Εκλογές στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Ηρακλείου

Εκλογές στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών-Παράρτημα Ηρακλείου θα διεξαχθούν την Κυριακή 28/11 και ώρες 12-19:00 στα γραφεία του συλλόγου δασκάλων (Γερωνυμάκη και Τίτου Γεωργιάδη).

Ακολουθεί η απόφαση της εκλογοαπολογιστικής Γενικής Συνέλευσης του Παρατήματος Ηρακλείου του ΣΜΤ που πραγματοποιήθηκε στις 20/11/2021:

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Η συμμετοχή σου είναι απαραίτητη, ώστε από κοινού να συζητήσουμε και να χαράξουμε τα επόμενα βήματα του σωματείου μας.

Η κατάσταση στην κοινωνία και στον κλάδο μας

Μας καλούν να πληρώσουμε το κόστος της πολιτικής της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του COVID-19. μετακυλώντας το βάρος της νέας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης πάνω μας για να διατηρήσει και να αυξήσει το κεφάλαιο την κερδοφορία του. Γι’ αυτό ακριβώς αξιοποιούν την πανδημία για να επιβάλλουν αντεργατικά και αυταρχικά μέτρα σε συνέχεια και πλήρη συνεκτικότητα με αυτά που είχαν φέρει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις σύμφωνα πάντα με τις αντεργατικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνέχισαν και ενέτειναν τη χρόνια και συστηματική συρρίκνωση του ΕΣΥ και όλων των δημοσίων υπηρεσιών προς όφελος των ιδιωτών ενάντια στην κάλυψη των αναγκών μας. Πέρασαν σωρεία νομοθετημάτων που επιχειρούν να συνθλίψουν εργασιακά και δημοκρατικά κεκτημένα και δικαιώματα, ξεπούλημα της δημόσιας ασφάλισης- τζογάρισμα συντάξεων, αντιεκπαιδευτικό νόμο, αντιπεριβαλλοντικό νόμο, νέο πτωχευτικό νόμο, περιστολή της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης, επαναφορά χουντικών διαταγμάτων, στοργικό διαμοιρασμό εκατομμυρίων δημοσίου χρήματος και ευνοϊκές ρυθμίσεις για το κεφάλαιο και όλο το διάστημα έντονη αστυνομοκρατία για να καταστείλει τις λαϊκές αντιδράσεις. Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει πίσω από την «ατομική ευθύνη» τις δικές της ευθύνες για την εγκληματική διαχείριση συνολικά της πανδημίας με πάνω από 17.000 νεκρούς μέχρι σήμερα.

Κεφάλαιο και εργοδοσία καθοδήγησαν και αξιοποίησαν τη σωρεία αντεργατικών ρυθμίσεων. Στον κλάδο πανελλαδικά έχουν καταγραφεί απολύσεις, ξεχείλωμα ωραρίου και απλήρωτες υπερωρίες, ατομικές πάντα συμβάσεις ώστε ο καθένας μας να είναι έρμαιο της ανώτερης διαπραγματευτικής ισχύος του εργοδότη, εντατικοποιημένοι ρυθμοί εργασίας, καθηλωμένοι μισθοί, εργασιακή ανασφάλεια. Το καθεστώς της τηλεργασίας αξιοποιείται από την εργοδοσία για την πλήρη ελαστικοποίηση των ωραρίων καταργώντας κάθε έννοια ελεύθερου χρόνου. Συμβάσεις μηδενικού χρόνου-εφεδρεία, συμβάσεις με «μπλοκάκι με μηδενικά δικαιώματα, επέκταση εργολαβικών εργαζομένων, επιδοτούμενα «κοινωφελή» προγράμματα και χίλιοι δύο ευφάνταστοι τρόποι για να είμαστε κατακερματισμένοι και να δουλεύουμε χωρίς δικαιώματα, επίθεση στο δικαίωμα στη μητρότητα, περιστατικά σεξιστικών παρενοχλήσεων σε συναδέλφισσες.

Με το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, του οποίου η ψήφιση ήταν προαπαιτούμενο για το «Ταμείο Ανάκαμψης» της Ε.Ε., επιχειρούν καίρια πλήγματα στις ζωές μας:

·         Θεσμική κατάργηση του 8ωρου και επιβολή 10ωρης εργασίας και εβδομάδας 50 ωρών

·         Νομιμοποίηση για πρώτη φορά στα χρονικά της απλήρωτης εργασίας (απλήρωτες υπερωρίες).

·         Αύξηση των νόμιμων υπερωριών, απελευθέρωση απολύσεων, περαιτέρω τσάκισμα των ήδη διαλυμένων κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, μονιμοποίηση και επέκταση της τηλεεργασίας χωρίς δικαιώματα, κατάργηση της κυριακάτικης αργίας σε μια σειρά από κλάδους, κατάργηση ελεγκτικών μηχανισμών την ώρα που οι θάνατοι εργαζομένων-εργοδοτικά εγκλήματα λόγω της φοβερής εντατικοποίησης έχουν ξεπεράσει τον ένα νεκρό ανά τρεις μέρες.

·         Απόπειρα αφαίρεσης κάθε θεσμικής δυνατότητάς μας να αντιπαλέψουμε τα παραπάνω: στοχοποίηση και ασφυκτικός περιορισμός των ριζοσπαστικών πρακτικών διεκδίκησης των εργαζομένων και της πιο αποτελεσματικής μορφής πάλης, της απεργίας. Ποινικοποιείται η απεργιακή περιφρούρηση, αυξάνεται το προσωπικό ασφαλείας σε ποσοστό που πρακτικά ακυρώνει την απεργίαΕντείνεται και αναβαθμίζεται ο κρατικός έλεγχος της σωματειακής δράσης μέσω ηλεκτρονικού φακελώματος του μητρώου, των συνελεύσεων και διαδικασιών. Επιβάλλεται η ηλεκτρονική ψηφοφορία, καθιστώντας τη διαβλητή από το κράτος και την εργοδοσία. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία δίνει τη δυνατότητα να εφαρμοστεί στην πράξη ο απεργιοκτόνος νόμος του ΣΥΡΙΖΑ που επέβαλε την ύπαρξη 50%+1 των εγγεγραμμένων μελών για να ληφθεί απεργιακή απόφαση (όταν η σημερινή κυβέρνηση είναι στην εξουσία με το 40% του 58%(=23,2%) του εκλογικού σώματος).

Χτυπούν τη δράση των σωματείων, γιατί ξέρουν πως από αυτά μπορούν να ξεσπάσουν μαχητικοί αποφασιστικοί αγώνες. Θεσμικό δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης θα έχουν μόνο τα σωματεία που θα δεχτούν να φακελώσουν τα μέλη τους. Τίθενται ουσιαστικά εκτός νόμου τα μαχητικά πρωτοβάθμια σωματεία και εργατικές συλλογικότητες και απομένουμε με μόνους εκπροσώπους μας τις ξεπουλημένες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Μετατρέπεται η ήδη παγιωμένη σε πολλούς κλάδους αυθαιρεσία σε νομιμότητα με τυπικούς όρους πλέον, δίνοντας πάτημα στην εργοδοσία για ακόμα μεγαλύτερες αυθαιρεσίες στο μέλλον. Η ανεργία θα αυξηθεί καθώς οι εργοδότες δεν θα χρειάζονται να κάνουν προσλήψεις αφού θα μπορούν να επεκτείνουν το ωράριο των ήδη εργαζόμενων. Ο μισθός και οι αμοιβές θα συμπιεστούν, καθώς φτηναίνουν ή καταργούνται οι αμοιβές στις υπερωρίες. Η κοινωνική ζωή διαλύεται από την επέκταση του ωραρίου.

Η δική μας απάντηση!

Από την πρώτη στιγμή αντιληφθήκαμε ότι η περίοδος της πανδημίας δεν προσφέρεται για «ταξική συμφιλίωση» και παύση των κοινωνικών αγώνων, αλλά αντιθέτως αποτελεί περίοδο όξυνσης της εκμετάλλευσης και της ληστείας στις τσέπες μας και στον πλούτο που καθημερινά παράγουμε. Το Σωματείο πραγματοποίησε πολλές δεκάδες κινητοποιήσεων, ακόμη και στις περιόδους σκληρών απαγορεύσεων, όπου χρειαζόταν και το επέβαλλε η ανάγκη υπεράσπισης των συναδέλφων. Βρέθηκε στο πλευρό των εργαζομένων σε πολλές εταιρίες πανελλαδικά, ενάντια στις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών, τη μη καταβολή δεδουλευμένων κ.λπ. και κατάφερε νίκες. Όλο το προηγούμενο διάστημα από την πρώτη καραντίνα μέχρι και τώρα έδωσε μάχες, ενάντια στην κυβέρνηση και την εργοδοσία, κόντρα στην λογική του «θα λογαριαστούμε μετά» και στον συνδικαλιστικό lockdown της ΓΣΕΕ και του εργοδοτικού συνδικαλισμού σε συντονισμό με κάθε σωματείο που παλεύει σε αντίστοιχη κατεύθυνση. Πάλεψε ενάντια στις απαγορεύσεις και δεν πειθάρχησε στην ολοένα και πιο αυταρχική νομιμότητα στο όνομα της πανδημίας. Με ανατρεπτικό τρόπο στα διλήμματα και τις προκλήσεις που τέθηκαν. Και φυσικά, μπήκε πανελλαδικά μπροστά στη μεγάλη μάχη για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Δική μας απάντηση ο διαρκής και ανυποχώρητος αγώνας μέσα από το σωματείο μας! Ο συλλογικός αγώνας και η ταξική αλληλεγγύη! Συλλογικός αγώνας και ταξική αλληλεγγύη σημαίνει ότι η επίθεση απέναντι σε έναν από εμάς είναι επίθεση σε όλους και όλοι μαζί απαντάμε. Η νίκη ενός διασφαλίζει κεκτημένα για όλους μας! Μέσα από το σωματείο διεκδικούμε δεδουλευμένα και αποζημιώσεις, αντιμαχόμαστε οποιαδήποτε δυσμενή μεταβολή στους όρους εργασίας, στο ωράριο, στο μισθό, στην άδεια. Μέσα από το σωματείο συμμετέχουμε σε όλες τις κεντρικές μάχες και στηρίζουμε κάθε αγώνα που ξεσπά απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε από κεφάλαιο – εργοδοσία, κυβέρνηση, ΕΕ.

Ασπίδα και θωράκιση μας θα αποτελέσει η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) η οποία και αποτελεί βασική στόχευση του σωματείου μας. Η ΣΣΕ που είχε υπογράψει το ΣΜΤ ήταν η πρώτη πανελλαδικά που κάλυψε και τους εργαζόμενους με μπλοκάκι. Η ΣΣΕ κατοχυρώνει τα δικαιώματά μας, κατοχυρώνει τους όρους με βάση τους οποίους παρέχουμε την εργασία μας (μισθός, ωράριο, ασφάλιση, κανονικές προσλήψεις, επιδόματα, θεσμικοί όροι). Η «ακρίβεια» που ροκανίζει το μισθό κάνει ακόμα πια επιτακτική ανάγκη τον αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, πόσω μάλλον όταν ο κλάδος περνάει σε φάση «ανάκαμψης». Με την υπογραφή ΣΣΕ μπορούμε με καλύτερους όρους να αντιπαλέψουμε τη διαρκή επίθεση των εργοδοτών, που θέλουν να καθορίζουν με ατομικούς όρους την εργασία και τη ζωή μας. Παράλληλα σε μία περίοδο που ο τεχνικός κλάδος γνωρίζει νέα άνθηση με σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών, ειδικά στον κατασκευαστικό τομέα, μέσα από μια σειρά μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών έργων, το αίτημα για αυξήσεις στους μισθούς θα πρέπει να ιεραρχείται υψηλά στην ατζέντα μας. Σε μια εποχή που ο κοινωνικά αναγκαίος χρόνος εργασίας (το πραγματικό μέτρο του πλούτου) για την παραγωγή ενός προϊόντος μειώνεται και οι τεχνολογικές και παραγωγικές δυνατότητες είναι τεράστιες, θεωρούμε ότι οι διεκδικήσεις μας είναι όχι μόνο αναγκαίες αλλά και εφικτές.

Από την συλλογική άμυνα πρέπει να περάσουμε στη συλλογική διεκδίκηση για ΣΣΕ που:

  • Θα ορίζει ριζικές αυξήσεις στους μισθούς.
  • Θα κατοχυρώνει μείωση του χρόνου εργασίας. 5νθήμερο-7ωρο-35ωρο κόντρα στην εντατικοποίηση που προτάσσει το κεφάλαιο.
  • Θα καταργεί όλες τις επισφαλείς μορφές εργασίας (μερική απασχόληση, συμβάσεις έργου, μπλοκάκι). Θα διεκδικεί και θα κατοχυρώνει κανονικές προσλήψεις και μόνιμη, σταθερή εργασία.
  • Θα εξασφαλίζει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους.
  • Θα βάζει φρένο στην επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.
  • Θα διασφαλίζει το δικαίωμα στη μητρότητα και θα κατοχυρώνει στην πράξη τις εργαζόμενες μητέρες με ΔΠΥ, εξασφαλίζοντας πλήρως άδειες, δώρα και επιδόματα.
  • Θα κατοχυρώνει την αναγνώριση επιδομάτων και ωριμάνσεων. Θα διασφαλίζει δικαιώματα και όρους εργασίας σε εργαζόμενους ελληνικών εταιριών που βρίσκονται στο εξωτερικό ή σε άλλο τόπο από τον τόπο διαμονής

Στην επίθεση που δεχόμαστε, η ξεπουλημένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ βρίσκεται σε άμεση σύμπλευση με την κυβερνητική πολιτική, τους βιομήχανους και τα αφεντικά, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα των εργαζομένων, βρίσκεται απέναντι μας, καθηλώνει και, όταν χρειάζεται, στέκεται ανοιχτά απέναντι στους αγώνες! Η ΓΣΕΕ ελέγχεται από τους εργοδότες, λειτουργεί σαν ΜΚΟ οργάνωση που διαχειρίζεται κονδύλια εκατομμυρίων, λειτουργεί σα μηχανισμός διαφθοράς, ελέγχου και αλλοτρίωσης της εργατικής συνείδησης.Χρησιμοποιώντας τα ίδια επιχειρήματα με τις κυβερνήσεις, προσπαθούν να σπείρουν την απογοήτευση και εξευτελίζουν τα συνδικάτα στα μάτια των εργαζόμενων. Η συμμετοχή εργοδοτών στα συνδικάτα, η βία, η νοθεία, οι μπράβοι στα πρόσφατα συνέδρια συμπληρώνουν την εικόνα.

Το δικό μας σωματείο λειτουργεί με ισότιμη και ενεργητική συμμετοχή των μελών μας ενάντια σε λογικές ανάθεσης και βάζουμε σαν πρόταγμα τις ανάγκες των συναδέλφων. Ανώτατο όργανο είναι οι Γενικές μας Συνελεύσεις. Αρνούμαστε το μοντέλο σήψης του κυβερνητικού και υποταγμένου εργοδοτικού συνδικαλισμού. Το σωματείο μας πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων, επιτροπών αγώνα και εργαζομένων Ηρακλείου γιατί μας είναι ξεκάθαρο ότι για την παραμικρή διεκδίκηση χρειάζεται η ενιαία και από τα κάτω δράση σωματείων και εργαζομένων όλων των κλάδων. Ο συντονισμός σωματείων και εργαζομένων, κόντρα στις λογικές συναίνεσης, αποτελεί προϋπόθεση για να μπορούν οι αγώνες να είναι νικηφόροι στο σήμερα. Είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε ένα ανεξάρτητο κέντρο αγώνα με πυρήνα τον από τα κάτω και οριζόντιο συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων, εργατικών συλλογικοτήτων, επιτροπών αγώνα και κάθε άλλης μορφής οργάνωσης εργαζομένων που η ίδια η δράση των εργαζόμενων γεννά. Ανεξάρτητο από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο, ενάντια σε λογικές συντεχνιασμού, που θα χτίζεται στη βάση των κοινών ταξικών συμφερόντων των εργαζομένων, στη βάση ισοτιμίας, αλληλοσεβασμού και ταξικής αλληλεγγύης και θα βρίσκεται ενάντια στον κυβερνητικό και υποταγμένο εργοδοτικό συνδικαλισμό, θα ξεπερνάει τα όρια που βάζουν στην πάλη των εργαζομένων και θα πρωτοστατεί σε πραγματικές μάχες ανυπακοής και ανατροπής.

Η δράση του σωματείου μας στο Ηράκλειο τα τελευταία χρόνια:

·         Έμπρακτη στήριξη σε υποθέσεις εργοδοτικής αυθαιρεσίας και σε διωκόμενους εργαζομένους για τη συνδικαλιστική τους δράση.

·         Καταγγελία-στήριξη σε κάθε περίπτωση εργατικών τραυματισμών και θανάτων – εργοδοτικών εγκλημάτων.

·         Απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην ψήφιση αντεργατικών και αντιασφαλιστικών μέτρων από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (πολυνομοσχέδιο 4ετής προϋπολογισμός Ιούνης΄18, χτύπημα ΣΣΕ Νοέμβρης ’18) και ΝΔ (αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο Σεπτέμβρης-Οκτώβρης ’19 που καταργούσε ΣΣΕ, νομοσχέδιο Κατρούγκαλου-Βρούτση για ιδιωτικοποίηση κοινωνικής ασφάλισης, αντεργατικό αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη 26 Νοέμβρη ’20, 6 Μάη ’21, 10 και 16 Ιούνη ‘21).

·         Προάσπιση απεργίας ενάντια στην Κοινωνική Συμμαχία ΓΣΕΕ-Εργατικών Κέντρων με εργοδοτικούς φορείς τον Μάη του ’18.

·         Απεργιακές κινητοποιήσεις και δράσεις για την διεκδίκηση ΣΣΕ (Νοέμβρης ’18, Ιούνης ’19, Μάρτης ’20).

·         Πανελλαδική καμπάνια ενάντια στην εντεινόμενη εργοδοτική αυθαιρεσία μέσα στην καραντίνα.

·         Νίκες στο μακροχρόνιο αγώνα του σωματείου ενάντια στην υπόθεση εργοδοτικών αυθαιρεσιών της ΠΑΝΘΕΟΝ-ΑΚΤΕΕ (απόλυση και απειλές σε έγκυο συναδέλφισσα): Η απόφαση για την εργατική αγωγή της συναδέλφισσάς μας ήταν η πρώτη καταδικαστική για την εργοδοσία απόφαση πανελλαδικά μετά την κατάπτυστη απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε., δημιουργώντας θετικό δεδικασμένο και ανοίγοντας το δρόμο για τη δικαίωση και άλλων εργαζομένων, καταδικάστηκε ο εργοδότης σε πρώτο και δεύτερο βαθμό για τις απειλές, απορρίφθηκαν οι μηνύσεις-συνδικαλιστικές διώξεις ενάντια στο σωματείο και την εργαζόμενη!

·         Έμπρακτη στήριξη στον πολύμηνο αγώνα των εργαζομένων στα κοινωφελή προγράμματα όπου διαχρονικά εργάζονται πολλοί συνάδελφοι, μέσα από τον οποίο κερδήθηκε παράταση πολλών μηνών. .

·         Καταγγελίες και κινητοποίηση με αποτέλεσμα εργαζόμενοι να πάρουν αναρρωτικές άδεις για COVID-19 παρά και ενάντια στην πρόβλεψη κατάπτυστης ΠΝΠ.

·         Κινητοποιήσεις ενάντια στην καταστολή και για την προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

·         Σπάσιμο της κρατικής τρομοκρατίας και των απαγορεύσεων με πρόσχημα την πανδημία (απεργιακή Πρωτομαγιά ’20, 17 Νοέμβρη ’20, απεργία 26 Νοέμβρη για αντεργατικό νομοσχέδιο, 6 Δεκέμβρη ΄20). Τα δικαιώματα μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα!

·         Πολλοί από αυτούς τους αγώνες οργανώθηκαν από τα κάτω χωρίς, παρά και ενάντια το σχεδιασμό της ΓΣΕΕ μέσα από τον Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων, Επιτροπών αγώνα και Εργαζομένων Ηρακλείου.

·         Έμπρακτη στήριξη στον αγώνα των υγειονομικών (κινητοποιήσεις την περίοδο της πανδημίας, κινητοποίηση για επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας).

·         Καταγγελία για την τοποθέτηση λουκέτων σε εξόδους ασφαλείας του ΠΑΓΝΗ με αποτέλεσμα την απομάκρυνσή τους.

·         Έμπρακτη στήριξη όλων των κινητοποιήσεων για την εκπαίδευση (κατάργηση ασύλου, παν. αστυνομία, διαγραφές, ΕΒΕ, αξιολόγηση).

·         Κινητοποιήσεις για έμφυλες διακρίσεις και βία και προστασία μητρότητας (απεργιακή 8η Μάρτη, γυναικοκτονίες).

·         Συμμετοχή σε αντιπολεμικά-αντιφασιστικά συλλαλητήρια, αλληλεγγύη στους πρόσφυγες.

·         Ψηφίσματα και κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, ενάντια στις εξορύξεις, για την προάσπιση του Πάρκου Γεωργιάδη.

·         Αλληλεγγύη και συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους σεισμόπληκτους.

Βασικοί στόχοι του σωματείου μας το επόμενο διάστημα θα πρέπει να είναι :

·         Το μπλοκάρισμα και η ανατροπή του ν. Χατζηδάκη που μας γυρνάει ενάμιση αιώνα πίσω και επιδιώκει να βάλει στο γύψο τους αγώνες μας, είναι καθοριστικό ζήτημα συνολικά για το εργατικό κίνημα. Η απειθαρχία και η προώθηση των διαδικασιών του κινήματος ενάντια σε όλους τους περιορισμούς του Νόμου Χατζηδάκη είναι ζωτικής σημασίας. Η μάχη πρέπει να πάρει το χαρακτήρα της σύγκρουσης με την αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ και της εργοδοσίας. Ο νικηφόρος απεργιακός αγώνας των εργαζομένων της efood που έκανε κουρελόχαρτο τις σχετικές διατάξεις του νόμου και η νικηφόρα απεργία των εργαζομένων στην COSCO παρά το γεγονός ότι είχε κριθεί παράνομη δείχνουν τι μπορούμε να καταφέρουμε με συλλογικούς αγώνες και ταξική αλληλεγγύη!

·         Η μάχη για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να καλύπτειόλους τους συναδέλφους και συναδέλφισσες με εξαρτημένη σχέση εργασίας τυπική ή άτυπη (μπλοκάκι, επιδοτούμενα προγράμματα κλπ), με ριζικές αυξήσεις και μείωση εργάσιμου χρόνου. Η προάσπιση των δικαιωμάτων των ελαστικά εργαζόμενων, η κατάργηση του δελτίου παροχής υπηρεσιών στην εξαρτημένη εργασία, και όλων των μορφών ελαστικής εργασίας.

·         Να συνεχίσει το ΣΜΤ να στηρίζει κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα και κάθε μάχη, ανεξάρτητα από την πολιτική άποψη και τοποθέτηση, χωρίς «προϋποθέσεις» και «προαπαιτούμενα», με μοναδικό γνώμονα την υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων.Να εντείνουμε τους αγώνες μας στομέτωπο των απολύσεων αλλά και ευρύτερα για ζητήματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας, για τον τρόπο που μας αντιμετωπίζουν οι εργοδότες,για το ζήτημα του σεξισμού στους χώρους εργασίας, για ζητήματα από το πιο μικρό καθημερινό (πχ προβλήματα σχετικά με το μπλοκάκι) μέχρι το πιο μεγάλο. Η αξιοπρέπεια στη δουλειά και στη ζωή μας είναι αδιαπραγμάτευτη!

·         Επιδιώκουμε μια ζωντανή λειτουργία του ΣΜΤ με μορφές εργατικής δράσης και αλληλεγγύης, με ουσιαστικές  γενικές συνελεύσεις, με πλατιές εξορμήσεις, με συλλογική οργάνωση των αγώνων. Η ύπαρξη θεματικών ομάδων δουλειάς, επιτροπών για την υλοποίηση των δράσεων, οι συσκέψεις για ειδικά θέματα, μπορούν να συμβάλλουν στην ενεργοποίηση περισσότερων συνάδελφων, κόντρα στο μαράζωμα και στην λογική χρησιμοποίησης σωματείων ως σφραγίδες.

·         Η ανάπτυξη κοινών ανατρεπτικών, από τα κάτω αγώνων και αλληλεγγύης με άλλους εργαζομένους μέσα από το Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων, Επιτροπών αγώνα και Εργαζομένων Ηρακλείου. Ενάντια στη λογική εκτόνωσης των κινητοποιήσεων και συμφιλίωσης με τους εργοδότες παλεύουμε για μαζικούς αγώνες με απεργίες από τα κάτω που μπορούν να προασπίσουν τα συμφέροντα των εργαζομένων. Γιατί η δημιουργία ενός άλλου δρόμου που θα δημιουργεί γεγονότα, θα διεκδικεί, δεν θα εγκλωβίζεται στην αναμονή και στο πρόγραμμα εκτόνωσης του υποταγμένου συνδικαλισμού, είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Για να έχουμε νίκες, ανατροπές αντιλαϊκών νόμων, κατακτήσεις.

·        Να συνεχίσουμε την πάλη για δημόσια δωρεάν υγεία, παιδεία, λαϊκές ελευθερίες και δημοκρατικά δικαιώματα ενάντια στις απαγορεύσεις και την περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων, την άκρατη βία της αστυνομίας και την καταστολή των αγώνων. Ενάντια στο φασισμό και το σύστημα που τον γεννά.

·         Να συνεισφέρουμε στουςαγώνες των γυναικών, μεταναστριών και ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων ενάντια στην έμφυλη καταπίεση, την ανισότητα, τη βία και τον σεξισμό.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Μη μένεις αμέτοχη / αμέτοχος! 

Δεν είναι ώρα για συναίνεση με κυβέρνηση και εργοδοσία, είναι ώρα να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας!

Το σωματείο είναι η δύναμη μας! 

Καταγγέλλουμε στο σωματείο μας κάθε μορφή εργοδοτικής αυθαιρεσίας και ασυδοσίας, κάθε απειλή ή απόπειρα περιορισμού των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Έτσι σπάει ο φόβος!  Έτσι νικάμε!

Οργανωνόμαστε στο σωματείο μας, συμμετέχουμε ενεργά.

Σε καλούμε λοιπόν να συμμετέχεις και να παλέψουμε για:

Ø  Υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούςΜείωση του χρόνου εργασίας. 5νθήμερο-7ωρο-35ωρο. Κατάργηση του ΔΠΥ και κάθε μορφής ελαστικής εργασίας. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Ø  Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, ανυπακοή και απειθαρχία σε κάθε αντεργατική διάταξη και τις προσπάθειες εφαρμογής του.

Ø  Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν και καταργούν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και την κοινωνική ασφάλιση.

Ø  Ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος Υγείας. Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Ø  Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις, ίσο με τον βασικό μισθό.

Ø  Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας μετά το πέρας της πανδημίας.

Ø  Πλήρη προστασία των εργαζομένων από την παρενόχληση και τη βία.

Να επιλέξουμε τον δρόμο του διαρκή και αποφασιστικού αγώνα. Για ένα εργατικό κίνημα, χωρίς παζάρια με την εργοδοσία, που δεν θα συμβιβάζεται με τον εργοδοτικό συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ. Για να έχουμε νίκες, ανατροπές αντιλαϊκών νόμων, κατακτήσεις. Δεν είμαστε μόνοι/ες μας, δεν είναι αδύνατο. Ο αγώνας στην e-FOOD και η απεργία των εργατών της COSCO, δείχνει τον δρόμο του αγώνα που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Στην εποχή της «ατομικής ευθύνης» απαντάμε με συλλογικούς αγώνες και αλληλεγγύη!

Δυναμώνουμε το σωματείο μας!

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί