Σ. Βαρδάκης: «Φτάνουν τα χτυπήματα στους εγχώριους παραγωγούς – Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα εισαγόμενα κηπευτικά»

Κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με την εντατικοποίηση των ελέγχων σε εισαγόμενα κηπευτικά προϊόντα από τρίτες χώρες, πραγματοποίησαν 35 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συγκεκριμένα, παρά τη διαβεβαίωση του ΥπΑΑΤ, μετά από σχετική κοινοβουλευτική παρέμβαση, ότι ο έλεγχοι που προβλέπονται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία διενεργούνται σωστά και απρόσκοπτα, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε αθρόες εισαγωγές κηπευτικών προϊόντων -και μάλιστα αμφιβόλου ποιότητας- από τρίτες χώρες στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, πολλές είναι οι καταγγελίες για ντομάτες Τουρκίας και Αλβανίας, που έχουν κατακλύσει την κρητική αγορά, των οποίων η φθηνή εισαγωγή έχει τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις για τους εγχώριους παραγωγούς.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρδάκης, το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής, λόγω των αυξήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, που με τη σειρά τους έχουν φέρει αλυσιδωτές αυξήσεις και ανατιμήσεις, έχει οδηγήσει τους ντόπιους παραγωγούς σε οικονομικό αδιέξοδο, με πολλούς να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Για τους λόγους αυτούς οι βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει, αφενός  σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβεί ώστε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε προϊόντα προερχόμενα από τρίτες χώρες και αφετέρου, με ποιους συγκεκριμένους τρόπους θα στηρίξει τους εγχώριους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι πλήττονται ανεπανόρθωτα από τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί