Μνημείο κοινωνικού διχασμού και αντιφάσεων το διάγγελμα Μητσοτάκη

Μνημείο κοινωνικού διχασμού και αντιφάσεων αποτέλεσε το νέο τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού, που δεν εμπεριείχε ούτε ψήγμα αυτοκριτικής για τον εκτροχιασμό της πανδημίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενοχοποιώντας το 40% της κοινωνίας, μίλησε ξανά για πανδημία ανεμβολίαστων και εξήγγειλε ένα ιδιότυπο λοκντάουν για τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Το οξύμωρο είναι ότι, μόλις δύο ημέρες νωρίτερα, ο ίδιος είχε αποκλείσει (σε βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο) την υιοθέτηση του αυστριακού μοντέλου, που περιλαμβάνει ανάλογους περιορισμούς για τους μη εμβολιασμένους. Επιπλέον, νεύοντας προς την Ιεραρχία και το ακροατήριο των πιστών, επεφύλαξε προνομιακή αντιμετώπιση της Εκκλησίας.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ στους ναούς. Αντίθετα βάζει στο στόχαστρο τους χώρους πολιτισμού και άθλησης με τον πλήρη αποκλεισμό των ανεμβολίαστων σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια.

Όπως γράφει για την Αυγή, ο Κώστας Σαββόπουλος, ο πρωθυπουργός, για νιοστή φορά, απέφυγε να κάνει μνεία στα καθολικά αιτήματα που αφορούν τις μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ και τη δρομολόγηση δράσεων για την αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς και των σχολικών τάξεων. Αρκέστηκε, αντίθετα, στην ανακοίνωση επέκτασης του κυλιόμενου ωραρίου στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, «ώστε να μειώνεται ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς».

Επιπλέον έδωσε έμφαση στο μέτρο επίταξης των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών, που, σύμφωνα με τους υγειονομικούς του ΕΣΥ, δεν προσφέρει ανάσες στο σύστημα και είναι αναποτελεσματικό. Περιορίστηκε δε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του σε γιατρούς και νοσηλευτές λέγοντας, με πλεόνασμα θράσους, «ότι μαζί, μέσα στην περιπέτεια, χτίζουμε το νέο ΕΣΥ που όλοι θέλουμε».

“Αχρείαστες απώλειες”!

Παράλληλα μετέθεσε την ευθύνη στους πολίτες για τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας και την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος με το σύνθημα «Εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε». Με διδακτικό ύφος είπε ότι εννέα στους δέκα ασθενείς που δοκιμάζονται αυτή την ώρα στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Χωρίς, μάλιστα, να αναφερθεί στους διασωληνωμένους πολίτες εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, δεν δίστασε να μιλήσει για «αχρείαστες απώλειες», διότι η Ελλάδα δεν έχει τα ποσοστά εμβολιασμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Δεν αναγνώρισε λάθη στη γαλάζια επιχείρηση πειθούς μιλώντας για «άρτια εκστρατεία εμβολιασμού». Σε αυτό το φόντο ανακοίνωσε ότι το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του, ώστε να δοθεί ώθηση στην τρίτη δόση. Καμία αναφορά από τον Κ. Μητσοτάκη για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε Σώματα Ασφαλείας και  Ένοπλες Δυνάμεις.

Υποκρισία

Επιτομή της υποκρισίας αποτελεί η πρωθυπουργική έκκληση «να σταματήσουν ορισμένοι να προσπαθούν να αποκομίσουν πρόσκαιρα οφέλη κομματικοποιώντας το ανθρώπινο δράμα». Αξίωσε μάλιστα «ενότητα» λίγες ημέρες αφότου εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ για φλερτ με ανεμβολίαστους.

Ο Κ. Μητσοτάκης, εννιά μήνες μετά τον ισχυρισμό του ότι διανύουμε το τελευταίο μίλι, σημειώνει πλέον ότι η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα επιβράδυνε τον επίλογο του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο. Υπ’ αυτό το πρίσμα και στη σκιά της εικόνας Βαβέλ που εκπέμπει η κυβέρνηση, αξίωσε την επιστράτευση της «σχέσης εμπιστοσύνης Πολιτείας και πολιτών, που φέρνει θαυμαστά αποτελέσματα»…

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί