Νέες προειδοποιήσεις από Τζανάκη – Καπραβέλο: «Οδηγούμαστε σε τραγωδία – Θα δούμε και μεγαλύτερα νούμερα διασωληνωμένων»

Γιατί λέει«όχι» σε καθολικό lockdown ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης

Σαφή προειδοποίηση πως «θα δούμε και μεγαλύτερα νούμερα, ειδικά από τις ΜΕΘ τις επόμενες εβδομάδες» απηύθυνε ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης, με αφορμή το βαρύ επιδημιολογικό αποτύπωμα που έχει επιφέρει η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα που μόνο τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν 105 θάνατοι από Covid19.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε: «Περιμέναμε τα (χθεσινά) νούμερα προς το τέλος του μήνα, ήρθαν λίγο νωρίτερα, αυτό σημαίνει ότι η πανδημία είναι εν εξελίξει και με μεγαλύτερη ένταση απ ό,τι νομίζαμε».

Σημείωσε δε: «Θα δούμε προς τις 10 Δεκεμβρίου νούμερο μεταξύ 670 και 730 διασωληνωμένων και οι θάνατοι θα συνεχίζουν να δίνουν υψηλό νούμερα, παίζουν τα νούμερα αυτά των 100 θανάτων μέχρι τις 20 με 25 Δεκεμβρίου. Ελπίζω να είναι λίγες φόρες που θα πάμε σε τριψήφιο».

«Πέρυσι αυτή την εβδομάδα από 21 έως 28 Νοεμβρίου 2020 είδαμε πέντε φόρες πάνω από 100 θανάτους με το παλιό στέλεχος με την κοινωνία σε lockdown… Αυτό ήδη από 10 Νοεμβρίου, σήμερα βλέπουμε παρόμοια ή αρκετά μικρότερα νούμερα, με την κοινωνία ανοιχτή με το στέλεχος Δέλτα και με τα εμβόλια», σχολίασε.

Επίσης, είπε ότι: «υπάρχει καλό σενάριο να επιπεδώνεται η καμπύλη των κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα, άντε έως τις 5 Δεκεμβρίου – 10 Δεκεμβρίου, και μετά να αρχίσουν να φθίνουν, αλλά η καμπύλη των ΜΕΘ και των θανάτων θα κάνει 2 με 3 εβδομάδες να επιπεδωθεί». 

«Στα Χριστούγεννα θα είμαστε σταθεροί ως προς τα κρούσματα, με λίγο λιγότερα κρούσματα 5.000 με 6.000 κρούσματα την ημέρα. Σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα έχουμε το εκπληκτικό περίπου 40% περίπου άνω των 60 να είναι ανεμβολίαστοι… Τι μπορεί να πει κανείς όταν η μισή Ελλάδα στη Βόρειο Ελλάδα είναι ανεμβολίαστη στις ηλικίες που διασωληνώνονται;» διερωτήθηκε μεταξύ άλλων.

Εξήγησε ότι το καθολικό απαγορευτικό δεν έχει αποτελεσματικότητα, αλλά αυτή τη στιγμή ενδεχομένως μάλιστα να επισύρει και βλαβερή συνέπεια, «γιατί θα κλειστούμε μέσα στα σπίτια μας και στην ουσία θα διαρρεύσουμε τον ιό ενδοοικογενειακά».

«Κανείς εμβολιασμένος με τρίτη δόση δε νοσηλεύεται»

Από την πλευρά του, ο πνευμονολόγος Στέλιος Λουκίδης, μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι: «Σε μέρη με ιδιαίτερο συγχρωτισμό, όπως στα σουπερμάρκετ, πρέπει να υπάρξει υψηλότερη προστασία και καλή εφαρμογή της μάσκας».

Είπε, ακόμα ότι είναι πολύ σημαντικό ότι: «45 με 50.000 κάθε μέρα κάνουν 3η δόση και το επόμενο δίμηνο θα έχουμε σημαντικό αριθμό ανθρώπων που θα μπουν στην τρίτη δόση».

Ακόμα, σχολίασε ότι «από τους νοσηλευόμενους που έχουμε που είναι εμβολιασμένοι δεν υπάρχει κανένας νοσηλευόμενος με 3η δόση, η δεύτερη μέση δόση όσων έχουν εμβολιαστεί και νοσηλεύονται είναι κοντά στο Μάρτιο, δηλαδή υπάρχει χρονικό διάστημα 7 με 8 μήνες».

Καπραβέλος: «Οδηγούμαστε σε τραγωδία»

Με δραματικό τρόπο περιέγραψε για άλλη μια φορά την κατάσταση με την πανδημία στη χώρα μας ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη Νίκος Καπραβέλος. «Φλερτάρουμε με πενταψήφιο αριθμό κρουσμάτων και με τριψήφιους αριθμούς θανάτων σε καθημερινή βάση» τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Όπως είπε, είναι λάθος να θεωρείται ότι η πανδημία είναι των ανεμβολίαστων, ότι δηλαδή «οι εμβολιασμένοι είναι άτρωτοι και ότι επανήλθαμε στην κανονικότητα». «Στις 50 εισαγωγές που έχουμε σε κάθε εφημερία στο νοσοκομείο μας, οι 10-11 είναι πλήρως εμβολιασμένοι» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ο «ο εμβολιασμός έφερε χαλάρωση κι αυτό φέρνει νέα κρούσματα».

«Οδηγούμαστε σε μία τραγωδία» υπογράμμισε ο Νίκος Καπραβέλος. «Δεν προλαβαίνουμε να αυξήσουμε τείχος ανοσίας. Ποτέ μη λες ποτέ, μπροστά μας είναι πιο περιοριστικά μέτρα», πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο παθολόγος, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αναστάσιος Σπαντιδέας, που σημείωσε ότι με τον εμβολιασμό έχουν χαλαρώσει πολύ τα μέτρα, όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση των μέτρων αποστασιοποίησης, με αποτέλεσμα ο κορωνοϊός να μην εξαφανίζεται από την κοινότητα.

Ο Αν. Σπαντιδέας υπογράμμισε ότι τα μέτρα πρέπει να επανεξετάζονται κάθε εβδομάδα. Δεν απέκλεισε δε το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε εξαιτίας της αύξησης κρουσμάτων και θανάτων σε μέτρα όπως της Αυστρίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί