Κ. Αρβανίτης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ενδιαφέρεται για την ασφάλεια κανενός εργαζομένου

Με εκπροσώπους των εργαζομένων στον ΗΣΑΠ, στον απόηχο του πρόσφατου θανατηφόρου εργατικού δυστυχήματος ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Συνάντηση του ευρωβουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΠΣ / The Left και μέλους της Επιτροπής Απασχόλησης & Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL), Κώστα Αρβανίτη με εκπροσώπους των εργαζομένων στον ΗΣΑΠ, στον απόηχο του πρόσφατου θανατηφόρου εργατικού δυστυχήματος:

Με εκπροσώπους των εργαζομένων στον ΗΣΑΠ συναντήθηκε ο Κώστας Αρβανίτης στον απόηχο του θανατηφόρου εργατικού δυστυχήματος στις ράγες του Ηλεκτρικού. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή, συμμετείχαν ο Παναγιώτης Κοντογιάννης (Πρόεδρος) και ο Γιάννης Κολαΐτης, (Γενικός Γραμματέας) του Σωματείου εργαζομένων ΣΤΑΣΥ (πρώην ΗΣΑΠ).  

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και της Αριστεράς/The Left συμμετέχει στην επιτροπή EMPL (Απασχόλησης & Κοινωνικών Υποθέσεων) του ΕΚ, στην αρμοδιότητα της οποίας περιλαμβάνονται και τα θέματα της ασφάλειας και υγιεινής στην Εργασία.

Στη συνάντηση έγινε αναλυτική ενημέρωση για:

  • τις συνθήκες εργασίας και ασφάλειας που επικρατούν στον ΗΣΑΠ,
  • τα σοβαρά κενά εργασιακής ασφάλειας που ανέδειξε το τραγικό περιστατικό, με σοβαρή ευθύνη κυβέρνησης & διοίκησης, 
  • την τουλάχιστον περίεργη στάση της Διοίκησης να αρνηθεί συνάντηση με την Επιτροπή Ασφάλειας, στον απόηχο της τραγωδίας.
  • την προτίμηση εργολαβικού συνεργείου για το συγκεκριμένο έργο, επιλογή που σηματοδοτεί την απαξίωση στην πράξη των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ.

Υπογραμμίστηκε η ανάγκη ανεξάρτητης έρευνας για τα αίτια της τραγωδίας, που θα απομακρύνει κάθε πιθανή υπόνοια συγκάλυψης ευθυνών. Επίσης συζητήθηκαν δυνατότητες παρέμβασης και ανάδειξης του θέματος της ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους στο ευρωπαϊκό επίπεδο, μετά και την ανησυχητική έξαρση θανατηφόρων εργατικών δυστυχημάτων που παρουσιάζεται στην Ελλάδα..  

«Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ξεχωρίζει εργαζόμενους στο Δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα: τους μισεί όλους το ίδιο, έχει σχέδιο τη διάλυση των δικαιωμάτων για όλους, θέλει όλοι οι εργαζόμενοι να ζουν κάτω από το ίδιο καθεστώς φόβου και ανασφάλειας. Αυτό μαρτυρά η έξαρση περιστατικών σε χώρους εργασίας με θύματα τραυματίες και νεκρούς εργαζόμενους με πιο πρόσφατες περιπτώσεις στον ΗΣΑΠ (ΣΤΑΣΥ), στην COSCO, αλλά και σε άλλους ιδιαίτερα επιβαρυμένους κλάδους» σημειώνει ο Κώστας Αρβανίτης στον απόηχο της τραγωδίας, και συνεχίζει: 

«Πέρα από το πρωτοφανές της απώλειας ζωής ενός εργαζόμενου σε μια επιχείρηση του Δημοσίου με αξιοζήλευτες επιδόσεις στην εργασιακή ασφάλεια – μέχρι να ενσκήψει στη χώρα η Κυβέρνηση Μητσοτάκη – οι καταγγελίες των εργαζομένων δείχνουν την ανάγκη ανεξάρτητης έρευνας, όπως από την πρώτη στιγμή έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετατρέπει τη χώρα σε μια κόλαση εργασιακής εντατικοποίησης, όπου κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να νιώθει ασφαλής. Κατακτήσεις δεκαετιών ανατρέπονται με στόχο ακόμη μεγαλύτερα κέρδη με εργαλείο το νόμο Χατζηδάκη.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ενδιαφέρεται για την ασφάλεια κανενός εργαζόμενου, απομακρύνει τον Έλληνα εργαζόμενο από το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, είναι επικίνδυνη και πρέπει να φύγει», καταλήγει ο Ευρωβουλευτής.  

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί