Οι 7.000 αόρατες προσλήψεις του Θ. Πλεύρη

Ο υπουργός Υγείας παραδέχτηκε την αφόρητη πίεση που δέχεται το ΕΣΥ από την πανδημία και επέρριψε ευθύνες στους ανεμβολίαστους υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση τα έχει «όλα καλώς καμωμένα» ● Ισχυρίστηκε ότι έχουν αναπληρωθεί τα κενά των υγειονομικών που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, την ώρα που κανείς δεν έχει δει ούτε προκηρύξεις νέων θέσεων ούτε ανθρώπους που να αναλαμβάνουν καθήκοντα στα νοσοκομεία

«Η οικονομία μας και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν». Με τη φράση αυτή ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στη χθεσινή εξειδίκευση των μέτρων, μία μέρα μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, επανέλαβε το κυβερνητικό μότο για το 4ο επιδημικό κύμα που αλώνει την επικράτεια αφήνοντας πίσω του καθημερινά δεκάδες νεκρούς, εκατοντάδες διασωληνωμένους, χιλιάδες κρούσματα και γονατισμένο το σύστημα υγείας.

Δεν το αρνήθηκε το τελευταίο ο υπουργός. «Το ΕΣΥ βρίσκεται κάτω από πίεση, δεδομένου ότι η κοινωνία και η οικονομία λειτουργούν […] πιέζεται και θα συνεχίσει να πιέζεται δεδομένου ότι είναι δύσκολη η κατάσταση», είπε, αλλά υπάρχει η ατομική ευθύνη «όσων έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν», στους οποίους, υπογράμμισε, οφείλονται «το 85% των νοσηλειών σε ΜΕΘ και αντίστοιχα ποσοστά θανάτων».ADVERTISING

Λαθροχειρίες με τις ΜΕΘ

Ο Θ. Πλεύρης επανέλαβε για ακόμη μια φορά τις λαθροχειρίες της κυβέρνησής του με τις ΜΕΘ στη σκιά της εισαγγελικής έρευνας για το θέμα, που διατάχτηκε με αφορμή τις δηλώσεις του καθηγητή Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρου Βασιλακόπουλου. Επιμένει ο υπουργός ότι οι ΜΕΘ έχουν «υπερδιπλασιαστεί», όταν ο κ. Βασιλακόπουλος, επιβεβαιώνοντας πλείστα ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», είχε μιλήσει για δημιουργία -στη διάρκεια του προηγούμενου επιδημικού κύματος- εκ των ενόντων κλινών που ονομάστηκαν ΜΕΘ στα νοσοκομεία της επικράτειας, χωρίς να πληρούν τις προδιαγραφές, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η θνητότητα! Παραδέχτηκε ωστόσο στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας ότι «όταν χρειαστεί να γίνει διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ έχουν εξασφαλιστεί αναπνευστήρες»…

Οσο για τις προσλήψεις, η κυβέρνηση συνεχίζει να ανακοινώνει πλασματικά νούμερα μετρώντας ως νέο προσωπικό τους επικουρικούς υγειονομικούς που εργάζονται ήδη στο σύστημα όταν ανανεώνονται οι συμβάσεις τους!

Ως στήριξη του ΕΣΥ ακόμα η κυβέρνηση υπολογίζει τις νέες κοστοβόρες συμφωνίες στις οποίες προχωρά με τον ιδιωτικό τομέα. Αλλωστε, αυτό είναι το νέο ΕΣΥ που οραματίζεται η κυβέρνηση της Ν.Δ. Ενα ΕΣΥ των συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ), δηλαδή της περαιτέρω εμπορευματοποίησης της υγείας. Στα χνάρια του πρωθυπουργού, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στη «συνεργασία», με το αζημίωτο φυσικά, με τις ιδιωτικές κλινικές και τους ιδιώτες γιατρούς, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι με αυτόν τον τρόπο «θα μπορέσει να ανταποκριθεί το ΕΣΥ».

Επανέλαβε ακόμα το «όλα καλώς καμωμένα», το επιμύθιο του κυβερνητικού αφηγήματος από την πρώτη μέρα της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού, αφού, όπως είπε, «έχει πάρει όλα τα μέτρα», ακόμα και αυτό της αναπλήρωσης των κενών -7.000 υγειονομικών σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ- από τις αναστολές των εργαζομένων στο ΕΣΥ. Ισχυρίζεται δηλαδή η κυβέρνηση ότι έχει προσλάβει 7.000 υγειονομικούς από τον Σεπτέμβρη που εφαρμόστηκε το μέτρο της αναστολής, οι οποίοι πάντως πρέπει να είναι… αόρατοι.

Τόσο οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας και οι Ομοσπονδίες τους (ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ) όσο και ο ελληνικός λαός δεν έχουν δει ούτε να προκηρύσσονται ως θέσεις εργασίας ούτε ανθρώπους να αναλαμβάνουν καθήκοντα. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, επιπλέον των 7.000 αναστολών καταγράφηκαν το 2021 μέχρι στιγμής 2.000 συνταξιοδοτήσεις υγειονομικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός, η εμβολιαστική ανοσία βρίσκεται στο 61,8%, με μόλις 137.000 πολίτες να έχουν μετατοπιστεί προγραμματίζοντας το ραντεβού τους για την 1η δόση. Στους επαγγελματικούς τομείς, ενώ η εμβολιαστική κάλυψη των υγειονομικών ξεπερνάει το 90% και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί έχουν τεθεί σε αναστολή, τα αντίστοιχα ποσοστά στους εκπαιδευτικούς είναι 85%, στα σώματα ασφαλείας 72% και στους κληρικούς 65%.

Η τρίτη δόση

Παρ’ όλη την αποτυχία της να πείσει τον κόσμο να εμβολιαστεί, η κυβέρνηση μπαίνει δυναμικά στο θέμα της τρίτης δόσης, με τον υπουργό Υγείας να επαναλαμβάνει την πρωθυπουργική εξαγγελία: για τους άνω των 60 ετών το πιστοποιητικό εμβολιασμού από τις 13 Δεκεμβρίου θα λήγει στους επτά μήνες. Με δυο λόγια, όσοι έχουν συμπληρώσει εξάμηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους θα πρέπει να σπεύδουν εντός μηνός να εμβολιάζονται με την αναμνηστική δόση προκειμένου να συνεχίσουν να κυκλοφορούν. Η απόφαση αυτή θα τεθεί και ως πρόταση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επανέλαβε ο κ. Πλεύρης, ώστε να αλλάξει η μέχρι σήμερα απόφασή της για ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού ένα χρόνο μετά την ανοσοποίηση.

Η Ελλάδα, ακόμα, θα ζητήσει να αλλάξει και ο τρόπος καταγραφής των θανάτων από Covid-19 από το Eυρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), ανέφερε ο Θ. Πλεύρης, μετά τον σάλο που προκάλεσαν προχθές οι ανακοινώσεις του νέου προέδρου του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη, για αλλαγές στην ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ. Οπως είπε ο υπουργός, η χώρα θα συνεχίσει να μετράει τους θανάτους σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΠΟΥ, αλλά θα ζητήσει να εναρμονιστούν με αυτό όλες οι χώρες της Ε.Ε. που -υποτίθεται ότι- δεν είναι εναρμονισμένες, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να φαίνεται συγκριτικά ότι καταγράφει πολλούς θανάτους από Covid! Ελάχιστες ώρες μετά τις υπουργικές ανακοινώσεις, η Γερμανία κατέταξε την Ελλάδα στις «περιοχές υψηλού κινδύνου» μαζί με την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Ιρλανδία…


Αλλαγές στα ωράρια από τη Δευτέρα

Στους χώρους εργασίας θα ισχύσει κυλιόμενο ωράριο για την άφιξη που θα ξεκινά από τις 07.00 ώς τις 09.30, ενώ, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, από τη Δευτέρα αλλάζει και το ωράριο λειτουργίας στο λιανεμπόριο. Συγκεκριμένα, τα καταστήματα τις καθημερινές θα είναι ανοιχτά από τις 10.00 ώς τις 21.00, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Πηγή: Εφημερίδα Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί