«Ανθρώπινο λάθος» πιθανότατα πίσω από το τραγικό τροχαίο στη Βουλγαρία

Οι ερευνητές απέκλεισαν το ενδεχόμενο έκρηξης ή τρομοκρατικής ενέργειας

Οι Βούλγαροι ερευνητές που εξετάζουν τις συνθήκες και τα αίτια του σοβαρού δυστυχήματος στη Βουλγαρία, όπου έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 40 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 12 παιδιά, ανακοίνωσαν ότι πιθανότερη αιτία είναι ανθρώπινο λάθος. Όπως επισημαίνουν, έχουν αποκλείσει το σενάριο της τρομοκρατικής ενέργειας ή το ενδεχόμενο σωλήνες καυσίμου, που βρίσκονταν μέσα στο όχημα, να έχουν προκαλέσει την πυρκαγιά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν σημειώθηκε έκρηξη.

Το λεωφορείο, το οποίο μετέφερε τουρίστες από τη Βόρεια Μακεδονία που επέστρεφαν από εκδρομή στην Τουρκία, τα ξημερώματα της Τρίτης 23 Νοεμβρίου τυλίχτηκε στις φλόγες σε αυτοκινητόδρομο της δυτικής Βουλγαρίας.

«Επί του παρόντος, η βασικότερη και κύρια εκδοχή είναι εκείνη του ανθρώπινου λάθους», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Ερευνών της Βουλγαρίας, Μπόρισλαβ Σαράφοφ, ο οποίος διευκρίνισε ότι «οι νεκροψίες-νεκροτομές υποδηλώνουν ότι όλα τα θύματα έχασαν τη ζωή τους κυρίως από ασφυξία μετά την εκδήλωση της φωτιάς και όχι από τραύματα που προκλήθηκαν από το τροχαίο ή από τραύματα που οφείλονται σε έκρηξη».

Οι ερευνητές εξετάζουν μεταξύ άλλων αν η κακή διαγράμμιση του οδοστρώματος, η κακή σηματοδότηση και η έλλειψη ανακλαστικών ασφαλείας, καθώς και η κακή οργάνωση της κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο θα μπορούσαν να έχουν συντελέσει στο δυστύχημα.

Σύμφωνα με τον Σαράροφ, η άποψη των ερευνητών είναι ότι «το κιγκλίδωμα, πάνω στο οποίο προσέκρουσε πρώτα το λεωφορείο, όχι μόνο είναι άχρηστο, αλλά και επικίνδυνο για την κίνηση και στην ουσία συνέβαλε στο δυστύχημα».

Το λεωφορείο, προσκρούοντας πάνω στο προστατευτικό κιγκλίδωμα με τη δεξιά πλευρά του το ξερίζωσε και και τυλίχτηκε στις φλόγες από την τριβή. Στη συνέχεια, το όχημα έστριψε απότομα προς τα αριστερά προτού ανακοπεί η πορεία του στο διαχωριστικό κιγκλίδωμα του αυτοκινητόδρομου.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής, Μαριάν Μαρίνοφ, «αυτόπτες μάρτυρες έχουν πει ότι αμέσως μετά την πρώτη πρόσκρουση ξέσπασε η φωτιά και το λεωφορείο γέμισε γρήγορα με καπνό. Κανένας δεν μπορούσε να βγει από την πρώτη πόρτα εξαιτίας της ισχυρής φωτιάς εκεί. Όλοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από την πίσω πόρτα, αλλά ήταν μπλοκαρισμένη από τα κιγκλιδώματα που είχαν ανακόψει την πορεία του λεωφορείου».

Στο μεταξύ ακόμη δεν έχει διευκρινισεί σαφώς πόσοι είναι οι νεκροί και πόσοι οι διασωθέντες του δυστυχήματος. Οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν 45 θύματα του τροχαίου, αλλά οι ερευνητές βρήκαν 44 πτώματα. Προσπαθούν να διακριβώσουν αν ένας επιβάτης, το όνομα του οποίου βρισκόταν στη λίστα των επιβατών, είχε επιβιβαστεί σε άλλο λεωφορείο που συμμετείχε στην ίδια εκδρομή ή επέζησε του δυστυχήματος.

Σύμφωνα με έναν από τους επιζώντες, ο οποίος έσπασε το πίσω παράθυρο του λεωφορείου, οκτώ επιβάτες πήδηξαν έξω από το φλεγόμενο όχημα, ωστόσο μόνο επτά επιβάτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Για την αναγνώριση των νεκρών, καθώς οι άτυχοι επιβάτες του λεωφορείου έχουν απανθρωκαθεί, η Βουλγαρία στέλνει αξιωματούχους στη Βόρεια Μακεδονία, οι οποίοι θα λάβουν δείγματα DNA από τους συγγενείς των επιβατών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί