Στην ΤΟΜΥ Ρεθύμνου ο Αν. Ξανθός: «Συνέχιση της χρηματοδότησης, ανάπτυξη νέων ΤΟΜΥ και ένταξη τους στο ΕΣΥ»

Επίσκεψη στην ΤΟΜΥ Ρεθύμνου πραγματοποίησε ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός Στη συνάντηση με το προσωπικό και τον επιστημονικό υπεύθυνο της δομής κ. Λ. Ζωγραφάκη αναδείχθηκε η σημαντική συνεισφορά αυτής της νέας μονάδας ΠΦΥ, που ξεκίνησε να λειτουργεί αρχές του 2018, στην κάλυψη πρωτοβάθμιων υγειονομικών αναγκών της τοπικής κοινωνίας Επίσης τονίστηκε ο κρίσιμος ρόλος της ΤΟΜΥ ως εμβολιαστικό κέντρο (το πρώτο εκτός νοσοκομείου) και η μεγάλη προσπάθεια των οικογενειακών γιατρών και της ομάδας υγείας να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας. Συζητήθηκε επίσης το πρόβλημα με την αναστολή εργασίας μιας οικογενειακής γιατρού της ΤΟΜΥ, την δυσλειτουργία που έχει προκύψει  και την αρνητική επίπτωση στη συστηματική παρακολούθηση και φροντίδα του εγγεγραμμένου πληθυσμού (πάνω από 2 χιλιάδων συμπολιτών μας). Ο Α. Ξανθός τόνισε ότι η ρύθμιση αυτή του Υπουργείου Υγείας είναι μη αναλογική, κοινωνικά άδικη και καταχρηστική, στερεί από το ΕΣΥ 6500 έμπειρους εργαζόμενους στην αιχμή της πανδημίας και καταδικάζει ανθρώπους που «έβαλαν πλάτη» στην κρίση, στην ανέχεια και στην αναξιοπρέπεια.

Ο Α. Ξανθός αναφέρθηκε στη διεθνώς αναγνωρισμένη ανάγκη, ιδιαίτερα μετά την εμπειρία της πανδημίας, ριζικής αναδιοργάνωσης των δημόσιων συστημάτων υγείας με επίκεντρο την ΠΦΥ και την κοινοτική φροντίδα. Γιατί μόνο έτσι μπορούν να υλοποιηθούν πολιτικές καθολικής και ισότιμης κάλυψης, με έμφαση στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας, στην ολοκληρωμένη υγειονομική και ψυχοκοινωνική φροντίδα, στην κατ’ οίκον φροντίδα και στη διασύνδεση με τις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας. Αυτήν ακριβώς τη νέα φιλοσοφία υπηρετούσε η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (ν. 4486/2017), με το θεσμό του οικογενειακού γιατρού, της διεπιστημονικής ομάδας υγείας και των αποκεντρωμένων πρωτοβάθμιων δομών (ΤΟΜΥ) στα αστικά κέντρα.

Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση υπονόμευσε το ρόλο της ΠΦΥ στην προνοσοκομειακή διαχείριση της πανδημίας, περιόρισε την εμπλοκή των δημόσιων δομών (ΚΥ-ΤΟΜΥ-ΠΙ) μόνο στη δειγματοληψία διαγνωστικών τεστ και στον εμβολιασμό, δεν τις στήριξε με προσωπικό αλλά, αντίθετα, τις αποψίλωσε μετακινώντας γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία. Ειδικά για τις ΤΟΜΥ, το Υπουργείο Υγείας κινήθηκε από την -αποτυχημένη- προσπάθεια να κλείσουν, στην πλήρη εγκατάλειψη τους μέχρι να λήξει η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Δυστυχώς για την κυβέρνηση, αυτό το νέο μοντέλο έχει αξιολογηθεί θετικά από ειδική ομάδα εξωτερικών αξιολογητών και αποτελεί υποχρέωση της χώρας έναντι της ΕΕ που το χρηματοδοτεί, η ανάπτυξη και ολοκλήρωση του Είναι χαρακτηριστικό της αβελτηρίας και των ιδεοληψιών της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας το γεγονός ότι 8 μήνες μετά την προκήρυξη πρόσληψης 1.935 ατόμων με σκοπό τη στελέχωση των ΤΟΜΥ (ΑΔΑ: 62ΤΡ465ΦΥΟ-ΓΛΨ, 19/03/2021), δεν έχουν ακόμα προκύψει ούτε οι προσωρινοί πίνακες επιτυχόντων, ενισχύοντας την αβεβαιότητα για την προοπτική αυτών των αναγκαίων δομών ΠΦΥ.

Ο Α Ξανθός τόνισε, ότι σήμερα απαιτείται η συνέχιση της χρηματοδότησης αυτής της μεταρρύθμισης, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και κυρίως, αναπτύσσοντας νέες ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα και διασφαλίζοντας την οργανική τους ένταξη, καθώς και του ανθρώπινου δυναμικού που υπηρετεί σ’ αυτές, στο ΕΣΥ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί