Στη Βουλή από τον Ν. Ηγουμενίδη η ανάγκη στήριξης του Δημοτικού Σχολείου Θραψανού

«Να κινητοποιηθούν άμεσα και συντεταγμένα όλοι οι μηχανισμοί και υπηρεσίες για τη διάσωση του ιστορικού κτιρίου του Δημοτικού Σχολείου Θραψανού, καθώς και του ιστορικού του αρχείου», τονίζεται στην ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκου Ηγουμενίδη.

«Μείζον ζήτημα αποτελεί πλέον η προστασία και η διάσωση του ίδιου του κτιρίου, ο χαρακτηρισμός του ως διατηρητέου και οι απαιτούμενες εργασίες και παρεμβάσεις για τη διάσωση και την επαναλειτουργία του», όπως τονίζεται στην ερώτηση για το σχολείο που «χτυπήθηκε» από τον πρόσφατο σεισμό και την οποία συνυπογράφουν ακόμη 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ιδιαίτερα επιτακτικά τίθεται στην παρέμβαση το ζήτημα προστασίας του ιστορικού αρχείου του σχολείου, το οποίο βρίσκεται σε αίθουσα του 2ου ορόφου του παλαιού κτηρίου. Η εν λόγω αίθουσα έχει υποστεί φθορές (σπάσιμο τζαμιών κλπ.) με συνέπεια την εισροή υδάτων με σοβαρό κίνδυνο την καταστροφή του αρχείου. Στο εν λόγω αρχείο συμπεριλαμβάνονται 14.000 έγγραφα και 512 βιβλία από το 1898 και έπειτα, δηλαδή από την εποχή της Κρητικής Πολιτείας – ένας ιστορικός θησαυρός που αφορά στην πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής του Θραψανού και δη της ιστορίας του σχολείου.

Στην ερώτηση αναφέρεται μάλιστα και η πρόταση που έχει κατατεθεί από τον Δ/ντή του Σχολείου και καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Καλογεράκη για απόκτηση από τις Κτηριακές Υποδομές μίας ακόμη προκατασκευασμένης αίθουσας, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως αίθουσα πληροφορικής και πολλαπλών χρήσεων ώστε περιμετρικά με κατάλληλες προθήκες να μεταφερθεί το εν λόγω αρχείο.  

Παράλληλα με το μείζον ζήτημα της στέγης και της διάσωσής του κτηρίου και αρχείου, σημειώνονται και οι σημαντικές ελλείψεις στο αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό. Συγκεκριμένα, απουσιάζουν οι ακόλουθες ειδικότητες: εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής (γυμναστής), εκπαιδευτικός αγγλικής γλώσσας, εκπαιδευτικός πληροφορικής, εκπαιδευτικός Μουσικής και εκπαιδευτικός Θεατρικής Αγωγής. Οι ειδικότητες αυτές απουσιάζουν παντελώς από το εν λόγω σεισμόπληκτο σχολείο και οι δεν έχουν καλυφθεί με αναπληρωτές παρά τις διακηρύξεις-διατρανώσεις της Υπουργού Παιδείας.

Η ερώτηση απευθύνεται στους αρμόδιους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς και Υποδομών και Μεταφορών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί