Στο Κέντρο Υγείας Μοιρών κλίμακιο του ΚΚΕ

Συνάντηση και με τους εκπαιδευτικούς του ΕΕΕΕΕΚ Τυμπακίου

Επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Μοιρών πραγματοποίησε την Πέμπτη 11 Νοέμβρη κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη. Το κλιμάκιο του ΚΚΕ συναντήθηκε με τη διευθύντρια του ΚΥ και συζήτησε με τους εργαζόμενους, για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η μονάδα ΠΦΥ, που συγκαταλέγεται σε αυτές με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στη χώρα, καθώς  εξυπηρετεί περίπου 50 χιλιάδες κατοίκους κάθε ηλικίας στη Μεσαρά και τον Ν. Ρεθύμνου.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι παραμένουν οι μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό, οι οποίες αφορούν τις πάγιες και διαρκώς διευρυνόμενες ανάγκες για τη λειτουργία του ΚΥ, του Πολυδύναμου Τυμπακίου και των περιφερειακών ιατρείων. Τα τελευταία, λόγω της υποστελέχωσης του ΚΥ συχνά υπολειτουργούν, με τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει αυτό για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Είναι κρίσιμο να προσληφθούν τουλάχιστον 7 γενικοί γιατροί για να καλύπτονται όλα τα πόστα του Κέντρου Υγείας, χωρίς να χρειάζεται να κλείνουν τα περιφερειακά ιατρεία.

Χαρακτηριστικό στοιχείο των ελλείψεων σε προσωπικό είναι ότι το μικροβιολογικό εργαστήριο δεν έχει μικροβιολόγο και έχει αποψιλωθεί από εξοπλισμό, σύμφωνα με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης να γίνονται οι αναλύσεις αίματος 3 φορές την εβδομάδα στο ΠΑΓΝΗ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην καλύπτονται ούτε τα στοιχειώδη, όπως η αξιολόγηση ενός έκτακτου περιστατικού, ενώ η διενέργεια αιμοληψιών μόνο 3 φορές την εβδομάδα και με συγκεκριμένο πλαφόν, στο πλαίσιο των περικοπών των κρατικών δαπανών για την Υγεία, δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες. Αν και ζητήθηκε να αυξηθεί ο αριθμός των ημερών για αιμοληψίες σε 4 ανά εβδομάδα, δεν έγινε αποδεκτό από την 7η ΥΠΕ και δόθηκε η δυνατότητα αυτή μόνο ανά 15μερο. 

Πολύ σοβαρό είναι και το πρόβλημα  που έχει προκύψει με τις διακομιδές που γίνονται με τους λιγοστούς εφημερεύοντες του Κέντρου Υγείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη λειτουργία του ή τη δυνατότητα κάλυψης 2 ταυτόχρονων περιστατικών από το ΕΚΑΒ, με κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή. Το υπάρχον προσωπικό στο Κέντρο Υγείας Μοιρών υπερβάλλει εαυτόν προκειμένου να αντεπεξέλθει στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες που επαυξάνονται και λόγω της πανδημίας(εμβόλια, τεστ κτλ),  σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, λόγω της διαχρονικής πολιτικής περικοπών και υποβάθμισης της δημόσιας Υγείας. Μαζί με τα παραπάνω,  σοβαρό είναι και το ζήτημα των κτηριακών εγκαταστάσεων, με χαρακτηριστικό το ότι πτέρυγα του κτηρίου δεν έχει στατική επάρκεια, με αποτέλεσμα να μην παρέχεται ασφάλεια για το προσωπικό που χρησιμοποιεί τους χώρους.

Ο Μανώλης Συντυχάκης τόνισε την αναγκαιότητα να ενισχυθεί το Κέντρο Υγείας Μοιρών με προσωπικό με μόνιμη σχέση εργασίας, να στελεχωθεί πλήρως με όλες τις ειδικότητες για την απρόσκοπτη και αναβαθμισμένη λειτουργία του. Ανέφερε το πάγιο αίτημα του ΚΚΕ που είναι η μονιμοποίηση των επικουρικών, συμβασιούχων, εργολαβικών όλων των ειδικοτήτων. Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση με το «νέο ΕΣΥ» επεκτείνει την πολιτική των προκατόχων της και ετοιμάζει νέο χτύπημα στις παροχές Υγείας, την ώρα που αναζωπυρώνεται η πανδημία, αφού η υγεία του λαού και η προστασία του δεν αποτελούν προτεραιότητα για την τωρινή κυβέρνηση όπως και για τις προηγούμενες.

Στη συνέχεια το κλιμάκιο του ΚΚΕ πραγματοποίησε συνάντηση με εκπαιδευτικούς του ΕΕΕΕΚ Τυμπακίου, στην οποία αναφέρθηκαν τα οξυμένα προβλήματα σχολικής στέγης, λόγω της χρόνιας εγκατάλειψης. Οι συνθήκες στέγασης του σχολείου που ανήκει στον ευαίσθητο, με πολλαπλάσιες ανάγκες, χώρο της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης  είναι απαράδεκτες μέχρι επικίνδυνες. Τα προβλήματα αυτά ήρθαν ξανά, με κραυγαλέο τρόπο στο προσκήνιο, με τον σεισμό στις 27 Σεπτέμβρη. Από τότε, μέχρι και πρόσφατα, το ΕΕΕΕΚ ήταν σε αναστολή της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, με επώδυνες συνέπειες για τους μαθητές (30 από όλη την περιοχή της Μεσαράς) και τους γονείς τους. 

Το κτίριο κρίθηκε επισκευάσιμο, ωστόσο μετά τις όποιες παρεμβάσεις δεν έχει δοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες πιστοποιητικό καταλληλότητας για την ασφαλή επαναλειτουργία του σχολείου και για τη θωράκιση και προστασία του από ενδεχόμενο σεισμό. Επιπλέον, η προσωρινή λύση για μεταστέγαση σε προκάτ αίθουσες που λέγεται ότι θα τοποθετηθούν σε κοντινή δημοτική έκταση, δεν μπορεί να εφαρμοστεί αν πρώτα δε λυθούν προβλήματα, αν δεν εξασφαλιστούν βασικές προϋποθέσεις πχ περίφραξη, διαμόρφωση αύλειου χώρου, προσβασιμότητα κτλ. 

Ο Μανώλης Συντυχάκης ανέφερε ότι οι ανάγκες για ασφαλή και σύγχρονα σχολεία μένουν ανεκπλήρωτες εξαιτίας της πολιτικής υποχρηματοδότησης και της απαράδεκτης λογικής «κόστους οφέλους» που ακολουθούν διαχρονικά κυβερνήσεις και περιφερειακή – τοπική διοίκηση.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ βρίσκεται στο πλευρό των Εκπαιδευτικών και των μαθητών του ΕΕΕΕΚ και θα ασκήσει πίεση μέσα και έξω από τη Βουλή και για την επίλυση των κατεπειγουσών αναγκών ασφαλούς στέγασης και για την ανέγερση σύγχρονου σχολείου που θα καλύπτει όλες τις εκπαιδευτικές – παιδαγωγικές ανάγκες των μαθητών του ΕΕΕΕΚ και θα στεγάσει με σύγχρονους όρους τα Ειδικά Σχολεία α/θμιας εκπαίδευσης της περιοχής.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί