Στη βουλή η κατάσταση των σχολικών κτιρίων της ΠΕ Ρεθύμνου

Στη βουλή φέρνουν την κατάσταση των σχολικών κτιρίων της Π.Ε. Ρεθύμνου με ερώτησή τους προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και τον Υπουργό Εσωτερικών βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα και Διαμάντω Μανωλάκου.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Ο σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, που αποκάλυψε με δραματικό τρόπο την έλλειψη αντισεισμικής θωράκισης των σχολικών κτιρίων της Κρήτης, όπως συμβαίνει και σε όλη τη χώρα, δημιούργησε σημαντικές κτιριακές φθορές και σε σχολεία της Π.Ε. Ρεθύμνου. 

Ειδικότερα, μεταξύ των σχολείων που χαρακτηρίστηκαν ακατάλληλα είναι το σχολικό συγκρότημα  του Γυμνασίου – Λυκείου Ανωγείων, που στεγάζεται σε κτίριο του 1953. Κρίθηκε αναγκαίο να γίνουν παρεμβάσεις για την στατική του ενίσχυση, που -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις- θα διαρκέσουν τουλάχιστον 6 μήνες. Οι λειτουργίες του σχολείου έχουν μεταφερθεί προσωρινά σε άλλα κτίρια του δήμου, που όμως δεν είναι διαμορφωμένα κατάλληλα για  εκπαιδευτική διαδικασία με τις συνέπειες που αυτό έχει για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. 

Ιδιαίτερα δύσκολη είναι και η κατάσταση για τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς του 1ου Δημοτικού Σχολείου Περάματος. Λόγω της ακαταλληλότητας του κτιρίου η δια ζώσης εκπαίδευση έχει διακοπεί. Οι μαθητές είναι αναγκασμένοι σε τηλεκπαίδευση, μετά από 2 χρόνια αυτής της διαδικασίας, λόγω της αντιλαϊκής διαχείρισης της πανδημίας. Είναι δικαιολογημένη η ανησυχία και η αγανάχτηση γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Περάματος, αφού η  τηλεκπαίδευση  δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη σχολική τάξη και ήδη έχει αφήσει τεράστια μαθησιακά κενά και αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία και την κοινωνικοποίηση των παιδιών.  

Στο Γυμνάσιο Πανόρμου τα στατικά προβλήματα που εντοπίστηκαν σε ημιυπαίθριο χώρο του σχολείου, κρίθηκε ότι μπορούν να αποκατασταθούν χωρίς τη διακοπή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ωστόσο παραμένει το πρόβλημα της αποκατάστασής τους, για την ασφαλή  παραμονή των μαθητών στο σχολείο.  

Επιπροσθέτως, συνεχίζουν να υφίστανται οι μεγάλες ελλείψεις στην σχολική στέγη σε όλο τον Νομό Ρεθύμνου. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η στέγαση του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Λυκείου Ρεθύμνου (ΕΝΕΕΓΥ-Λ) σε νοικιασμένο κτίριο ακατάλληλο για σχολείο (παλιά αποθήκη), πόσο μάλλον για σχολείο ειδικής αγωγής. Στο εν λόγω οίκημα έχουν διαμορφωθεί πολύ μικρές αίθουσες, κυριολεκτικά όπως – όπως,  χωρίς παράθυρα, φυσικό φωτισμό και αερισμό. Δεν υπάρχουν υποδομές (ράμπες) για μαθητές με κινητικά προβλήματα με προφανείς συνέπειες στην καθημερινότητα των παιδιών, αλλά και σοβαρούς κινδύνους για την ζωή τους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (σεισμός, πυρκαγιά κλπ). 

Η παραπάνω κατάσταση φέρνει στο προσκήνιο τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για τις επικίνδυνες συνθήκες που επικρατούν στα σχολεία, στα πλαίσια της πολιτικής της υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης της Δημόσιας Παιδείας που θεωρείται «κόστος». Γι’ αυτό σε μία περιοχή έντονης σεισμικότητας το κράτος δεν έχει αναλάβει την ευθύνη να πάρει τα αναγκαία μέτρα αντισεισμικής θωράκισης των σχολείων, αλλά κρύβει το πρόβλημα «κάτω από το χαλί». Συνυπεύθυνες είναι τόσο οι δημοτικές αρχές όσο η περιφερειακή διοίκηση που υλοποιούν και εξειδικεύουν αυτή την αντιλαϊκή πολιτική. 

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για : 

  • Να δοθεί άμεσα έκτακτη κρατική χρηματοδότηση, προκειμένου να αποκατασταθούν πλήρως οι ζημιές που υπέστησαν τα σχολικά κτίρια του Γυμνασίου και Λυκείου Ανωγείων, του Γυμνασίου Πανόρμου και του 1ου Δημοτικού σχολείου Περάματος, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα επανέλθουν οι μαθητές στα σχολεία τους. Η αποκατάσταση των ζημιών να αντιμετωπίζει τα στατικά προβλήματα των κτιρίων και την αντισεισμική τους προστασία, σύμφωνα με τους σύγχρονους κανονισμούς και όχι με μπαλώματα.
  • Να διασφαλιστούν άμεσα οι κατάλληλες υποδομές για να μεταστεγαστεί το 1ο Δημοτικό Σχολείο Περάματος και να ξεκινήσει η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, ως προσωρινή λύση και μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών του σχολείου.
  • Τη μεταστέγαση του Γυμνασίου – Λυκείου Ανωγείων σε κατάλληλες υποδομές, για την ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία του σε εκπαιδευτικό, παιδαγωγικό, διοικητικό και όποιο άλλο επίπεδο, μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών του σχολείου.
  • Να δοθεί άμεσα  κρατική χρηματοδότηση, προκειμένου να στεγαστεί στο ΕΝΕΕΓΥ-Λ Ρεθύμνου σε σύγχρονο κτίριο, με όλες τις αναγκαίες υποδομές για τη λειτουργία του. 
  • Να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί στατικοί έλεγχοι από αρμόδιες επιτροπές των ΚΤΥΠ, σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολεία της Π.Ε. Ρεθύμνου. Να συνταχθεί μητρώο ελέγχων που θα επικαιροποιείται περιοδικά. 
  • Να καλυφτούν όλες οι ανάγκες για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία στην Π.Ε. Ρεθύμνου, για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών εκπαίδευσης με 100% κρατική χρηματοδότηση και χωρίς ΣΔΙΤ. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί