Ο αρχιερέας της πολιτικής απάτης, ο “ολιγο-Μήτσο και ολίγο-Τάκης’’

Του Γιώργου Δημητρίου

Ο ΣΥΡΙΖΑ ερωτά τον κ. Μητσοτάκη τι ’’μηχανεύεται’’ μαζί με τον Αμερικανό επικοινωνιολόγο Γκρίνμπεργκ. Να τολμήσω να σας πω τι ακριβώς κάνουν. Το άρθρο συνδέει τη θεωρία των συστημάτων, τη θεωρία του Χάους από τη φυσική και τους κυρίους Μητσοτάκη-Γκρίνμπεργκ.

ΘΕΩΡΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ-ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ

Η Θεωρία των συστημάτων σχετίζεται με τη θεωρία του χάους, (εντροπία-ανισορροπία-χάος). Η θεωρία των συστημάτων, με μεγάλο πεδίο εφαρμογής σε πολλές επιστήμες όπως φυσικά και στις κοινωνικές επιστήμες-τη διοικητική επιστήμη. Σύστημα ορίζεται ως μία <<σύνθετη πληροφοριακή δομή η οποία εκφράζεται υλικά και χωρικά, αποτελούμενο από πολλαπλά δομικά μέρη τα οποία είναι αυτόνομα αλλά αλληλοεπιδρούν στενά μεταξύ τους>>.

<<Το σύστημα διαχειρίζεται ενέργεια και παράγει κίνηση. Αποτελείται από επιμέρους μηχανικά συστήματα (υποσύνολα). Απαιτεί μία πηγή ενέργειας, ενεργοποιητές, δηλαδή, ένα μηχανικό υποσύνολο το οποίο διαμορφώνει την τροφοδοσία του ενεργοποιητή προκειμένου να δημιουργηθούν οι δυνάμεις της κίνησης. Ένα ελεγκτή με αισθητήρες που αυξομειώνουν την κίνηση και ανάλογα κατευθύνει την τροφοδοσία του ενεργοποιητή. Η ροή ενέργειας σε ένα μηχανικό σύστημα μας δίνει τον τρόπο να κατανοήσουμε την απόδοση του μηχανικού συστήματος>>.

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΩΣ ’’ΜΗΧΑΝΙΚΟ’’ ΣΥΣΤΗΜΑ-ΕΝΤΡΟΠΙΑ & ΧΑΟΣ

Αντικαταστήστε τα στοιχεία του συστήματος αγοράς που έχει στηθεί στην Ελλάδα. Οπου η μηχανή, είναι μια Ολιγαρχική-Αντιδημοκρατική μορφή αγοράς, όπου κίνηση είναι η προσπόριση των φυσικών και δημοσίων πόρων. Όπου πηγή ενέργειας τα κρατικά ταμεία και οι Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Ενεργοποιητές είναι 30 μεγάλες πολιτικές και επιχειρηματικές οικογένειες “αρμόδιες” για τη φιλο-ολιγαρχική νομοθετική παραγωγή ενώ όπου ελεγκτές με αισθητήρες τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και άλλοι ’’κοιμώμενοι’’ θεσμοί.

Η ροή ενέργειας, δηλαδή των κρατικών ταμείων και των επιδοτήσεων, όπως λέει η θεωρία των συστημάτων, μας βοηθά να κατανοήσουμε την απόδοση του μηχανικού συστήματος. Και ποια ήταν η απόδοση του Ελληνικού μηχανικού συστήματος εδώ και 100 χρόνια; Πού πήγαινε πάντα η ροή του χρήματος δηλαδή η ενέργεια; ’’Κίνηση-παραγωγή’’ του συστήματος δεν ήταν κάθε φορά το υπέρογκο δημόσιο χρέος, η κακοποίηση των δημοσίων πόρων και εντέλει η πτώχευση της χώρας; Δηλαδή εντροπία και χάος.

ΤΟ ΚΑΜΟΥΦΛΑΖ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ – ΓΡΙΝΓΚΜΕΡΓΚ

Ο Γκρίνμπεργκ ήρθε στην Ελλάδα για να καλύψει αυτό το ολιγαρχικό μηχανικό σύστημα που παράγει το χάος, μη το δουν οι φτωχοί και ιδίως η μεσαία τάξη. Να φανεί ως πολιτική αλλαγή η πιο ’’ληστρική’’ μορφή αγοράς η οποία επανέκαμψε ισχυρότερη μετά το 2012. Το επικοινωνιακό σχέδιο Γκρίνμπεργκ περιγράφεται στο βιβλίο που έγραψε ο ίδιος με τον πολιτικό αναλυτή James Garville. Τίτλος <<Είναι η Μεσαία Τάξη Ηλίθιε>>. Ως επικοινωνιολόγος των Ομπάμα και Κλίντον έκρυψε τα οικονομικά στοιχεία για το χρέος και την άθλια κατάσταση της Αμερικανικής οικονομίας, ενώ διαμόρφωσε την καμπάνια κοροϊδίας της μεσαίας τάξης σε τέτοιο βαθμό ώστε ανάγκασε τον νομπελίστα οικονομολόγο Paul Krugman να απαντήσει με βιβλίο που είχε τον τίτλο <<Σταματήστε την κατάθλιψη>>.

Στις σελίδες του βιβλίου του ο Γκρίνμπεργκ, σελ.103-117, έχει ένα κατάλογο έτοιμων εξελιγμένων απαντήσεων για τάχα σχέδιο δημιουργίας θέσεων εργασίας, ένα άλλον κατάλογο <<καλών>> ειδήσεων, ένα κατάλογο έτοιμων <<κακών>> ειδήσεων. Οπως τις ανοησίες που ακούμε καθημερινά από το Μαξίμου. Αυτά μάθαιναν στο πολιτικό σχολείο ’’Αυγενάκη’’, τους καταλόγους των έτοιμων απαντήσεων Γκρίνμπεργκ. Οι Ομπάμα-Γκρίνμπεργκ με την επικοινωνιακή κατάθλιψη κορόιδεψαν τη μεσαία τάξη και έφεραν τον ακροδεξιό Τράμπ. Οι Μητσοτάκης-Γκρίνμπεργκ με την ίδια κατάθλιψη και την κοροϊδία της μεσαίας τάξης ’’μπαζώνουν’’τη Νέα Δημοκρατία με ακροδεξιούς, κοροϊδεύουν και ’’ξαλαφρώνουν’’ τη μεσαία τάξη προς χάριν 20-30 κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών.

Γράφει ο Γκρίνμπερκ: <<Μην μιλάτε για τη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρηματιών γιατί αυτό δεν ’’πουλάει’’ στις δημοσκοπήσεις, φοβίζει κυρίως τη μεσαία τάξη η οποία νομίζει ότι μπορεί να ανήκει στην ανώτερη τάξη>>. Προτρέπει σε υποσχέσεις φοροαπαλλαγών προς τη μεσαία τάξη γιατί αυτές ’’πουλάνε’’. Προτείνει το σύστημα πολλαπλών δημοσκοπήσεων χωρίς ανάσα. Δόγμα:<<Δημοσκόπηση μετά από Δημοσκόπηση>> αφ’ενός να κρατάει ζεστό το ’’ενδιαφέρον’’ των δημοσκόπων και αφ’ εταίρου να επηρεάζει τον βαθμό της δημοσκοπικής φθοράς της κυβέρνησης. Μετά, χρησιμοποιήστε με μιά νέα επικοινωνιακή κατάθλιψη από τον κατάλογο των έτοιμων <<κακών >> ειδήσεων, κατάλογο τύπου Πολάκη, Παππά, Πετσίτη, Βοσκοτόπια, Εβρο, Β. Μακεδονία κλπ, ώστε να περιορίζει ή να καλύπτει τις κυβερνητικές δημοσκοπικές απώλειες.

Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

Κύριος σκοπός είναι αφ’ενός να αποκρύπτεται η εισοδηματική ανισότητα που προκαλεί η ολιγαρχική μορφή αγοράς και αφ’ εταίρου να πουλήσει ψεύτικες υποσχέσεις για το όνειρο της μεσαίας τάξης ότι τάχα θα αποκαταστήσει το βιοτικό της επίπεδο. Να αποκρύπτει την τραγική κατάσταση της οικονομίας ’’πουλώντας’’ τον κατάλογο των <<καλών ειδήσεων>>.

Ο κ. Μητσοτάκης με τα παραμύθια Γκρίνμπεργκ παραπλάνησε συνειδητά, και συνεχίζει να παραπλανά, τη μεσαία τάξη ότι θα της επιστρέψει ότι της πήρε τάχα ο ΣΥΡΙΖΑ. Λέει ο Γκρίνμπεργκ στις συμβουλές του προς τον Κλίντον: <<Mιά μικρή αύξηση στον κατώτατο μισθό θα είναι η τελευταία επικοινωνιακή άμυνα>>. Για τέτοιες ασύλληπτες ’’bullshits’’ μιλάμε.

Με τη ’’βοήθεια’’ πολιτικών οικογενειών το σύστημα παράγει ελλείματα, αποεπένδυση, δημόσιο χρέος, όλων των μορφών τις ανισότητες, αλλά κυρίως κρατά τη χώρα υπόδουλη και εξαρτημένη. Αυτή η μορφή αγοράς δεν είναι δημοκρατική υπό την έννοια των ίσων επιχειρηματικών ευκαιριών, της ανταγωνιστικότητας, και της σχετικά δίκαιης αναδιανομής εισοδημάτων. Παράγει υπερφυσικά κέρδη για 30 οικογένειες τα οποία πληρώνει κυρίως η μεσαία τάξη με πρόσθετους φόρους, μνημόνια, ακρίβεια κλπ. Οι ’’ψευδο-ιεροκήρυκες’’ του φιλελευθερισμού οικοδόμησαν αυτή τη μορφή  αγοράς Πακιστανικού τύπου. Και όλο αυτό, όπως έλεγε ο αείμνηστος Τζίμης Πανούσης, έγινε..<<Αφιλοκερδωωωώς..για την’’Κύπρο’’>>

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Είναι η πολιτική απάτη του αιώνα να λες ότι μπορείς σε ένα ολιγαρχικό σύστημα αγοράς τύπου Ινδίας-Πακιστάν να  φέρεις ξένες παραγωγικές επενδύσεις, θέσεις εργασίας κλπ κλπ ενώ ταυτόχρονα οι κρατικοδίαιτοι ολιγάρχες απομυζούν κάθε δημόσιο  πόρο και ελέγχουν όλες τις μεγάλες αγορές. Τέτοιοι πολιτικοί τύποι σαν τον κ. Μητσοτάκη, όχι μόνο δεν είναι φιλελεύθεροι αλλά πρόκειται για ακροδεξιούς μοχλούς των ολιγαρχών. Απώλεια από το σύστημα, πάνω από 400.000 θέσεις εργασίας και δισεκατομμύρια ξένων επενδύσεων. Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική Δημοκρατία μέσα σε τέτοια ολιγαρχική μορφή αγοράς.

Ο Επιχειρηματικός κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι είναι εγκλωβισμένος μέσα σε μία αγορά-σύστημα που δεν λειτουργεί ούτε ελεύθερα ούτε δημοκρατικά. Δεν έχει ουσιαστική ευκαιρία να επιτύχει με την αξία του, παρά μόνο εάν ’’παρανομεί’’ σε βάρος αυτού του συστήματος το οποίο με βεβαιότητα θα τον τιμωρήσει εάν δεν έχει την’ ’προστασία’’ των συστημικών. Το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ, με όλους τους υποψηφίους αρχηγούς, πλην κ. Καστανίδη, είναι ’’ταμένο’’ στην ολιγαρχική μορφή αγοράς. Αρχιερέας της οποίας είναι ο ’’Ολιγο-Μήτσο και ολίγο-Τάκης’’. Αυτό είναι το “ακροδεξιό-κεντροαριστερό” μέτωπο του κ. Μητσοτάκη. Δεν τους συνασπίζει μόνο το μένος τους προς τον Τσίπρα αλλά το φιλο-ολιγαρχικό παρελθόν τους το οποίο  τους καθιστά ’’δέσμιους’’ ενώ η πολιτική τους επιβίωση εξαρτάται από αυτό.

Σχετικά Άρθρα

2 Thoughts to “Ο αρχιερέας της πολιτικής απάτης, ο “ολιγο-Μήτσο και ολίγο-Τάκης’’”

  1. η ευτυχία δεν θέλει πολλά

    Δεν θέλουν να ζούμε σαν πρίγκιπες με λίγα. Θέλουν μυθικό πλούτο και απεγνωσμένη φτώχεια…

  2. Δήμος Σθένης

    “Είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε”, που λέει κι ο Ν. Μπογιόπουλος. Και για να μην παρεξηγούμαστε το “ηλίθιε” προφανώς δεν αναφέρεται στον συντάκτη του σοβαρού και αρκετά διαφωτιστικού άρθρου, αλλά σε αυτόν που “πιστεύει και εμπιστεύεται σαν μπούφος;” την προπαγάνδα του “μητσοτακικού συστημικού επιτελείου”, και που “είναι εγκλωβισμένος μέσα σε μία αγορά-σύστημα που δεν λειτουργεί ούτε ελεύθερα ούτε δημοκρατικά” όπως πολύ ευγενικά το σημειώνει ο αρθρογράφος. Εγώ όμως που δεν διακρίνομαι για την “αστική μου αβρότητα” υιοθετώ τον ωμό τίτλο του βιβλίου του Ν. Μπογιόπουλου! “Είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε”.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί