Στη βουλή η ανάγκη άμεσων μέτρων στήριξης της Ανώτερης Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης στον Άγιο Νικόλαο

Να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης της Ανώτερης Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου (ΑΣΤΕΚ) ζητούν με ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Τουρισμού και Παιδείας & Θρησκευμάτων οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα και Διαμάντω Μανωλάκου.

Στην ερώτηση αναφέρεται αναλυτικά:

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, ως αποτέλεσμα της πολιτικής απαξίωσης και υποβάθμισης της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης, που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις για την ενίσχυση των ιδιωτικών σχολών, οξύνθηκαν το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.

 Συγκεκριμένα, η επέκταση σε τετραετή των τριτοετών προγραμμάτων των ΑΣΤΕ, με ΚΥΑ των υπουργών Τουρισμού και Παιδείας, έγινε στις 30.12.2020. Ωστόσο, φέτος, λίγες μέρες πριν την έναρξη των μαθημάτων, έγινε γνωστό ότι τροποποιήθηκε το πρόγραμμα σπουδών και ότι οι εγγεγραμμένοι (έως και το έτος 2020-2021) φοιτητές θα παρακολουθούν το πρόγραμμα που ίσχυε κατά την εισαγωγή τους. Εν τω μεταξύ οι σπουδαστές της ΑΣΤΕΚ που πέρυσι ήταν τριτοετείς, είχαν ήδη έρθει στον Άγιο Νικόλαο, με όλα τα έξοδα που αυτό συνεπάγεται, και περίμεναν να ξεκινήσει το 4ο έτος φοίτησης. Αυτές οι κυβερνητικές επιλογές λειτουργούν σε βάρος των σπουδαστών, καθώς αφήνουν τους ήδη εγγεγραμμένους σπουδαστές «ξεκρέμαστους» στο να μπορέσουν να προγραμματίσουν τη ζωή τους και ταυτόχρονα τους πρωτοετείς σπουδαστές ακόμη πιο αδικημένους, καθώς το πτυχίο των ΑΣΤΕ παραμένει υποβαθμισμένο, παρά την προσθήκη του επιπλέον εξαμήνου. 

Επιπρόσθετα, η απαξίωση της ΑΣΤΕΚ αποτυπώνεται και στις ελλείψεις του εκπαιδευτικού προσωπικού. Αυτή τη στιγμή οι φοιτητές παρακολουθούν μόνο 6 διδακτικές ώρες εβδομαδιαίως, με τον κίνδυνο να χαθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο. Οι ελλείψεις στο προσωπικό, βεβαίως, δεν έχουν να κάνουν μόνο με τους εκπαιδευτικούς, αφού υπάρχει μόνο μια μόνιμη διοικητική υπάλληλος στη Σχολή. Επιπλέον, η σχολή δε διαθέτει υποδομές για τη στέγαση και τη σίτιση των σπουδαστών, με αποτέλεσμα δυσβάστακτο κόστος για τους σπουδαστές, παιδιά λαϊκών οικογενειών στη μεγάλη πλειοψηφία τους. Μάλιστα πέρυσι προέκυψε πρόβλημα με τη μη καταβολή του επιδόματος 1000 ευρώ σε περίπου 70 φοιτητές της ΑΣΤΕΚ, που λύθηκε μετά από τη διεκδίκηση των σπουδαστών, την οποία ανέδειξε το ΚΚΕ με κατάθεση σχετικής ερώτησης στη Βουλή. Προβλήματα υπάρχουν και με τις κτιριακές εγκαταστάσεις, λόγω της ανεπαρκούς χωρητικότητας του κτιρίου για την πραγματοποίηση τόσο των θεωρητικών όσο και των εργαστηριακών μαθημάτων, γεγονός που καθιστά αναγκαίες άμεσες παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του κτιρίου. 

Η παραπάνω κατάσταση αποτελεί κομμάτι της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ για την υποβάθμιση των σπουδών, ενάντια στις ανάγκες των σπουδαστών. Η αντιμετώπιση αυτή των σπουδαστών των ΑΣΤΕ συνδέεται άμεσα με το τοπίο που έχουν διαμορφώσει οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων για σπουδές κατά παραγγελία των μεγάλων ομίλων, τουριστικών ομίλων στην περίπτωση των ΑΣΤΕ, όπου οι σπουδαστές θα παίρνουν δεξιότητες με ημερομηνία λήξης και θα δουλεύουν τζάμπα στο όνομα της «πρακτικής άσκησης» στην τουριστική βιομηχανία, αντί για να σπουδάζουν ολοκληρωμένα και χωρίς εμπόδια και να δουλεύουν με δικαιώματα στο αντικείμενο που σπουδάζουν.

Τα παραπάνω, όπως και η παγίωση των πιστωτικών μονάδων και η πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών με τους όρους της αγοράς, η διεύρυνση της Διά Βίου Μάθησης – περιπλάνησης, η αναγνώριση των κολεγίων, σε όλα της τα στάδια, είναι βασικό στοιχείο της αστικής στρατηγικής στην εκπαίδευση, για να εξασφαλίζεται ένα πλήθος διαφοροποιημένων ως προς τα προσόντα εργαζομένων, με ατομικές διαδρομές σπουδών και εργασιακής εμπειρίας ο καθένας, από τους οποίους ο εργοδότης μπορεί να επιλέγει αυτόν που κάθε φορά χρειάζεται, εκμεταλλευόμενος τον κατακερματισμό και την ανυπαρξία, τελικά, εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων. 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

  • Να δοθεί επίδομα στέγασης σε όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν από την αρχή της χρονιάς, αφού σπουδάζουν σε άλλη πόλη από αυτή της μόνιμης κατοικίας τους.
  • Μέτρα για φοιτητική μέριμνα: έκδοση εκπτωτικού πάσο, σίτιση και στέγαση, με λειτουργία φοιτητικής λέσχης και τη δημιουργία εστιών που να καλύπτουν τις ανάγκες των φοιτητών της ΑΣΤΕΚ. 
  • Πρόσληψη όλου του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού και διοικητικού προσωπικού με μόνιμη σχέση εργασίας, για την άμεση έναρξη των μαθημάτων και πλήρη κάλυψη των αναγκών της σχολής. 
  • Βελτίωση –συντήρηση- αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων της σχολής.
  • Τη δυνατότητα παρακολούθησης Μεταπτυχιακών προγραμμάτων, αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν.
  • Καθιέρωση υποχρεωτικής σύμβασης για όλους τους σπουδαστές που κάνουν πρακτική και την αμοιβή με βασικό μισθό, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί