Οι επόμενες 9 ημέρες κρίνουν τα μέτρα των Χριστουγέννων – Πόσο πιθανό είναι ένα lockdown

 Οι επόμενες 9 ημέρες κρίνουν τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στις γιορτές και το πως θα κάνουμε Χριστούγεννα, με τον κορονοϊό και πάλι να καλπάζει.

Με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει θέμα lockdown στη χώρα διαμηνύει η κυβέρνηση, ωστόσο τον τελευταίο λόγο, όπως έχει περίτρανα αποδειχτεί σε παγκόσμιο επίπεδο, τον έχει ο κορονοϊός.

Στο Μέγαρο Μαξίμου «ξορκίζουν» κάθε ενδεχόμενο να χρειαστεί να μπει ξανά η χώρα σε καραντίνα, κι ενώ παρακολουθούν με έκδηλη ανησυχία τον εφιάλτη της πανδημίας να γιγαντώνεται στην Ευρώπη, με τη Γερμανία να δηλώνει ανοιχτή να ακολουθήσει στον δρόμο της Αυστρίας, με καθολικό lockdown.

Σύμφωνα τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, το καλό σενάριο είναι το κύμα της πανδημίας να κορυφωθεί την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Στον αντίποδα, το κακό σενάριο είναι η κορύφωση να υπάρξει μετά τα Χριστούγεννα, κάτι που αν επιβεβαιωθεί, φέρνει την κυβέρνηση ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων.

Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας σήμαναν «κόκκινο συναγερμό»

Οι θάνατοι πέρασαν χθες το ψυχολογικό όριο των 100, ξυπνώντας μνήμες Μαΐου. Τότε καταγράφηκε «μαύρο» ρεκόρ 135 θανάτων και χθες 105.

Οι 600 διασωληνωμένοι – χτες φτάσαμε τους 608 – είναι το τελευταίο προειδοποιητικό καμπανάκι κινδύνου για το ΕΣΥ Σε περίπτωση που οι διασωληνωμένοι φτάσουν τους 800, τότε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ενεργοποιείται Σχέδιο Β’, με μετατροπή των νοσοκομείων σε μονοθεματικά, όπως είχε γίνει στην πρώτη φάση της πανδημίας, και θα εξυπηρετούν επιπλέον μόνο επείγοντα και πολύ σοβαρά περιστατικά.

Πλεύρης: Γιατί δεν θα γίνει lockdown

«Lockdown δεν θα γίνει για επιστημονικούς λόγους. ‘Έχει εμβολιαστεί το 73% του ενήλικου πληθυσμού και δεν κινδυνεύει με βαριά νόσηση. Ούτε στην Επιτροπή των Επιστημόνων πλέον καταγράφεται τάση εισήγησης lockdown» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Από τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών είναι φανερό ότι τυχόν lockdown θα είναι το τελευταίο μέτρο που θα ληφθεί αν και εφόσον η κατάσταση δεν είναι διαχειρίσιμη, και εφόσον στον ίδιο δρόμο βαδίσουν κι άλλες χώρες της Ευρώπης, καθώς πρόκειται για μια απόφαση με μεγάλο οικονομικό κόστος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί