Το υπουργείο Παιδείας αμφισβητεί τώρα και τις Ανεξάρτητες Αρχές

Πρωτοφανή ανακοίνωση εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας αμφισβητώντας τον ρόλο των Ανεξάρτητων Αρχών, καθώς βλέπει… φάουλ στην απόφαση-καταπέλτη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την τηλεκπαίδευση στην οποία διαπιστώνονται παραβιάσεις σωρείας άρθρων του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Δεδομένων (Δείτε εδώ τις πέντε βασικές παραβιάσεις).

Η ΑΠΔΠΧ δίνει ρητή εντολή, εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, το ΥΠΑΙΘ να καταστήσει σύμφωνες με τις διατάξεις του ΓΚΠΔ τις πράξεις επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών από την ιδιωτική εταιρεία CISCO και τη δυνατότητα εμπορικής αξιοποίησής τους.

Αντ’ αυτού το υπουργείο κάνει λόγο για εσφαλμένες παραδοχές και ισχυρίστηκε ότι προσαρμόστηκε στις υποδείξεις που είχε κάνει η Αρχή εντός τριών μηνών αλλά τώρα η αυτή… άλλαξε ξαφνικά πλεύση και έβγαλε τη νέα απόφαση.

Ειδικότερα, το ΥΠΑΙΘ ισχυρίζεται πως η η ΑΠΔΠΧ «θεωρεί εσφαλμένα ότι η επεξεργασία δεδομένων που εφαρμόζεται στην τηλεκπαίδευση είναι αυτή που περιγράφεται στα Privacy data sheets της CISCO. Αυτό όμως δεν ισχύει καθώς το Υπουργείο πέτυχε ειδικούς, αυστηρότερους όρους προστασίας των δεδομένων που ισχύουν μόνο στο πλαίσιο της δικής μας σύμβασης. Πέρα από αυτό, η ίδια η Αρχή αναγνωρίζει ότι τα δεδομένα είναι ψευδωνυμοποιημένα και ότι είναι αμφίβολο αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τρόπο που να επιφέρει δυσμενείς συνέπειες στα υποκείμενα των δεδομένων».

Ακόμα, υποστηρίζει πως η Αρχή ουδέποτε επισήμανε οποιαδήποτε αστοχία σε σχέση με την ενημέρωση, η οποία παρασχέθηκε μεσούσης της πανδημίας, αλλά τώρα αφιέρωσε τρεις ολόκληρες σελίδες «για να περιγράψει τα μέτρα ενημέρωσης των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, ήτοι δημιουργία δύο δικτυακών τόπων και τηλεφωνικού κέντρου υποστήριξης, έκδοση εγκυκλίων, ανακοινώσεων και διενέργεια προγραμμάτων επιμόρφωσης (περιλαμβανομένου οδηγού του ΙΕΠ), αλλά ταυτόχρονα κάνει λόγο για… παραβίαση των σχετικών διατάξεων περί ενημέρωσης».

Παράλληλα, το υπουργείο χαρακτηρίζει «ανάξια λόγου» την ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία μετά την απόφαση της ΑΠΔΠΧ ζήτησε την παραίτηση της Νίκης Κεραμέως τονίζοντας ότι η υπουργός «θρασύτατα και ψευδέστατα διαβεβαίωνε» ότι προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα, ότι «έλεγε ξεδιάντροπα ψέματα» στην εθνική αντιπροσωπεία ότι η τηλεκπαίδευση παρέχεται δωρεάν από τη Cisco και «αρνούνταν για μήνες την δημοσιοποίηση εγγράφων και φρόντιζε να βρίσκονται άτομα του στενού της περιβάλλοντος στη θέση Υπευθύνων Προστασίας Δεδομένων του Υπουργείου».

Αυτό απαντά μεταξύ άλλων: «Μέσα στην απελπισία τους καταστροφολογούν όπως πάντα, πιστοί στο δόγμα του ΟΧΙ σε όλα. Κλείνουν τα σχολεία λόγω πανδημίας, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ΟΧΙ στην τηλεκπαίδευση και τα παιδιά μας στο σκοτάδι. Ανοίγουν τα σχολεία, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ΟΧΙ στη δια ζώσης λειτουργία τους. Διορίζονται 16.200 εκπαιδευτικοί για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει. Το Νέο Σχολείο γίνεται πράξη, ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί