Αλλάζει τον τρόπο καταγραφής των θυμάτων ο ΕΟΔΥ για να κατευνάσει την οργή από την έκρηξη θανάτων

Αν. Ξανθός: Αυτή η αλλαγή σε αυτή τη φάση, θα έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση του κλίματος καχυποψίας και δυσπιστίας στην κοινωνία και την ενίσχυση της συνωμοσιολογικής ρητορικής των αντιεμβολιαστών

Πολύ σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από τις δηλώσεις του προέδρου του ΕΟΔΥ όσον αφορά στα υψηλά ποσοστά θανάτων από κορωνοϊό στη χώρα μας και τη σύνδεση που έκανε με το σύστημα καταγραφής που ακολουθεί η χώρα μας.

Δηλώσεις που δίνουν τον τόνο της πολιτικής που αναμένεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να κατευνάσει την οργή των πολιτών από την έκρηξη θανάτων από κορωνοϊό και να κρύψει το τεράστιο πρόβλημα.

Ο Θεοκλής Ζαούτης δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για το πώς εξηγείται η αύξηση των θανάτων το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας και αφού παραδέχθηκε την αύξηση ανέφερε ότι το θέμα είναι πολύπλοκο και μελετάται από τους επιστήμονες, πετώντας στη συνέχεια την «βόμβα».

Όπως είπε η Ελλάδα ακολουθεί τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και καταγράφει ως νεκρούς από κορωνοϊό όλους όσοι έχουν διαγνωστεί θετικοί, χωρίς χρονικό περιορισμό.

Σε άλλες χώρες είπε, όπως για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφονται ως νεκροί covid όσοι πέθαναν εντός 28 ημερών από τη διάγνωση ενώ η Ισπανία καταγράφει μόνο όσους πεθαίνουν σε νοσοκομειακό περιβάλλον.

Και μάλιστα υποστήριξε ότι «εάν στην Ελλάδα ακολουθούσαμε το σύστημα καταγραφής του Ηνωμένου Βασιλείου θα καταγράφαμε 20% λιγότερους θανάτους».

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι θα απευθυνθεί στο ECDC με το ερώτημα εάν θα πρέπει να ακολουθείται μια κοινή γραμμή από όλους στην καταγραφή των θανάτων από κορωνοϊό.

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση από τον Ανδρέα Ξανθό

Την επιδείνωση του κλίματος καχυποψίας και δυσπιστίας στην κοινωνία καθώς επίσης και την ενίσχυση της συνωμοσιολογικής ρητορικής των αντιεμβολιαστών θα έχει ως αποτέλεσμα η αλλαγή του ΕΟΔΥ στον τρόπο καταγραφής των θανάτων από κορωνοϊό προειδοποιεί ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Ανδρέας Ξανθός.

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ασκώντας σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση επισημαίνει δε, ότι η αλλαγή της μεθοδολογίας ταυτοποίησης των σχετιζόμενων με τον SARS-CoV-2 θανάτων -εντελώς τυχαία- θα οδηγήσει και σε υποδήλωση (κατά 20%) των ημερήσιων απωλειών.

«Αντί να αναβαθμιστεί ο ρόλος του ΕΟΔΥ στην επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας, αντί να ενισχυθεί η διαφάνεια και η δημόσια πρόσβαση στα επιδημιολογικά δεδομένα, αντί  να οργανωθεί μια επιστημονικά τεκμηριωμένη και πιο αποτελεσματική παρέμβαση στην κοινότητα και στις εστίες υπερμετάδοσης και, φυσικά, αντί να επιστρατευτούν επειγόντως όλες οι διαθέσιμες υγειονομικές δυνάμεις για να αντέξει το ΕΣΥ και οι άνθρωποί του, η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας ενδιαφέρονται αποκλειστικά για την επικοινωνιακή διαχείριση της υγειονομικής τραγωδίας που βιώνει η χώρα», επισημαίνει ο Αν. Ξανθός.

Καταλήγοντας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει αναφερόμενος στην κυβέρνηση ότι «δεν είναι μόνο “μοιραίοι και άβουλοι αντάμα”. Βλάπτουν σοβαρά τη δημόσια εμπιστοσύνη προς την Πολιτεία και τους θεσμούς της και, κατά συνέπεια, τη Δημόσια Υγεία».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αν. Ξανθού:

«Στην αιχμή του πιο σφοδρού και θανατηφόρου επιδημικού κύματος, η κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα όχι ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να σωθούν ζωές, αλλά την αλλαγή στον τρόπο καταγραφής των θανάτων από covid-19 από τον ΕΟΔΥ! Ανεξάρτητα από οποιοδήποτε πρόσχημα, αυτή η αλλαγή σε αυτή τη φάση, θα έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση του κλίματος καχυποψίας και δυσπιστίας στην κοινωνία και την ενίσχυση της συνωμοσιολογικής ρητορικής των αντιεμβολιαστών.

Η χώρα μας μέχρι τώρα ακολουθούσε τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Κοινή ευρωπαϊκή γραμμή από το ECDC δεν υπάρχει. Δεν αντιλαμβανόμαστε λοιπόν το λόγο να υιοθετήσουμε τώρα άλλη μεθοδολογία ταυτοποίησης των σχετιζόμενων με τον SARS-CoV-2 θανάτων. Η οποία -εντελώς τυχαία- θα οδηγεί σε υποδήλωση (κατά 20%) των ημερήσιων απωλειών.

Αντί να αναβαθμιστεί ο ρόλος του ΕΟΔΥ στην επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας, αντί να ενισχυθεί η διαφάνεια και η δημόσια πρόσβαση στα επιδημιολογικά δεδομένα, αντί  να οργανωθεί μια επιστημονικά τεκμηριωμένη και πιο αποτελεσματική παρέμβαση στην κοινότητα και στις εστίες υπερμετάδοσης και, φυσικά, αντί να επιστρατευτούν επειγόντως όλες οι διαθέσιμες υγειονομικές δυνάμεις για να αντέξει το ΕΣΥ και οι άνθρωποί του, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας ενδιαφέρονται αποκλειστικά για την επικοινωνιακή διαχείριση της υγειονομικής τραγωδίας που βιώνει η χώρα. Δεν είναι μόνο «μοιραίοι και άβουλοι αντάμα». Βλάπτουν σοβαρά τη δημόσια εμπιστοσύνη προς την Πολιτεία και τους θεσμούς της και, κατά συνέπεια, τη Δημόσια Υγεία».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί