Παραδόθηκε στο FBI ο Στιβ Μπάνον

Ο Στιβ Μπάνον, πρώην επικεφαλής στρατηγικής και σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, παραδόθηκε σήμερα στο FBI και εντός της ημέρας αναμένεται να εμφανιστεί σε δικαστήριο, καθώς σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για περιφρόνηση του Κογκρέσου, σχετικά με την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, στις 6 Ιανουαρίου.

Ο Μπάνον αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις κλητεύσεις που στόχο είχαν αναζήτηση εγγράφων και την κατάθεσή του, επικαλούμενος την επιμονή του Τραμπ – που έχει ήδη απορριφθεί από έναν δικαστή- ότι οι επικοινωνίες του προστατεύονται από το νομικό δόγμα των προεδρικών προνομίων.

Έτσι, σε βάρος του απαγγέλθηκαν δύο ποινικές κατηγορίες: μια επειδή αρνήθηκε να εμφανιστεί για κατάθεση στο Κογκρέσο και η άλλη επειδή αρνήθηκε να παράσχει αρχεία και έγγραφα ως απάντηση στην κλήτευση της επιτροπής της Βουλής.

Κάθε κατηγορία επισύρει ποινή φυλάκισης από 30 ημέρες έως ένα χρόνο, αλλά και χρηματική ποινή ύψους 100.000 δολαρίων.

Μιλώντας σε υποστηρικτές του, ο 67χρονος συνιδρυτής πρώην επικεφαλής του ακροδεξιού ειδησεογραφικού ιστότοπου Breitbart κοίταξε προς την κάμερα σε μια ζωντανή μετάδοση στον ιστότοπο GETTR, και τους προέτρεψε να παραμείνουν συγκεντρωμένοι. «Γκρεμίζουμε το καθεστώς Μπάιντεν», είπε. «Θέλω να παραμείνετε συγκεντρωμένοι… Όλο αυτό είναι θόρυβος».

Εκτός από τον Μπάνον άλλοι περίπου 30 ανθρώποι που ήταν κοντά στον Τραμπ έχουν λάβει εντολή από αυτή την επιτροπή της Βουλής να καταθέσουν για τα έκτροπα στο Καπιτώλιο. Αυτό πάντως ήταν το πρώτο τέτοιο κατηγορητήριο για την θπόθεση.

Οι ερευνητές της Βουλής ελπίζουν ότι η νομική κίνηση εναντίον του Μπάνον θα παρακινήσει άλλους μάρτυρες, όπως ο πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου επί Τραμπ, Μαρκ Μίντοουζ, να καταθέσουν.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί