Δίνει ζωή η Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης – Απόδοση τιμής για την στήριξη της Περιφέρειας και Φωταγώγηση του κτιρίου

Εβδομάδα ενημέρωσης για την σημαντικότητα της δωρεάς Βλαστοκυτάρων πραγματοποιείται – για πέμπτη συνεχή χρονιά – από τη Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης (ΔηΤΟΒΚρήτης) της Αιματολογικής Κλινικής του ΠΑ.Γ.Ν.Η., με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Κρήτης.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης στον σταθμό αιμοδοσίας στην πλατεία Ελευθερίας απόαντιπροσωπία της Αιματολογικής κλινικής και τον “Αιματοκρίτη” πραγματοποιήθηκε παράλληλα φωταγώγηση του κτιρίου της Περιφέρειας Κρήτης στα χρώματα της ΔηΤΟΒ Κρήτης, ενώ επίσης απότην Δντρια της Αιματολογικής κλινικής-καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης ΕλένηΠαπαδάκη έγινε απόδοση τιμητικής πλακέτας στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη,παρόντων του Προέδρου του Περιφερειακού συμβουλίου Κρήτης Παύλου Μπαριτάκη, του Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και κοινωνικής πολιτικής Λάμπρου Βαμβακά, της Εντεταλμένης Περιφερειακής συμβούλου Εθελοντισμού Γεωργίας Μηλάκη, γιατρών και εθελοντών του “Αιματοκρίτη”, της Δη ΤΟΒ Κρήτης. Όπως ανέφερε η κα Παπαδάκη, η απόδοση τιμής στον Περιφερειάρχη γίνεται για τη σημαντική στήριξη του στο έργο της ΔηΤΟΒΚρήτης και την καλή συνεργασία που υπάρχει με τα στελέχη και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης. 

Ο Περιφερειάρχης ευχαριστώντας την κα Παπαδάκη, ανταπέδωσε τις θερμές του ευχαριστίες και τα συγχαρητήρια του σε όλους, γιατρούς,εθελοντές, προσωπικό-εργαζόμενους στην αιμοδοσία, επισημαίνοντας παράλληλα την διαρκή στήριξη της Περιφέρειας στο σημαντικό κοινωνικό έργο που επιτελείται.

Όπως έγινε γνωστό στις δράσεις έως τις 19 Νοεμβρίου συμμετέχει η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, τo Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου και ο ΠαγκρήτιοςΣύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος “Αιματοκρήτης”.

Η κα Παπαδάκη ,πρόσθεσε, ότι, η εβδομάδα ενημέρωσης ξεκίνησε προχθές με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ομφαλικού Αίματος – World Cord Blood Day (15η Νοεμβρίου) και οι υλοποιούμενες δράσεις έχουν σκοπό την ευαισθητοποίηση για την αξία της δωρεάς του Ομφαλικού Αίματος και την ανάδειξη των θεραπευτικών δυνατοτήτων και εφαρμογών, όπως στις μεταμοσχεύσεις ασθενών με αιματολογικά νοσήματα.

Δράσεις ενημέρωσης, αλληλεγγύης και προσφοράς

Στην Πλατεία Ελευθερίας, κατά τη διάρκεια της Εθελοντικής Αιμοδοσίας και Εγγραφής στο Μητρώο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, που διοργανώνει ο Παγκρήτιος Σύνδεσμός Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος ‘Αιματοκρήτης’, σε συνεργασία με την Αιμοδοσία ΠΑΓΝΗ και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, άρχισαν οι ενημερωτικές εκδηλώσεις. Έχει στηθεί περίπτερο για την ενημέρωση του ευρύ κοινού σχετικά με τη δωρεά Ομφαλικού Αίματος, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν έντυπο υλικό και πληροφορίες από εθελοντές του συλλόγου και το προσωπικό της ΔηΤΟΒ Κρήτης. Μάλιστα χθες μετά την τελετή φωταγώγησης του κτηρίου της Περιφέρειας στα χρώματα της ΔηΤΟΒ Κρήτης,απονεμήθηκαντιμητικοί έπαινοι από τον ‘Αιματοκρήτη’ στα ζευγάρια αιμοδοτών και φίλων του συλλόγου, που έχουν δωρίσει Ομφαλικό Αίμα στη ΔηΤΟΒΚρήτης.

Επίσης, σε συνεργασία με το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου, πάνω από εκατό (100) μαθητές από τέσσερα (4) Λύκεια θα ενημερωθούν για το εξελισσόμενο επιστημονικό πεδίο των Βλαστοκυττάρων και των εφαρμογών τους στην Ιατρική και τη Βιολογία. Θα γίνουν διαδραστικέςδιαδικτυακές διαλέξεις από το Επιστημονικό προσωπικό της ΔηΤΟΒ Κρήτης και του Ερευνητικού Εργαστηρίου Μελέτης Αιμοποίησηςτης Ιατρικής Σχολής, καθώς και εικονική ξενάγηση στους χώρους και τις διαδικασίες της ΔηΤΟΒΚρήτης καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Επίσης γίνεται γνωστό, ότι εφόσον επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, τέσσερις (4) μαθητές των Λυκείων που θα συμμετέχουν στο παραπάνω πρόγραμμα, θα έχουν τη δυνατότητα, όπως κάθε χρόνο, να εκπαιδευτούν στο Εργαστήριο Μελέτης Αιμοποίησης της Ιατρικής Σχολής, για ένα μήνα τον Ιούνιο/Ιούλιο 2022.

Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας, το κοινό του Ηρακλείου – για τρίτη συνεχή χρονιά – μπορεί να επισκεφτεί διαδικτυακά την ανανεωμένη, με νέα έργα, Εικονική Εικαστική Έκθεση φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Πανεπιστημίων του Εξωτερικού «Multipotentcolors: Painting for the Stem Cells AwarenessWeek».

Επίσης, το κοινό μπορεί να γνωρίσει το τραγούδι της Ολίνας «It’s not a secret anymore» (μετ. Δεν είναι πιά Μυστικό), το οποίο επικοινωνεί την αξία της δωρεάς του Ομφαλικού Αίματος και των θεραπευτικών και αναγεννητικών ιδιοτήτων του και αντικατοπτρίζει το βίωμα πολλών συνανθρώπων μας στον αγώνα για την θεραπεία από αιματολογικά νοσήματα.

Την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η απονομή τιμητικής πλακέτας στις Μαίες του Προγράμματος Προετοιμασίας Γονεϊκότητας, του Κέντρου Υγείας Ηρακλείου, της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, για την ουσιαστική συμβολή τους στο έργο της ΔηΤΟΒ Κρήτης, η οποία είχε αναβληθεί την προηγούμενη χρονιά, λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας.

Η Εβδομάδα, σύμφωνα με τους οργανωτές έχει σχεδιαστεί λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς του κορωνοϊού covid-19.

Η Κρήτη μπορεί να πρωτοστατήσει στην αύξηση μοσχευμάτων ομφαλικού αίματος 

O Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, της Περιφέρειας Κρήτης, Λάμπρος Ν. Βαμβακάς, δήλωσε: «Η Περιφέρεια Κρήτης στέκεται αρωγός σε πολιτικές που προάγουν τον εθελοντισμό και αναπτύσσουν κουλτούρα προσφοράς προς τον συνάνθρωπο – ιδιαίτερα της νέα γενιάς – διατηρώντας στενή συνεργασία με τη ΔηΤΟΒ Κρήτης και το έργο που επιτελεί για το νησί μας. Για άλλη μια χρονιά, η Περιφέρεια Κρήτης, συμμετέχει με κοινές δράσεις ενημέρωσης των συμπολιτών μας, αναδεικνύοντας την αξία και την χρησιμότητα της κάθε μορφής δωρεάς αίματος, οργάνων, ιστών και ομφαλικού αίματος. Ιδιαίτερα, κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19, είναι σημαντικό να συνεχίζουμε να χαρίζουμε ζωή σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη και να ενισχύουμε το Εθνικό Μητρώο, κάτι στο οποίο μπορεί να πρωτοστατήσει η Κρήτη βάζοντας στόχο την αύξηση μοσχευμάτων Ομφαλικού Αίματος και εγγραφής στο Μητρώο Εθελοντών Δοτών».

Όπως επεσήμανε η Εντεταλμένη σύμβουλος επί των θεμάτων Εθελοντισμού και διασύνδεσης της Περιφέρειας Κρήτης με φορείς και οργανώσεις, Γεωργία Μηλάκη: «H Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων (ΔηΤΟΒ) Κρήτης της Αιματολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ συμπληρώνει πέντε χρόνια λειτουργίας και συνεχίζει να συμβάλλει στη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, εξασφαλίζοντας τη διαθεσιμότητα ομφαλικών μοσχευμάτων αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων για τη θεραπεία ασθενών με αιματολογικά νοσήματα. Παράλληλα, η ΔΗΤΟΒ Κρήτης συνεχίζει το εκπαιδευτικό, κοινωνικό  και  ερευνητικό έργο της. Σήμερα το ομφαλοπλακουντιακό αίμα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πάνω από 80 διαφορετικών απειλητικών για τη ζωή ασθενειών, όπως η λευχαιμία, το λέμφωμα και η δρεπανοκυτταρική αναιμία. Αποδεικνύεται επίσης χρήσιμο σε νέους τομείς της αναγεννητικής ιατρικής για την ενδεχόμενη αντιμετώπιση κακώσεων του νωτιαίου μυελού, της εγκεφαλικής παράλυσης, του αυτισμού, του διαβήτη τύπου 1 και πολλών άλλων ασθενειών. Παρόλη την πρόοδο στην εφαρμογή των βλαστοκυττάρων του ομφαλοπλακουντιακού αίματος, στην πλειοψηφία των γεννήσεων το αίμα του ομφάλιου λώρου απορρίπτεται, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη ενημέρωσης των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η φύλαξή τους. Το Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης, με την 7η ΥΠΕ Κρήτης και τη ΔηΤΟΒ Κρήτης για τη χαρτογράφηση συγκεκριμένων δεικτών που επηρεάζουν την ιστοσυμβατότητα, κατέγραψε ότι πράγματι ο πληθυσμός της Κρήτης παρουσιάζει ιδιαιτερότητες. Αυτό καθιστά τη δημιουργία αποθέματος μοσχευμάτων ιδιαίτερα χρήσιμη για τον πληθυσμό μας. Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ομφαλικού Αίματος είναι μια ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των συμπολιτών μας για την αξία της κάθε μορφής δωρεάς αίματος, οργάνων, ιστών  και ομφαλικού αίματος και την ενεργή συμμετοχή όλων μας ως εθελοντές δότες, στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα ζωής. 

Η Καθηγήτρια Αιματολογίας και Διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ και της ΔηΤΟΒΚρήτης, Ελένη Παπαδάκη, ανέφερε: «Η σημερινή ημέρα είναι ευκαιρία να ευχαριστήσουμε την Περιφέρεια Κρήτης, καθώς επίσης το ΠΑΓΝΗ και την 7η ΥΠΕ για τη διαρκή στήριξη τους στο έργο της ΔηΤΟΒ Κρήτης. Είναι χαρά μας που και εφέτος μαζί με όλους τους συνεργάτες μας πραγματοποιούμε για άλλη μια φορά την Εβδομάδα Ενημέρωσης για τα βλαστοκύτταρα και το Ομφαλικό Αίμα. Η Παγκόσμια αυτή ημέρα αναδεικνύει την πρόοδο που επιτελείται στον επιστημονικό τομέα της Αιματολογίας, τη χρησιμότητα και τις σύγχρονες εφαρμογές του Ομφαλικού Αίματος και των θεραπευτικών δυνατοτήτων που επιδεικνύει στην ίαση ποικίλων αιματολογικών νοσημάτων. Εμείς από πλευράς μας, ως ΔηΤΟΒ Κρήτης, ευχαριστούμε τους γονείς και τα νεογνά που έχουν γίνει δότες Ομφαλικού Αίματος από την αρχή λειτουργίας της ΔηΤΟΒΚρήτης έως σήμερα και προτρέπουμε όλους τους μελλοντικούς γονείς να ενημερωθούν και να συμμετέχουν σε αυτή την πράξη δωρεάς και αλληλεγγύης. Σκοπός είναι να εμπλουτίζουμε το Εθνικό Mητρώο Δοτών Μυελού και των Μονάδων Ομφαλικού Αίματος, ώστε ο πληθυσμός της Κρήτης και όλοι οι συνάνθρωποι μας να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες εύρεσης συμβατού μοσχεύματος αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων/ βλαστοκυττάρων».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί