«36 έργα πολιτισμού ύψους 35 εκ. ευρώ χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κρήτης»

Υπογραφή τεσσάρων νέων έργων πολιτισμού ύψους 1,8 εκ. ευρώ. Σύσκεψη και αυτοψία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για τις ζημιές των ναών στις σεισμόπληκτες περιοχές

Η πορεία εξέλιξης των έργων που είναι ενταγμένα στο περιφερειακό πρόγραμμα Κρήτης, στην παρούσα προγραμματική περίοδο εξετάστηκαν στη διάρκεια σύσκεψης που έγινε σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του Περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη, των Δημάρχων των σεισμόπληκτων Δήμων Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών Αστερουσίων, υπηρεσιακών παραγόντων της Διαχειριστικής Αρχής, της Περιφέρειας Κρήτης και του Υπουργείου Πολιτισμού. 

Παράλληλα εξετάστηκαν τα θέματα που αφορούν τις ζημιές σε ναούς από τους σεισμούς σε σεισμόπληκτες περιοχές ενώ ακολούθησε αυτοψία της Υπουργού Πολιτισμού και του Περιφερειάρχη Κρήτης. 

«Κατά την παρούσα προγραμματική περίοδο στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Κρήτης έχουμε ενταγμένα 36 έργα με προϋπολογισμό 35 εκ. ευρώ.  Προετοιμαζόμαστε με σημαντικές μελέτες για την επόμενη περίοδο, οι οποίες προεντάσσονται στο παρόν πρόγραμμα ούτως ώστε να έχουμε σημαντικά έργα την επόμενη προγραμματική περίοδο, για όλο τον πολιτισμό της Κρήτης», δήλωσε ο Σταύρος Αρναουτάκης.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε πως «είναι σημαντικό που υπογράψαμε σήμερα τέσσερις προγραμματικές συμβάσεις για κρίσιμα έργα με προϋπολογισμό συνολικό περίπου 1,8 εκ. ευρώ και είναι σημαντικό, διότι και οι πόροι πλέον κατοχυρώνονται αλλά ξεκινούν αμέσως και οι διαδικασίες υλοποίησης των έργων».  

Συμβάσεις έργων 

Τέσσερις συμβάσεις έργων υπέγραψαν σήμερα η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη  και ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης για σημαντικά έργα πολιτισμού στους Δήμους Ηρακλείου και Αρχανών – Αστερουσίων. Τα έργα είναι συνολικού προϋπολογισμού 1,8 εκ. ευρώ. 

«Υπογράψαμε προγραμματικές συμβάσεις δύο με το δήμο Ηρακλείου μία με τον Άγιο Τίτο και μία με την Παναγία Αρχανών για αποκατάσταση των εκκλησιών που θα μας δώσει τη δυνατότητα μέσα σε μία διετία να γίνουν ολοκληρωμένα αυτά τα έργα. Συνολικά το ύψος των συμβάσεων που υπογράψαμε σήμερα ανέρχονται σε 1,8 εκ. ευρώ», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης.

Τα έργα του Δήμου Ηρακλείου 

Η πρώτη προγραμματική σύμβαση αφορά τη στοά Μακάσι του Ηρακλείου και η δεύτερη του Βυζαντινού – ενετικού Τείχος  της Λεωφ. Δικαιοσύνης. Τις συμβάσεις για το Ηράκλειο συνυπέγραψε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός. 

Συγκεκριμένα πρόκειται για την προγραμματική Σύμβαση που υπογράφουν η Περιφέρεια Κρήτης, το υπουργείο Πολιτισμού και ο Δήμος Ηρακλείου για τη «Δημιουργία Μόνιμης Έκθεσης Ενθυμημάτων Εθνικής Αντίστασης στη Στοά Μακάσι» ένα έργο προϋπολογισμού 749.248,59 Ευρώ. Το δεύτερο έργο, αφορά την προγραμματική Σύμβαση της Περιφέρειας Κρήτης και του Υπουργείου με το Δήμο Ηρακλείου για την ανάδειξη – αποκατάσταση του Βυζαντινού – ενετικού Τείχους  της Λεωφ. Δικαιοσύνης προϋπολογισμού 155.000. Πρόκειται για το δεύτερο υποέργο. 

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός δήλωσε για τα έργα: «Υπογράψαμε δυο πολύ σημαντικές συμβάσεις για την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορίας του τόπου μας. Η μία σύμβαση αφορά στην αποκατάσταση και συντήρηση του βυζαντινού-ενετικού τείχους και στην διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου που βρίσκεται σε ακίνητο της Λ. Δικαιοσύνης και η δεύτερη στη δημιουργία μόνιμης έκθεσης ενθυμημάτων Εθνικής Αντίστασης στη Στοά Μακάσι. Με ολοκληρωμένο σχεδιασμό και πάντα σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζουμε  την προσπάθεια ώστε να κάνουμε τα μνημεία του Ηρακλείου μέρος της καθημερινής ζωής των κατοίκων αλλά και πόλο έλξης για τους επισκέπτες». 

Έργα σε Ιερούς Ναούς 

Επιπλέον, υπογράφηκε προγραμματική Σύμβαση της Περιφέρειας Κρήτης, του Υπουργείου Πολιτισμού και της Ενορίας Αγίου Τίτου Ηρακλείου για την αποκατάσταση των λίθινων όψεων Αγίου Τίτου Ηρακλείου, προϋπολογισμού 87.000 Ευρώ. Την σύμβαση συνυπέγραψε ο πατήρ Εμμανουήλ Ασκιανάκης Ιερατικός προϊστάμενος της ενορίας του Αγίου Τίτου. 

Ακόμα, υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού με την Ενορία Αγίου Νικολάου και την Περιφέρεια Κρήτης, για την συντήρηση και αποκατάσταση του ιερού ναού της Παναγίας Φανερωμένης Αρχανών, μνημείου του 18 αιώνα με προϋπολογισμό 750.000,00 Ευρώ. Την σύμβαση συνυπέγραψε ο πατήρ Ανδρέας Καλιοντζάκης, Ιερατικός προϊστάμενος της ενορίας Αγίου Νικολάου Αρχανών. 

Σύσκεψη και Επίσκεψη στις σεισμόπληκτες περιοχές 

Μετά τη σύσκεψη ακολούθησε επίσκεψη της Υπουργού και του Περιφερειάρχη στις σεισμόπληκτες περιοχές του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών Αστερουσίων για την εξέταση των προβλημάτων στους ιερούς ναούς των περιοχών που έχουν πληγεί και τις δυνατότητες αποκατάστασης των εκκλησιών και των ζητημάτων που άπτονται του Υπουργείου Πολιτισμού. 

«Η βασική αιτία που ήθελα να έρθουμε σήμερα στην Κρήτη και να κάνουμε τη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη ήταν για το πώς θα αντιμετωπίσουμε σε συνεργασία με τις υπηρεσίες μας τις τοπικές το θέμα των σεισμόπληκτων μνημείων. Νομίζω ότι πήγε πολύ καλά η σύσκεψη. Ήδη το Υπουργείο Πολιτισμού με δική μου απόφαση έχει προχωρήσει και σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης στη χρηματοδότηση με 1,5 εκ. των Εφορειών Αρχαιοτήτων προκειμένου να προβεί στα άμεσα σωστικά μέτρα για να μην έχουμε επιβάρυνση των συγκεκριμένων μνημείων τα οποία έχουν καταγραφεί και με τον Περιφερειάρχη και εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Μετσόβιου Πολυτεχνείου κάναμε μία εκτενή συζήτηση που καταλήξαμε στο ότι θα συνεισφέρουν τα δύο ανώτατα επιστημονικά μας ιδρύματα τις υπηρεσίες του Υπουργείου είτε είναι οι κεντρικές διευθύνσεις είτε είναι οι εφορείες, στο να προχωρήσουν τα θέματα των καταγραφών και της αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχουν τα σεισμόπληκτα μνημεία», δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού. 

Αναφορικά με τα μνημεία διευκρίνισε πως τα περισσότερα είναι εκκλησίες διότι είναι ιστάμενα μνημεία, ενώ οι αρχαιολογικοί χώροι δεν αντιμετώπισαν τέτοια προβλήματα. «Τα προβλήματα από το σεισμό χτυπούν κυρίως τα ιστάμενα μνημεία επομένως τα περισσότερα είναι εκκλησίες». Σημείωσε πως το Υπουργείο έχει τον κατάλογο των μνημείων από την εφορεία αρχαιοτήτων Ηρακλείου από την πρώτη στιγμή και άνοιξε η συζήτηση για τα επόμενα βήματα, όπως εξήγησε η Υπουργός.

Επιμνημόσυνη Δέηση 

Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη και της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, από τον Μητροπολίτη Καστελίου, Αρκαλοχωρίου και Βιάννου Ανδρέα στα ερείπια του ναού του Προφήτη Ηλία στο Αρκαλοχώρι εκεί όπου έχασε τη ζωή του ο τεχνικός Ιάκωβος Τσαγκαράκης που εργαζόταν για τη στερέωση του ναού.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί