Έμποροι κατά δήμου Ηρακλείου για το χριστουγεννιάτικο παζάρι της πλατείας Ελευθερίας

Με επιστολή που απευθύνουν στο δήμαρχο και τον εμπορικό σύλλογο Ηρακλείου, καταστηματάρχες της πόλης εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το χριστουγεννιάτικο παζάρι της πλατείας Ελευθερίας:

Αγαπητοί Δήμαρχε, Αντιδήμαρχοι, και κύριοι του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου,

Μετά από μια διετία καταστροφικών συνεπειών για το χώρο της λιανικής και χονδρικής πώλησης λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού, το εμπόριο στηρίζεται αποκλειστικά σχεδόν σε μικρές περιόδους του χρόνου, όπως οι επικείμενες εορτές. Είναι ζήτημα όχι ευημερίας των καταστημάτων, αλλά επιβίωσης πλέον για όλους μας, και για τον υπόλοιπο δύσκολο χειμώνα. Έτσι λοιπόν φέτος, με κάθε δυσκολία, επενδύσαμε και πάλι στην αγορά εμπορεύματος, στολισμού, και προετοιμασιών ελπίζοντας στη προσέλευση των πολιτών. Η αναγκαία αυστηροποίηση των μέτρων ενόψει των εορτών προμηνύει μια επιπλέον δυσκολία στο χώρο μας για τη λειτουργία μας κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων που ήδη έχει ανησυχήσει τον εμπορικό κόσμο.
Στην ανησυχία μας προστίθεται η πρωτοβουλία του Δήμου Ηρακλείου να στηρίξει και να ενισχύσει για άλλη μια φορά ένα Χριστουγεννιάτικο παζάρι με υπέρογκο στολισμό, τόσο σε κατασκευές όσο και σε φωτισμό, ενώ κατά κόρον τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι εμπορικοί δρόμοι του Ηρακλείου στερούνται επαρκούς κεντρικού φωτισμού, πλην των κεντρικών οδών φυσικά, ειδικότερα το χειμώνα και την εορταστική περίοδο, και δεν στολίζονται καθόλου ή ελάχιστα με φτωχά λαμπάκια και αυτό μετά από πολύ πίεση στην Υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού του Δήμου.
Την ίδια ώρα λοιπόν που θα καλούνται οι επιχειρήσεις μας να τηρούν κατά γράμμα τους νέους υγειονομικούς κανονισμούς (οι οποίοι είναι προφανώς θεμιτοί και αναγκαίοι για τη σωστή λειτουργία μας), με αποτέλεσμα να μειώνεται αισθητά η προσέλευση αγοραστών και η διαθεσιμότητά μας για την εξυπηρέτησή τους λόγω της υποχρέωσης μας να ελέγχουμε πιστοποιητικά και ταυτότητες, ταυτόχρονα δημιουργείται ένας αθέμιτος ανταγωνισμός από το χριστουγεννιάτικο παζάρι στην κεντρική Πλατεία Ελευθερίας. Αντιθέτως, στο παζάρι διευκολύνεται η αγορά χριστουγεννιάτικων ειδών, απελευθερώνεται αδιακρίτως σε όλους η δυνατότητα αγοράς αντικειμένων χωρίς κανέναν υγειονομικό έλεγχο, χωρίς κανέναν περιορισμό στην προσέλευση ανθρώπων, και ας είναι 20 άτομα ταυτόχρονα σ ’έναν πάγκο χωρίς την τήρηση αποστάσεων. Προστίθεται επιπλέον η αναγκαιότητα στους επιχειρηματίες να λειτουργούν τα καταστήματά τους μόνο με εμβόλιο ή rapid test σε ισχύ, που στην περίπτωση του παζαριού δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα τη Δημοτική Αρχή, καθώς και το γεγονός ότι ένα ανεμβολίαστο άτομο χωρίς τεστ θα μπορεί να αγοράζει χωρίς φραγμό στο παζάρι, ενώ στα καταστήματά μας δεν θα μπορεί να εισέλθει. Όλα τα παραπάνω με τη σημερινή εικόνα των 8000 κρουσμάτων, είναι βέβαιο ότι μας οδηγούν στον κίνδυνο της δημιουργίας εστίας εξάπλωσης του ιού, και τελικά επιπλέον αυστηροποίησης των μέτρων και πάλι τελικό αποδέκτη των αρνητικών επιπτώσεων, τα καταστήματά μας.
Τέλος και εξίσου σημαντικό, κατ’ εξακολούθηση τα παζάρια αυτά διοργανώνονται με ελλιπείς φορολογικούς ελέγχους, ΑΦΜ δανεικά που εκπροσωπούνται από τρίτα άτομα, συμμετέχοντες που ουδεμία σχέση έχουν με το αρχικό δηλωθέν ΑΦΜ και τον εμπορικό κόσμο, αντικείμενα προς πώληση χωρίς έγγραφα διακίνησης και τιμολόγια, χωρίς την υποχρέωση επιλογής πληρωμής με POS και προφανώς με ελάχιστες εκδόσεις αποδείξεων κατά τη διάρκεια όλου του παζαριού. Γνώριμες πρακτικές εδώ και χρόνια στη διοργάνωση. Να υπενθυμίσουμε λοιπόν ότι οι τιμές που διαμορφώνονται από την κατάσταση αυτή είναι σαφέστατα ανταγωνιστικότερες από την υπόλοιπη αγορά που λυγίζει υπο την πίεση των υποχρεώσεων σε εφορίες, άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τους έντονους ελέγχους για έκδοση αποδείξεων τις γιορτινές μέρες, όπως και όλο τον υπόλοιπο χρόνο.

Συνοψίζοντας λοιπόν,
Πριν την έναρξη αυτής της εκδήλωσης, ο Δήμος δεν μεριμνά για τη σωστή λειτουργία των υφιστάμενων καταστημάτων του κέντρου που δραστηριοποιούνται όλο το χρόνο και αποδίδουν ανελλιπώς τα τέλη τους στο Δήμο. Πρωταρχικός στόχος αυτών των εσόδων θα έπρεπε είναι ο στολισμός, φωτισμός και η δημιουργία γιορτινής ατμόσφαιρας σε όλους τους εμπορικούς δρόμους για τα καταστήματα του κέντρου, πριν μεριμνήσει για τον υπερφωτισμό της πλατείας δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό.
Επιπλέον, αναμένουμε ο Δήμος μας να ελέγχει επιτέλους ενδελεχώς τους συμμετέχοντες ώστε να υφίστανται οι επιχειρήσεις, να τηρούν επίσης τα μέτρα της πανδημίας, να οριοθετηθεί το χωριό ώστε να ελέγχεται η προσέλευση του κόσμου, να δηλώνεται ποιος θα είναι σε κάθε πάγκο, με χαρτιά, με εμβόλια ή τεστ, με τιμολόγια και χαρτιά των προϊόντων που εκτίθενται, και επιτέλους να εκδίδονται οι αποδείξεις σε κάθε πάγκο με συνέπεια. Κυρίως δηλαδή να μεριμνήσει για έναν μηχανισμό ώστε να ελέγχεται διαρκώς η λειτουργία του παζαριού.
Και τελικά γεννάται το ερώτημα πως ο Δήμαρχος, οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι και το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, δίνουν την άδειά τους στη διοργάνωση του χριστουγεννιάτικου παζαριού, με τόσο αυστηρούς περιορισμούς στα καταστήματα μας και υπό την απειλή και άλλων μέτρων στον κλάδο μας, και χωρίς κανένα ουσιαστικό έλεγχο, ενώ παραμένουν πολλά εύλογα ερωτήματα ως προς τη συμβολή της διοργάνωσης στην αποτελεσματικότητα των μέτρων της ανάσχεσης της πανδημίας που τόσο έχει υποφέρει ο κλάδος μας.
Σημείωση. Στο παραπάνω κείμενο δεν αναφερόμαστε, προφανώς, σε φιλανθρωπικές οργανώσεις που συμμετέχουν στο χριστουγεννιάτικο παζάρι, τις οποίες στηρίζουμε ανεπιφύλακτα. Θα ήταν προτιμότερο να ενισχύονται μόνο αυτές, πάντα με αυστηρά, κατάλληλα υγειονομικά μέτρα προωθώντας το αληθινό μήνυμα των Χριστουγέννων και αποκαθιστώντας μια ισορροπημένη σχέση παζαριού και εμπορικών καταστημάτων του κέντρου.

Με εκτίμηση,

Προβληματισμένοι Καταστηματάρχες Ηρακλείου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί