Στη Βουλή η «μάχη» για τις «λίστες Πέτσα» και την Opinion Poll

Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να διασταυρώσουν ξανά τα ξίφη τους στην σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας κατά την συζήτηση της πρότασης που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις «λίστες Πέτσα» και την Opinion Poll, σύμφωνα με το δικαίωμα που χορηγήθηκε στην αντιπολίτευση μετά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση.

«Ναι» στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκαθάρισαν ότι θα ψηφίσουν ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση, ενώ χθες και το ΚΙΝΑΛ σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας οριστικοποίησε την εξαρχής θετική θέση που είχε διατυπώσει. Έτσι, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναμένεται να συγκεντρώσει 141 ψήφους, τη στιγμή που απαιτούνται 120.

Η συζήτηση ξεκίνησε στις 10.30 το πρωί, ενώ αργά το απόγευμα θα γίνει η ονομαστική ψηφοφορία. Το μεσημέρι παρέμβαση αναμένεται να κάνει από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας. Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο Παρίσι για την διεθνή διάσκεψη που οργανώνει η γαλλική προεδρία για τη Λιβύη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναμένεται να υπογραμμίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ξέσπασμα της πανδημίας βρήκε την ευκαιρία ώστε, επικαλούμενος επιχειρήματα κατάστασης «έκτακτης ανάγκης», να προωθήσει αφειδώς πρωτοφανούς ύψους χρηματοδότηση προς τα ΜΜΕ – περί τα 42 εκατομμύρια ευρώ – και μάλιστα «fast track» με πλήρως αδιαφανείς διαδικασίες και χωρίς αντικειμενικά, μη πολιτικά, κριτήρια (απευθείας διαπραγμάτευση, χωρίς δημοσίευση, πρόσκληση διάρκειας λίγων ημερών κλπ).

Έτσι, θα υπογραμμίσει την ανάγκη να να εξεταστούν τα κριτήρια βάσει των οποίων δόθηκαν περί τα 42 εκ. ευρώ σε ΜΜΕ, από τις λίστες Πέτσα 1 και 2, η αποτυχημένη εκ του αποτελέσματος εμβολιαστική καμπάνια του Υπουργείου Υγείας, η χρηματοδότηση της EnterpriseGreece για τη διεθνή καμπάνια προβολής της κυβέρνησης, καθώς και η χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα του ιδιοκτήτη δημοσκοπικής εταιρείας OpinionPoll, τα αποτελέσματα της οποίας έχει αρνηθεί να ελέγξει η κυβερνητική πλειοψηφία στο πλαίσιο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, παρά το αίτημα και τα ατράνταχτα σχετικά στοιχεία που προσκόμισε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Χρονική διεύρυνση ζήτησε η ΝΔ στην έναρξη της συνεδρίασης

Αίτημα χρονικής διεύρυνσης του έργου της Εξεταστικής Επιτροπής από το 2015 έθεσε η ΝΔ, κατά την έναρξη της συνεδρίασης, πρόταση που απορρίφθηκε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ΝΔ με αφορμή το γεγονός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «παραμένει απομονωμένος και εγκλωβισμένος στις ιδεοληψίες του με την άρνησή του να διευρυνθεί χρονικά ο έλεγχος χρηματοδότησης στα Μέσα και τις εταιρίες δημοσκοπήσεων σε μία ουδέτερη διατύπωση χωρίς κανένα υπονοούμενο».    Την πρόταση που είχε διατυπώσει ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χάρης Θεοχάρης.

Γ. Κατρούγκαλος: Προφανής σκοπιμότητα χειραγώγησης ΜΜΕ και της κοινής γνώμης   

Υπήρξε προφανής πολιτική σκοπιμότητα ενίσχυσης εκείνων των σταθμών που κατά τη συνείδηση της κυβέρνησης μπορούσαν να χειραγωγηθούν, σημείωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος ανέβηκε ως πρώτος ομιλητής του ΣΥΡΙΖΑ στο βήμα της Ολομέλειας για να αιτιολογήσει την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής. Για αντίστοιχη επιχείρηση χειραγώγησης, της κοινής γνώμης, μίλησε και για το δεύτερο σκέλος της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με την εταιρεία Opinion.

«Δεν έχει προηγούμενο στην κοινοβουλευτική μας ιστορία η υπόθεση της λίστας Πέτσα-Μητσοτάκη. Πήραν χρήματα μέσα που έκλεισαν ή που δεν υπάρχουν», είπε ο κ. Κατρούγκαλος και ανέφερε ενδεικτικά ότι ο ραδιοσταθμός Βήμα FM χρηματοδοτήθηκε, αν και δεν είχε πρόγραμμα.

«Συνολικά 239 ιστότοποι έλαβαν χρήματα ενώ δεν περιλαμβάνονταν στο μητρώο on line των ΜΜΕ που έχει συσταθεί ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, για να υπάρχει διαφάνεια ως προς τη δυνατότητα χρηματοδότησης αυτών των μέσων. Υπήρχαν περιπτώσεις πρωτοφανούς φαιδρότητας. Χρηματοδοτήθηκε το site Εν Λευκώ, που είναι ιστότοπος καταστήματος λευκών ειδών, γιατί παρεξηγήθηκε ως ιστότοπος του ραδιοφωνικού σταθμού Εν Λευκώ», τόνισε ο βουλευτής και μίλησε για τη χρηματοδότηση δύο σελίδων του κ. Μένιου Φουρθιώτη, οι οποίες «δεν είχαν καν ενημέρωση» την ίδια ώρα που δεν χρηματοδοτήθηκε καθόλου, όπως είπε, το site του κ. Σεραφείμ Κοτρώτσου.

«Χτυπητή περίπτωση παρόμοιας αναντιστοιχίας χρηματοδότησης με βάση την εμβέλεια του μέσου είναι η Εφημερίδα των Συντακτών που έλαβε 30.000 για την έντυπη μορφή της και μόλις 10.000 ευρώ για ιστοσελίδα της, ενώ μια άλλη ιδιαίτερα φιλική εφημερίδα προς την κυβέρνηση που είχε ιστότοπο, ο Φιλελεύθερος, έλαβε 60.000 για την εφημερίδα και 120.000 ευρώ για την ιστοσελίδα», επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος, υπογραμμίζοντας ότι ο Φιλελεύθερος έκλεισε μετά από αυτήν τη χρηματοδότηση, για να καταδείξει ότι η χρηματοδότηση δεν διέσωσε μέσα που δεν είχαν απήχηση. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παρατήρησε ότι δόθηκαν χρήματα σε έναν πίθο Δαναϊδων, σημείωσε πως μόλις 1% της χρηματοδότησης δόθηκε σε μέσα της αντιπολίτευσης και αυτό ενώ ο κ. Πέτσας αρνήθηκε να δώσει στοιχεία με ποια κριτήρια δόθηκαν αυτά τα χρήματα, λέγοντας ότι ανατέθηκε σε μία ιδιωτική εταιρεία η πλούσια διανομή στους ημετέρους. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στην περίπτωση της εφημερίδας Documento για να τονίσει ότι ο ίδιος ο κ. Πέτσας έχει συνομολογήσει, ουσιαστικά, ότι η εφημερίδα δεν χρηματοδοτήθηκε για λόγους γραμμής της.

Σε σχέση με τo σκέλος της πρότασης για την «Opinion Poll», ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει θέσει ζήτημα αλλά και το Κίνημα Αλλαγής, καθώς η εταιρεία λίγες ημέρες πριν τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά χαρακτήριζε την κριτική της αναληθή, ασυνάρτητη. «Η πρότασή μας θέλει να εξεταστεί αυτή η περίπτωση αλλά από την άλλη επιτρέπει απεριόριστα προς τα πίσω, εφόσον αυτό αποφασιστεί από την εξεταστική επιτροπή, να εξεταστούν και πριν το 2015, όπως ζητάει το ΚΚΕ, το Κίνημα Αλλαγής, και δεν έχουμε καμία αντίρρηση», είπε ο κ. Κατρούγκαλος και υπογράμμισε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει να ερευνηθεί η περίπτωση της «Opinion Poll», καθώς και η τυχόν ύπαρξη άλλων δημοσκοπικών εταιρειών, των οποίων οι ιδιοκτήτες διατηρούν παράλληλη δραστηριότητα και μέσω αυτής -έμμεσα ή άμεσα- λαμβάνουν χρηματοδότηση από τον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, δημοσκοπήσεις πρέπει να γίνονται, όμως είναι ζήτημα δημοκρατίας εάν αυτές γίνονται με τρόπο που επιχειρούν τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης και αυτό είναι θέμα που πρέπει να εξετάσει η Βουλή.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων στην πρόταση Θεοχάρη

Τα κόμματα επέκριναν την παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος, με την έναρξη της συνεδρίασης και πριν αρχίσουν οι τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, κάλεσε τα κόμματα να τοποθετηθούν στην αντιπρόταση της ΝΔ για τη διεύρυνση του χρόνου της εξέτασης και την αφαίρεση των χαρακτηρισμών μέσα από την πρόταση εξεταστικής του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός έχει αντιπροτείνει τη διεύρυνση του χρόνου της επιτροπής από το 2015 και η εντολή στην επιτροπή να είναι με γλώσσα ουδέτερη», ανέφερε ο κ. Θεοχάρης.

Υποκριτική ενέργεια, που επιχειρεί να υπονομεύσει την ουσία της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισαν την παρέμβαση του κ. Θεοχάρη τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μολονότι Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 επανέλαβαν τη θέση τους για εξέταση της περιόδου και προ του 2019.

Σε αυτό το κλίμα, ο κ. Κατρούγκαλος σχολίασε πως η ΝΔ αποδεικνύεται ότι δεν είναι μόνο επικίνδυνη για τον τόπο, στα θέματα της οικονομίας και της πανδημίας, αλλά επικίνδυνη και στα θέματα της δημοκρατίας. Ο βουλευτής καταλόγισε στη ΝΔ δυσανεξία στην αλήθεια και τόνισε ότι η ΝΔ φοβάται, γι’ αυτό υπήρξε αυτή η τοποθέτηση από την πλευρά του κ. Θεοχάρη.

Β. Κεγκέρογλου: Διαφάνεια παντού και για όλους

  
Την «πάγια πολιτική θέση του Κινήματος Αλλαγής, να βγουν όλα στο φως» εξέφρασε ο εισηγητής του κόμματος Βασίλης Κεγκέρογλου. Ευθύς εξαρχής καθιστούμε σαφές ότι, (1) θα ψηφίσουμε, με το δικό μας σκεπτικό, υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση,(2) θα ψηφίζαμε και την πρόταση που είχε προαναγγείλει η ΝΔ, ότι θα κατέθετε, και απορούμε γιατί δεν είπε καμία κουβέντα γιατί δεν τη κατέθεσε τελικά, για τη διεύρυνση του χρονικού διαστήματος, και(3)θα είμαστε θετικοί στην επιτροπή, εφόσον προκύπτει η ανάγκη διεύρυνσης των ορίων.

Όπως τόνισε ο κ. Κεγκέρογλου, η στάση του Κινήματος Αλλαγής υπαγορεύεται από την πολιτική μας θέση των τελευταίων ετών για «όλα στο φως», ψηφίζοντας και εξεταστικές που αφορούν ακόμα και δικές μας περιόδους και στελέχη μας, σε αντίθεση με τη ΝΔ όπως απέδειξε σήμερα, και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που «αρνούνται τη διαφάνεια κρυπτόμενοι πίσω από γκρίζες δικαιολογίες. Έλεος πια με τους δυο σας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κεγκέρογλου, τονίζοντας ότι «δεν χωρούν πλέον τακτικισμοί, αλλά ξεκάθαρες τοποθετήσεις».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί