Ν.Τζανάκης: «Το κακό σενάριο προβλέπει έως και 11.000 κρούσματα στις αρχές Δεκεμβρίου»

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, καθώς κάνει λόγο για αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού που θα αγγίξει ίσως και τα 11.000 έως τον Δεκέμβρη.

Σχολιάζοντας το κακό σενάριο από την εξέλιξη της πανδημίας στην τηλεόραση του MEGA, ο Νίκος Τζανάκης είπε ότι «μας ακούμπησαν αυτά τα νούμερα. Είχαμε ανακοινώσει δύο σενάρια, ένα ευμενές και ένα δυσμενές. Σύμφωνα με το ευμενές σενάριο, θα είχε επιπέδωση καμπύλης κρουσμάτων στο τέλος Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου, ενώ με το δυσμενές πάμε λίγο αργότερα, μετά τις γιορτές, που σημαίνει ότι θα έχουμε επιδείνωση των πανδημικών δεικτών. Στις γιορτές υπολογίζω πως θα έχουμε μεταξύ 5.000-6.000 κρούσματα, αυτό είναι το καλό σενάριο».

Αναφερόμενος στα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από τη Δευτέρα (22.11.2021), ο καθηγητής είπε ότι είναι πολύς ο κόσμος που εξαναγκάζεται σε έλεγχο και αυτό θα βοηθήσει τους επιδημιολογικούς δείκτες.

«Θα ήταν καλή ιδέα για όσους έχουν επαφές με ευάλωτους ανθρώπους στο σπίτι τους να ελέγχονται με rapid test. Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν πολύ λιγότερο. Οι εμβολιασμένοι θα πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθούν εάν έχουν το παραμικρό πρόβλημα που παραπέμπει σε κάποιο σύμπτωμα. Όταν είναι να πάνε σε κάποια εκδήλωση, θα μπορούσαν να κάνουν αυτοβούλως rapid test», είπε ο κ. Τζανάκης.

Σε ό,τι αφορά την Κρήτη, ο Νίκος Τζανάκης σημείωσε ότι βρίσκεται σε καλύτερο σημείο σχετικά με το επιδημιολογικό φορτίο, σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, κάτι που οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων. Ένας από αυτούς είναι η γεωγραφική θέση της Κρήτης, καθώς δεν υπάρχει μεγάλη διασπορά από λιμάνια και αεροδρόμια ενώ παράλληλα ο εμβολιαστικός ρυθμός είναι υψηλός και τα μέτρα τηρούνται.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί