομμουνιστική κοινωνία, όπου μπαίνουν οι βάσεις για την ισοτιμία της γυναίκας, την απελευθέρωσή της από κάθε κοινωνική καταπίεση. Αυτό είναι το γόνιμο έδαφος για τον σπόρο των νέων ισότιμων σχέσεων μεταξύ των δύο φύλων, των αξιών της συλλογικότητας, της ανιδιοτέλειας, του σεβασμού. 

Καμία γυναίκα μόνη απέναντι στη βία. Πολεμάμε το σύστημα που γεννά την αιτία!»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί