Παραίτηση Κεραμέως ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το ηχηρό ράπισμα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων

«Μονόδρομος η παραίτηση της υπουργού Παιδείας μετά την πλήρη αποκάλυψη του σκανδάλου Cisco»

Την παραίτηση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την απόφαση που εξέδωσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σχετικά με τις σκανδαλώδεις παραβιάσεις που εντόπισε στη συμφωνία του υπουργείου Παιδείας με τη Cisco για την τηλεκπαίδευση. Παράλληλα η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για πολιτικές ευθύνες που αφορούν και στον υπουργό επικρατείας αρμόδιο για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση κ. Πιερρακάκη.

Υπενθυμίζεται ότι η Ανεξάρτητη Αρχή προχώρησε σε πέντε αυστηρότατες επιπλήξεις προς το υπουργείο Παιδείας, εντοπίζοντας σειρά παραβιάσεων της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα που αφορούν σε 1,5 εκατ. άτομα, δηλαδή του συνόλου των συμμετεχόντων στην εξ αποστάσεως εκπαίδευσης μέσω της πλατφόρμας της εταιρίας Cìsco.

Η Αρχή επισημαίνει ότι τα προσωπικά δεδομένα αφού παρανόμως συλλέχθηκαν, διαβιβάστηκαν στις ΗΠΑ και αποτέλεσαν αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης, παραβιάζοντας έτσι η χώρα μας απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που από το καλοκαίρι του 2020, ακύρωσε τη σύμβαση ΕΕ – ΗΠΑ για τις διαβιβάσεις προσωπικών δεδομένων και τη συνεργασία με εταιρίες που έχουν έδρα στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι στην αρχή του έτους αποκαλύφθηκε ότι η εταιρία Cisco η οποία παρουσιάζονταν από την υπουργό Παιδείας ως «ευεργέτης», αμείβονταν αδρά, με τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ ετησίως μέσω του προγράμματος «ΣΥΖΕΥΞΙΣ 2».

Δηλαδή, η περίφημη «δωρεά», όπως έλεγαν κυβερνητικά χείλη, δεν ήταν τίποτα άλλο από μια ακόμη σκανδαλώδη απευθείας ανάθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε φιλική της εταιρία. Η Cisco όχι μόνο δεν παρείχε τίποτα δωρεάν, όπως η ίδια η Νίκη Κεραμέως ομολόγησε, αλλά επιδοτήθηκε από την κυβέρνηση και διευκολύνθηκε να αποσπάσει τα προσωπικά δεδομένα όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας, με προφανές εμπορικό και οικονομικό όφελος.

Παράλληλα, αξίζει να σημειώσουμε ότι η υπουργός Παιδείας θρασύτατα και ψευδέστατα διαβεβαίωνε την εκπαιδευτική κοινότητα ότι προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα. Επίσης, η ιδια μιλώντας στη Βουλή, δήλωσε ψευδώς ότι η τηλεκπαίδευση παρέχεται δωρεάν από τη Cisco και αρνούνταν για μήνες την δημοσιοποίηση εγγράφων.

«Είναι προφανές ότι μετά από αυτά τα ατοπήματα η κα Κεραμέως δεν μπορεί πλέον να στέκεται ούτε μία ώρα στη θέση της», τονίζει η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καλώντας τον πρωθυπουργό να ζητήσει αμέσως την παραίτηση της.

«Το σκάνδαλο είναι μεγάλο. Οι προεκτάσεις πολλές. Οι πολιτικές και άλλες ευθύνες πασιφανείς και θα αναζητηθούν. Αφορούν και στον υπουργό επικρατείας αρμόδιο για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση κ. Πιερρακάκη, ο οποίος ως επιτελικός βραχίονας υποβοήθησε την υπουργό Παιδείας να αποφύγει τη διαγωνιστική διαδικασία και να εντάξει τη χρηματοδότηση της Cisco στο “ΣΥΖΕΥΞΙΣ 2″, τη στιγμή που ήδη εκτενή δημοσιεύματα, παρεμβάσεις των Ανεξάρτητων Αρχών και καταγγελίες είχαν παρουσιάσει το μέγεθος του σκανδάλου και την καταπάτηση της Εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Κατέστη έτσι συνεργός και συνυπεύθυνος», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος χαρακτήρισε εξαρχής σκάνδαλο πρώτου μεγέθους τη συμφωνία με τη Cisco.

«Προειδοποιήσαμε εγκαίρως εις ώτα μη ακουόντων για τους κινδύνους. Ζητήσαμε ήδη από τον Απρίλιο του 2020 τη διενέργεια διαγωνισμού για την κάλυψη της όποιας επείγουσας ανάγκης και άμεσες ενέργειες για τη δημιουργία εθνικής υποδομής τηλεκπαίδευσης, ώστε, να μην εξαρτάται η χώρα μας από κανέναν ιδιώτη σε αυτόν τον τομέα και να προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών» προσθέτει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί