«Αδειάζει» τον Εξαδάκτυλο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για την πρότασή του να πληρώνουν οι ανεμβολίαστοι την περίθαλψή τους

«Αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών η δωρεάν περίθαλψη»

Τη πρόταση να συνυπολογίζεται ο εμβολιασμός στα κριτήρια για το ποιός ασθενής έχει προτεραιότητα εισαγωγής σε ΜΕΘ, ειδικά σε συνθήκες όξυνσης της πανδημίας όπου η κάλυψη στις κλίνες είναι μεγάλη, κατέθεσε μέσω Liberal ο διευθυντής της Γ’ Παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Κώστας Συρίγος.

Την ίδια στιγμή, ο Θανάσης Εξαδάκτυλος,  συντάχθηκε με την πρωθιέρεια του νεοφιλελευθερισμού Μιράντα Ξαφά, και προέβη σε μια πρωτοφανή και επικίνδυνη πρόταση για γιατρό και μάλιστα για τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δέχθηκε ερώτηση για το εάν οι ανεμβολίαστοι που νοσούν με κορωνοϊό θα πρέπει να πληρώνουν τα έξοδα νοσηλείας τους στα νοσοκομεία.

Και ο πρόεδρος του ΠΙΣ απάντησε αμέσως ότι, θα πρέπει να πληρώνουν ένα μέρος των νοσηλίων τους από την τσέπη τους. Πρόταση που, όπως είπε, δεν είναι παράλογη.

Η πρόταση αυτή που γίνεται από τον πρόεδρο του ΠΙΣ και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων είναι εξαιρετικά επικίνδυνη καθώς επί της ουσίας προτείνει τον αποκλεισμό από το δημόσιο σύστημα υγείας εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών και δίνει «τροφή» σε εκείνα τα κυβερνητικά στελέχη που στο παρασκήνιο διατυπώνουν αυτές τις ακραίες και αντικοινωνικές προτάσεις.

Πρόκειται για μια ακραία εκδικητική πρόταση απέναντι σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι και στην πραγματικότητα για ένα «παράθυρο» προκειμένου η υγειονομική περίθαλψη να συνδεθεί για πρώτη φορά με τις συνήθειες και τη συμπεριφορά ενός ασθενή.

Ο Θανάσης Εξαδάκτυλος υποστήριξε ότι οι ανεμβολίαστοι που νοσούν και νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, ασθενούν από επιλογή τους αφού δεν δέχονται να εμβολιαστούν και έτσι αυξάνουν το οικονομικό και υγειονομικό κόστος.

Έφτασε στο σημείο, μάλιστα, να υποστηρίξει ότι καταπατούν το δημοκρατικό δικαίωμα των εμβολιασμένων και προσθέτουν πολλαπλάσιο κόστος.

Παγώνη: Είναι γιατρός και όχι φερέφωνο – Να ανακαλέσει άμεσα

Σφοδρή αντίδραση της Προέδρου της ΕΙΝΑΠ Ματίνας Παγώνη, η οποία τον καλεί να ανακαλέσει άμεσα καθώς όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ, είναι «τελείως ανοίκειο να ακούγεται από τα χείλη γιατρού που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, πολύ περισσότερο δε από εκπρόσωπο του ΠΙΣ».

Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση -την οποία υπογράφει η πρόεδρός της Ματίνα Παγώνη και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου Κώστας Λιβαδάς και Χαράλαμπος Φασουλάκης-  αναφέρεται «το διοικητικό συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις από Πέμπτη 18 Νοεμβρίου δηλώσεις σε τηλεοπτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας του προέδρου του ΠΙΣ κ. Αθανασίου Εξαδάκτυλου, πως οι ανεμβολίαστοι ασθενείς πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι τα νοσήλια».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ: 

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις από Πέμπτη 18/11/21 δηλώσεις σε τηλεοπτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας του προέδρου
του ΠΙΣ κ. Αθανασίου Εξαδάκτυλου, πως οι ανεμβολίαστοι ασθενείς πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι τα νοσήλια.

Αυτό είναι τελείως ανοίκειο να ακούγεται από τα χείλη γιατρού που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, πολύ περισσότερο δε από εκπρόσωπο του ΠΙΣ. Με τη λογική αυτή όλοι οι ασθενείς κάθε πάθησης που κάποιος θα κρίνει ότι δεν είχαν εφαρμόσει προληπτικά μέτρα πριν ασθενήσουν ή τραυματιστούν (πχ. καπνιστές, απρόσεκτοι οδηγοί κ.λπ.) θα πρέπει να πληρώνουν τη νοσηλεία τους. Δηλαδή να καταργηθεί κάθε έννοια δημόσιας δωρεάν περίθαλψης.

Καλούμε το ΔΣ και τη Συνέλευση του ΠΙΣ να ανακαλέσει άμεσα σε τάξη τον πρόεδρό του και να του υπενθυμίσει ότι είναι γιατρός και όχι φερέφωνο των
οποιοδήποτε οικονομικών συμφερόντων.

Καταγγελία ΟΕΓΝΕ: «Οι θέσεις του κ. Εξαδάκτυλου απηχούν τις προσωπικές του απόψεις»

Στη συνέχεια, ακολούθησε και ομόφωνη καταγγελία ΟΕΝΓΕ για τις δηλώσεις του προέδρου ΠΙΣ πως οι ανεμβολίαστοι πρέπει να πληρώνουν τα έξοδα νοσηλείας τους.

«Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις δηλώσεις (18/11/21) σε τηλεοπτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας του προέδρου του ΠΙΣ κ. Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, πως οι ανεμβολίαστοι ασθενείς πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους τα νοσήλια. Είναι απαράδεκτο να ακούγεται από τα χείλη γιατρού που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, πολύ περισσότερο δε από εκπρόσωπο του ΠΙΣ. Με την λογική αυτή όλοι οι ασθενείς κάθε πάθησης που κάποιος θα κρίνει ότι δεν είχαν εφαρμόσει προληπτικά μέτρα πριν ασθενήσουν ή τραυματιστούν (πχ. απρόσεκτοι οδηγοί, καπνιστές κλπ) θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους τη θεραπεία και νοσηλεία, πρακτικά όλοι οι ασθενείς κάθε πάθησης, δηλαδή να καταργηθεί κάθε έννοια δημόσιας δωρεάν περίθαλψης.

Με τις θέσεις του ο κ. Εξαδάκτυλος αποθεώνει τη λογική ότι η υγεία είναι ατομική ευθύνη και αφήνει στο απυρόβλητο την κυβερνητική πολιτική που ευθύνεται για την έξαρση της πανδημίας, για το γεγονός ότι ακόμα και τώρα αρνείται να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, αρνείται να επιτάξει άνευ όρων τους ιδιωτικούς ομίλους της υγείας, αρνείται να πάρει μέτρα για την πρόληψη της διασποράς στα εκκολαπτήρια του κορονοϊού στα ΜΜΜ, στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και τις σχολές.

Για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ο ρόλος της ηγεσίας του ΠΙΣ ως ουραγού και λαγού ταυτόχρονα της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της υγείας. Οι θέσεις του κ. Εξαδάκτυλου δεν εκφράζουν τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας που δύο χρόνια τώρα δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεν εκφράζουν την ΟΕΝΓΕ και τις Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών. Οι θέσεις του κ. Εξαδάκτυλου απηχούν τις προσωπικές του απόψεις και όλων όσων μετατρέπουν την ιατρική επιστήμη σε απολογητική της βαρβαρότητας.

Καλούμε το Δ.Σ και τη συνέλευση του ΠΙΣ να πάρει άμεσα θέση. Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις και να αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα όλων των ασθενών μας στη δωρεάν υγεία».

Αντίθετος και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών η δωρεάν περίθαλψη, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, απαντώντας στην αντικοινωνική πρόταση του προέδρου του ΠΙΣ Αθ. Εξαδάκτυλου.

H ανακοίνωση του ΙΣΑ

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ο ιατρικός κόσμος έχουν την υποχρέωση να περιθάλπουν χωρίς διακρίσεις τον κάθε ασθενή, παρέχοντας τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες, για την πρόληψη και τη θεραπεία του. Η πολιτεία υποχρεούται να παρέχει σε όλους τους πολίτες δωρεάν περίθαλψη και ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Ατυχείς απόψεις περί του αντιθέτου απ’ όπου και εάν προέρχονται σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί