Το “δικαίωμα” στην… κοτσάνα!

Του Μιχάλη Τζανάκη

Αναμφίβολα όλοι έχουμε τις «άτυχες» λεκτικά στιγμές μας! Κάτι «λείπει» κάτι «περισσεύει» και οι λόγοι μας ενίοτε φαίνονται ά-λογοι! Πρέπει ως εκ τούτου να είμαστε επιεικείς στις «κοτσάνες» που ξεφεύγουν από διάφορους πομπούς, γιατί σίγουρα και εμείς την έχουμε πατήσει.
Ωστόσο όταν η εκπεφρασμένη «κοτσάνα» δεν αποτελεί μια «άτυχη» στιγμή, αλλά κανόνα που σιγά-σιγά παγιώνεται, τότε πρέπει να μας απασχολεί σε σχέση με την κατάσταση του … «κοτσανολόγου»! Από τον κανόνα δεν ξεφεύγουν ούτε οι υψηλά ιστάμενοι και εξαιρώ τους κατ’ επάγγελμα «κοτσανολόγους», φλύαρους περιφερόμενους που σαχλοκουδουνίζουν από τηλεοπτικών παραθύρων ολημερίς κι ολονυχτίς, έναντι συνήθως μιας κάποιας «αμοιβής». Όμως όταν ακούς θεσμικούς παράγοντες να πετούν τις πομφόλυγες και αντί να γίνονται πιο επιφυλακτικοί για τις προσεχείς ρήσεις τους να γίνονται πιο αμετροεπείς, τότε ενσκήπτει έντονος προβληματισμός, μήπως όχι μόνο τις λένε τις «κοτσάνες», αλλά τις … πιστεύουν κιόλας!!!
Τότε αναμφίβολα τα πράγματα βαίνουν επί τα χείρω! Αν για παράδειγμα αποτελεί επίπληξη για μια δημοσιογράφο ότι διατυπώνει «ευθείες ερωτήσεις», τότε τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Δεν πάνε καλά για τον ίδιο, ο οποίος μάλιστα εκφέρει μια τέτοια κοτσάνα, χειρονομώντας άγαρμπα και με πρόδηλο επιτονισμό της φωνής, αλλά δεν πάνε καλά και για την ίδια την ποιότητα του πολιτικού συστήματος και εν γένει της ίδιας της Δημοκρατίας!


Αν επανέρχεται το ίδιο πρόσωπο και στο πλαίσιο εκδήλωσης στο αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας αναφέρεται στην προοπτική «αξιοποίησης» (!!!) των ελαιόδεντρων πέριξ του χώρου, όπου το παραχθέν ελαιόλαδο θα πουλιέται περίπου στην … «μαύρη αγορά» της Εσπερίας κάτι δεν πάει καλά! Ακόμα κι αν οι επικοινωνιολόγοι είχαν μια κάποια φαντασία τέτοια «κεραμίδα» δεν την εκστομίζεις ακόμα κι αν απειλείσαι!!!
Επειδή ως κοινωνία φαινόμαστε κάπως αποδυναμωμένοι και αποσυντονισμένοι από τα πολλά «μοντελοριάλιτι» καλό είναι να έχουμε κάποια στοιχειώδη έστω αντανακλαστικά γιατί σε λίγο η προσβολή της όποιας νοημοσύνης μας έχει απομείνει, θα γίνεται τόσο ευθεία και χυδαία που θα παραγγέλνουμε ντουζίνες τα «νανογιλέκα»!!!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί