Στ. Αραχωβίτης από τα Χανιά: «Καθαρά κυβερνητική πολιτική και όχι ευρωπαϊκή κατεύθυνση το οριζόντιο κόψιμο των επιδοτήσεων»

Στο στούντιο του ZARPA RADIO 89.6 και την εκπομπή του Δημήτρη Παππά, φιλοξενήθηκε το πρωί της Δευτέρας ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Βουλευτής Λακωνίας με το ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ, Σταύρος Αραχωβίτης.

Κληθείς να σχολιάσει το κόψιμο των επιδοτήσεων που έχει αναστατώσει τον κτηνοτροφικό κόσμο της Κρήτης και όλης της Ελλάδας ο κ. Αραχωβίτης έκανε λόγο για ένα «φασιστικού τύπου οριζόντιο κόψιμο των επιδοτήσεων», το οποίο μάλιστα όπως υποστήριξε αποτελεί καθαρά Κυβερνητική πολιτική και όχι ευρωπαϊκή κατεύθυνση αφού δεν έχει αλλάξει η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε.

Σχετικά με την αφύσικη αύξηση του πληθυσμού των αμνοεριφίων στην Κρήτη, ειδικά την τελευταία διετία, ο π. Υπουργός τόνισε πως το φαινόμενο των πλαστών δηλώσεων μπορεί να παταχθεί «μόνο με στοχευμένους ελέγχους» «όπου υπάρχει υποψία – οσμή σκανδάλου» και όχι με οριζόντια μέτρα για όλους.

«Όπου υποψιαζόμαστε ότι κάτι δεν πάει καλά πρέπει να κάνουμε επιτόπιο έλεγχο. Ας πούμε εκεί που υπάρχει μηδενική παραγωγή γάλακτος για παράδειγμα. Μηδενικά τιμολόγια για κρέας. Μόνο με στοχευμένο έλεγχο μπορούν να βρεθούν και να τιμωρηθούν όσοι παρανομούν. Δεν μπορούμε όμως να κατηγορούμε συλλήβδην όλον τον κτηνοτροφικό κόσμο» τόνισε ο κ. Αραχωβίτης. 

Όπως προσέθεσε, «σίγουρα τα στοιχεία δείχνουν ότι κάτι είναι περίεργο». Ωστόσο, αυτό που πρέπει να διερευνηθεί είναι το κατά πόσο αυτή η αύξηση των αμνοεριφίων, συνοδεύεται και από αύξηση στα δηλωθέντα στρέμματα, καθώς οι επιδοτήσεις δίνονται με τα στρέμματα.

«Πάντως επί ΣΥΡΙΖΑ οι επιδοτήσεις συνδέθηκαν με την γεωργική δραστηριότητα δηλαδή ή να έχεις παραγωγή ή καλλιέργεια για να δικαιούσαι επιδότηση. Από το 2020 αυτό δεν ισχύει στη βάση του να διασωθούν βοσκότοποι ακόμα και με την ελάχιστη δραστηριότητα. Δηλαδή εμείς λέγαμε να έχεις παραγωγή, αυτοί ήρθαν και είπαν αν έχει περιττώματα ζώων ο βοσκότοπος είναι επιλέξιμη έκταση» διευκρίνισε, υποστηρίζοντας πως το μεγάλο σκάνδαλο αυτή τη στιγμή, για το οποίο είναι σε εξέλιξη Εισαγγελική έρευνα «δεν έχει να κάνει  τόσο με τα ζώα αλλά με το ότι επιδοτούνται εκτάσεις που δεν είναι αγροτικές/κτηνοτροφικές»

«Οι επιδοτήσεις πρέπει να πιάνουν τόπο. Πρέπει να δίνονται δίκαια σε αυτούς που παράγουν προϊόντα. Γιατί αν σταματήσουν να υπάρχουν στην Ασή Γωνιά τυροκομεία, τι θα γίνει; Θα σταματήσουμε να παράγουμε τυρί» υποστήριξε.

Όσο για το θέμα των ελληνοποιήσεων, τόνισε πως το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ελέγχους και με αυστηρές ποινές σε όποιον παρανομεί.

Για τις εξαγωγές

Τέλος στο θέμα της ενίσχυσης των εξαγωγών, ο π. Υπουργός ανέφερε πως επί ΣΥΡΙΖΑ, «το 2018 είχαμε ρεκόρ εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων, το οποίο ρεκόρ μάλιστα έσπασε το 2019. Αυτό το πετύχαμε χάρη σε μια σειρά συνεργειών και συντονισμένων, στοχευμένων ενεργειών που κατάφεραν να δώσουν ώθηση στην ελληνική εξωστρέφεια» τόνισε.

zarpanews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί