Αλ. Τσίπρας: Τραγικό μετά από δύο χρόνια να πεθαίνουν συμπολίτες μας εκτός ΜΕΘ

«Το μέσο νοικοκυριό τα βγάζει εξαιρετικά δύσκολα το μήνα με τις αυξήσεις»

Την πολύ μεγάλη ανησυχία του ιδιαίτερα για τους ανθρώπους της παραγωγής και της υπαίθρου με αφορμή τις παράλληλες κρίσεις της πανδημίας και της ακρίβειας υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κατά την σύσκεψη που πραγματοποίησε με αγρότες, κτηνοτρόφους, επαγγελματίες και φορείς στις Φέρες, στον πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Επικαλούμενος τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για «ρεκόρ στον πληθωρισμό», που όπως είπε «επιβεβαιώνουν ότι τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά», έκανε λόγο για «εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα από τον συνδυασμό της πανδημίας που φουντώνει και της ακρίβειας», επισημαίνοντας τα προβλήματα που βιώνουν νοικοκυριά, αγρότες, μικρές επιχειρήσεις και έμποροι.

Αλέξης Τσίπρας Θράκη

Ο Αλ. Τσίπρας, αφού συζήτησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και την αγωνία τους για την έκρηξη ακρίβειας και την έλλειψη ουσιαστικής στήριξης, έκανε λόγο για το «σύνδρομο της τρίτης εβδομάδας». Την τρίτη εβδομάδα κάθε μήνα τελειώνουν τα χρήματα της μέσης οικογένειας για να βγάλει πέρα το μήνα, σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι την ίδια ώρα «οι υποχρεώσεις τρέχουν και το εισόδημα δεν αυξάνεται». 

«Το μέσο νοικοκυριό βγάζει εξαιρετικά δύσκολα το μήνα με τις αυξήσεις» τόνισε ο κ. Τσίπρας, εξειδικεύοντας πως αυτές φθάνουν ως και 30% στο σούπερ μάρκετ, ενώ αυτές στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος «το Δεκέμβρη αναμένεται να είναι από 80 ως και 150%, πέραν αυτών των αυξήσεων που είδαμε ήδη στα προηγούμενα τιμολόγια». 

Με αφορμή τις χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης, τόνισε πως «το να έρχεσαι κάθε δέκα μέρες και να αυξάνεις κάποιες επιδοτήσεις που δεν μπορούν να αντισταθμίσουν ούτε στο 5-10% τις αυξήσεις που βλέπει ο πολίτης στο λογαριασμό της ΔΕΗ, ούτε έχει λογική ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο» τόνισε χαρακτηριστικά. 

«Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με οικογένειες που έχουν καταθέσεις στην τράπεζα, αλλά με ανθρώπους που ζουν από το εισόδημά τους» πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας την αποστροφή του κ. Μητσοτάκη για τους ανθρώπους που είναι εξαρτημένοι από το μισθό τους. «Είχε ανακαλύψει ότι χιλιάδες Έλληνες, η πλειοψηφία, είναι εξαρτημένοι από το μισθό τους» τόνισε χαρακτηριστικά και προειδοποίησε για «κατάσταση που δεν θέλω να σκεφτώ πώς θα είναι» εάν «η Πολιτεία δεν στηρίξει την κοινωνία για να βγει ο χειμώνας».

Αλέξης Τσίπρας Θράκη

Στο πλαίσιο αυτό, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για νοικοκυριά που δεν θα μπορούν να έχουν θέρμανση, για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και για λουκέτα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη μνεία στις αυξήσεις στο πετρέλαιο και τις ζωοτροφές για αγρότες και κτηνοτρόφους, σημειώνοντας πως «το κόστος παραγωγής έχει γίνει διπλάσιο και τριπλάσιο από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια». «Πώς θα μπορέσουν οι αγρότες να σταθούν στα πόδια τους, εάν δεν υπάρξει μία έγνοια για να στηριχθεί το εισόδημά τους» διερωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας.

Στηλίτευσε την απροθυμία της κυβέρνησης να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης απέναντι στην κρίση της ακρίβειας, τονίζοντας ότι «εδώ και τρία χρόνια ο κατώτατος μισθός παραμένει καθηλωμένος» καθώς και ότι απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από το Σεπτέμβριο «να παγώσει στο σύνολό του για τους αγρότες ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, ώστε να εφοδιάζονται με φθηνό πετρέλαιο». 

Πρόσθεσε δε, πως η κυβερνητική εξαγγελία που αφορά στους αγροτικούς συνεταιρισμούς «πρέπει να επεκταθεί στο σύνολο των αγροτών», καθώς και ότι η «όποια μείωση του ΦΠΑ για τις ζωοτροφές και τα αγροτικά εφόδια δεν έρχεται να αντισταθμίσει τις πολύ μεγάλες αυξήσεις που είναι  της τάξης του 40%».

Αλέξης Τσίπρας Θράκη

Αναφερόμενος στη δεύτερη σοβούσα κρίση, αυτή της πανδημίας, ο Αλ. Τσίπρας απηύθυνε έκκληση «σε όλους να κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια και να προχωρήσουμε όσο μπορούμε την υπόθεση του εμβολιασμού», κάνοντας λόγο για πανστρατιά όχι μόνο για την τρίτη αλλά και για την πρώτη δόση, με αφορμή τους συμπολίτες μας που είναι ανεμβολίαστοι. «Στην περιοχή σας έχουμε ποσοστά πολύ χαμηλά στο 50% και πολύ φοβάμαι ότι δεν έχουμε δει τα χειρότερα» πρόσθεσε. 

«Δεν είναι όπως μας λένε με εγκληματική ευθύνη μία πανδημία των ανεμβολίαστων, καθώς υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό εμβολιασμένων συμπολιτών μας που νοσούν» σημείωσε, εξηγώντας ότι οι περισσότεροι εξ αυτών γλιτώνουν τα χειρότερα λόγω του εμβολιασμού. Ως εκ τούτου «πρέπει να πείσουμε όσο περισσότερους γίνεται, να ανέβει το επίπεδο του εμβολιασμού»

Χαρακτήρισε «εγκληματική λογική» την καλλιέργεια κλίματος εφησυχασμού με την «Επιχείρηση Ελευθερία», «ότι εμβολιαστήκαμε και τελειώσαμε, καθώς «πολλοί συμπολίτες μας και εμβολιασμένοι βρίσκονται σήμερα νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία».

Επιπλέον, έκανε λόγο για «εγκληματική προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε η πανδημία», καλώντας έστω και τώρα «να γίνουν προσπάθειες να ενισχυθεί το ΕΣΥ, να ενισχυθεί το ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό, να ενισχυθούν και οι ΜΕΘ», καθώς όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «είναι τραγικό μετά από δύο χρόνια να πεθαίνουν συμπολίτες μας εκτός ΜΕΘ» αν και «τα φωνάζουμε δύο χρόνια».

«Με ψέματα και κοροϊδίες δεν αντιμετωπίζεται η ακρίβεια»

“Mε ψέματα και κοροϊδίες δεν αντιμετωπίζεται η ακρίβεια”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας και έστρεψε τα πυρά του εναντίον της κυβέρνησης, στη συνάντηση που είχε με αγρότες και κτηνοτρόφους στις Φέρες του Έβρου.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη διπλή αγωνία του για την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και το κύμα ακρίβειας, λέγοντας πώς τα νοικοκυριά και οι παραγωγικές δυνάμεις θα δυσκολευτούν πάρα πολύ να βγάλουν το χειμώνα που έρχεται, αν δεν υπάρξει στήριξη από την πολιτεία.

ADVERTISING

“Είδαμε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που μιλάνε για ένα ρεκόρ στον πληθωρισμό. Μαθαίνω ότι οι αυξήσεις πια έχουν φτάσει σε ένα σημείο που για το μέσο νοικοκυριό είναι εξαιρετικά δύσκολο να βγει ο μήνας, όταν έχουμε 30% αυξήσεις στο σούπερ μάρκετ, αναμένονται αυξήσεις στο ρεύμα τον Δεκέμβρη που θα είναι από 80% έως 150% , πέραν των αυξήσεων που είδαμε στα προηγούμενα τιμολόγια, έχουμε 40% αύξηση στο πετρέλαιο, στο πετρέλαιο θέρμανσης και ειδικά για τους αγρότες έχουμε τρομακτικές αυξήσεις και στις ζωοτροφές. Το κόστος παραγωγής έχει γίνει πραγματικά διπλάσιο, τριπλάσιο από ότι τα προηγούμενα χρόνια”, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και συνέχισε: “Αναρωτιέται κανείς πώς θα μπορέσει η Αγροτική παραγωγή να σταθεί στα πόδια της, πώς θα μπορέσουν οι αγρότες να σταθούν στα πόδια τους, αν δεν υπάρξει άμεσα μία ιδιαίτερη έγνοια για να στηριχθεί το εισόδημα τους και με αυτή την αγωνία προσέρχομαι σήμερα εδώ”.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν έχει λογική να έρχεται κάθε 10 μέρες και να ανακοινώνει κάποιες επιδοτήσεις οι οποίες όμως δεν μπορούν, όπως είπε, να αντιστοιχίσουν ούτε στο 5% με 10% των αυξήσεων που βλέπει κάθε μέρα ο πολίτης στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

“Δεν είναι λογική αυτή, ούτε μπορεί κανείς με τα ψέματα και με κοροϊδίες να αντιμετωπίσει το φαινόμενο”, σημείωσε και τόνισε πώς βρισκόμαστε μπροστά στο “σύνδρομο της τρίτης εβδομάδας”. Δηλαδή “στην τρίτη εβδομάδα του μήνα σώνονται τα χρήματα στη μέση οικογένεια για να βγάλει πέρα το μήνα. Και το εισόδημα δεν αυξάνει, ο κατώτατος μισθός μένει καθηλωμένος εδώ και τρία χρόνια, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που ζητήσαμε εμείς από το Σεπτέμβριο να καταργηθεί, να παγώσει στο σύνολο του για τους αγρότες, δεν προχώρησε παρά μονάχα υπήρξε μία εξαγγελία που αφορά τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και αυτό θα πρέπει, ειδικά για την έκτακτη συνθήκη που ζούμε, να επεκταθεί στο σύνολο των αγροτών και παραγωγών. Υπάρχουν αποζημιώσεις που καθυστερούν πάρα πολύ καιρό και βεβαίως η όποια μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές στα αγροτικά εφόδια από το 13% στο 6% δεν έρχεται να να αντισταθμίσει τις μεγάλες αυξήσεις που είναι της τάξης του 40%. Αρα, λοιπόν η πρώτη μεγάλη κραυγή αγωνίας έχει να κάνει με το πώς θα βγει ο χειμώνας. Ή θα σπεύσει η πολιτεία να στηρίξει την κοινωνία να βγει ο χειμώνας ή θα βρεθούμε μπροστά σε μία κατάσταση που ειλικρινά δεν θέλω να σκεφτώ πώς θα είναι, με ανθρώπους παγωμένους το χειμώνα από το κρύο, που δεν θα μπορούν να ανάψουν θέρμανση, με επιχειρήσεις υπερχρεωμένες, με λουκέτα σε επιχειρήσεις μικρές και μεσαίες. Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου”, επισήμανε.

Σε ότι αφορά την πανδημία ο κ. Τσίπρας απηύθυνε έκκληση σε όλους να προχωρήσουν όσο μπορούν την υπόθεση του εμβολιασμού.

“Μιλάνε κάποιοι για την ανάγκη πανστρατιάς για την τρίτη δόση του εμβολίου. Εγώ θα πω ότι πρέπει να κάνουμε πανστρατια για την 1η δόση. Όταν στην περιοχή σας έχουμε ποσοστά 50% είναι πολύ χαμηλά αυτά τα ποσοστά και φοβάμαι ότι δεν έχουμε δει τα χειρότερα. Ήταν τελείως λάθος, εγκληματική θα έλεγα η λογική να δημιουργηθεί ένα κλίμα, εμβολιαστήκαμε και τελειώσαμε, η επιχείρηση “Ελευθερία”, τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας ευχήθηκε περαστικά στο Δήμαρχο της Αλεξανδρούπολης για τον οποίο είπε ότι έμαθε πώς νοσηλεύεται με κορονοϊο αν και εμβολιασμένος και σημείωσε: “Να συνειδητοποιήσουμε ότι δύο χρόνια τώρα, αυτή η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε η πανδημία είναι εγκληματική. Έστω και τώρα να γίνουν προσπάθειες να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να ενισχυθεί και με μονάδες εντατικής θεραπείας. Δυστυχώς πεθαίνουν συμπολίτες μας εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας και αυτό είναι τραγικό μετά από δύο χρόνια. Να ενισχυθεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό”.

Συνεχίζοντας το πρόγραμμά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα επισκεφθεί σήμερα τον Ίασμο Ροδόπης και την Κομοτηνή, ενώ η περιοδεία του θα ολοκληρωθεί με ομιλία του Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί