«Στη Θεσσαλονίκη ήδη γίνεται διαλογή ασθενών στις ΜΕΘ» αποκαλύπτει εντατικολόγος (Βίντεο)

Εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη αποκαλύπτει πως ήδη οι γιατροί «κάνουνε διαλογή ασθενών για τις ΜΕΘ» καθώς τα νοσοκομεία ασφυκτιούν και οι ασθενείς με κορονοϊό περιμένουν για μία θέση στις εντατικές της Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, ο εντατικολόγος Ευάγγελος Καϊμακάμης μιλώντας στην εκπομπή Live news στο Mega ανέφερε πως «στη Θεσσαλονίκη η πληρότητα είναι πάνω από 100%. Ήδη γίνεται επιλογή ασθενών. Ήδη πεθαίνουν άνθρωποι κάθε μέρα εκτός εντατικής διασωληνωμένοι», ανέφερε ο Ευάγγελος Καϊμακάμης, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία και συνέχισε «Έχουμε ξεπεράσει ήδη τις δυνατότητες του συστήματος υγείας. Δεν έχει νόημα να βλέπουμε αν είναι 420 – 470 οι διασωληνωμένοι, η επιλογή γίνεται ήδη και ο κόσμος πεθαίνει σωρηδόν χωρίς λόγο».

«Μόλις ελευθερωθεί ένα κρεβάτι θα πάρουν τον πρώτο διαθέσιμο ασθενή. Τα κριτήρια; Ποιος διασωληνώθηκε πρώτος, ποιος είναι πιο νέος, ποιος ανταποκρίνεται καλύτερα στη θεραπεία, ο γιατρός θα αποφασίσει», λέει ο Κωνσταντίνος Στόκκος, διευθυντής ΜΕΘ Μαμάτσειου Κοζάνης.

Στο Μαμάτσειο Κοζάνης, οι υγειονομικοί δεν έχουν φτάσει στο σημείο της διαλογής, σημείο που φτάνουν κάποιες φορές οι γιατροί της Θεσσαλονίκης που καθημερινά διασωληνώνουν ασθενείς εκτός εντατικής.

«Όσο προλαβαίνουμε τρέχουμε κι εμείς να βοηθήσουμε. Αλλά δεν τους παρακολουθούν κατάλληλοι γιατροί ούτε κατάλληλοι νοσηλευτές. Αυτοί οι άνθρωποι υποθεραπεύονται (εκτός ΜΕΘ) και αυτό έχει επιπτώσεις και στη νοσηρότητα και στη θνητότητα», λέει ο Βασίλης Τσάπας, εντατικολόγος ΜΕΘ Παπαγεωργίου.

«Πάνω από 70% των ασθενών καταλήγουν εκτός ΜΕΘ»

Καταγγελία για την επιλογή ασθενών με βάση τα ηλικιακά κριτήρια κάνει και η ομοσπονδία εργαζομένων δημόσιων νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), υπογραμμίζοντας πως η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας είναι τραγική, καθώς οι ΜΕΘ έχουν γεμίσει και πλέον νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, και οι 100 κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη, είναι όλες γεμάτες. «Υπάρχουν αρκετοί διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ σε λίστα αναμονής. Πάνω από 70% των ασθενών καταλήγουν εκτός ΜΕΘ. Κυρίως ηλικιωμένοι ασθενείς». «Γίνεται επιλογή ασθενών με ηλικιακά κριτήρια για εισαγωγή στις ΜΕΘ», τονίζει. 

Σημειώνει μάλιστα πως τον περασμένο χειμώνα στη Θεσσαλονίκη λειτουργούσαν 193 κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού και τώρα μόλις 100 καθώς μεταξύ άλλων υπήρξαν αναστολές εργασίας που δεν έχουν αναπληρωθεί. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, η κατάσταση στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας έχει ως εξής: 

  • Η ΜΕΘ 15 κλινών του ΑΧΕΠΑ γεμάτη και δύο διασωληνωμένοι σε θαλάμους.
  • Η ΜΕΘ 30 κλινών του Παπανικολάου γεμάτη  και  4 διασωληνωμένοι στα χειρουργεία σε λίστα αναμονής.
  • Στο Ιπποκράτειο η ΜΕΘ 15 κλινών γεμάτη και 4 διασωληνωμένοι στα χειρουργεία σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ
  • Στο Παπαγεωργίου η ΜΕΘ 25 κλινών είναι γεμάτη και 5 διασωληνωμένοι σε ΜΑΦ σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ
  • Στα περιφερειακά Νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας λειτουργούν 34 κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού όλες γεμάτες (Σέρρες 9, Γιαννιτσά 8, Κατερίνη 5, Βέροια 7, Χαλκιδική 5).
  • Στη Χαλκιδική ένας διασωληνωμένος ασθενής είναι εκτός ΜΕΘ.
  • Στη Δυτική Μακεδονία γεμάτες οι 11 κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού (Πτολεμαϊδα 6, Κοζάνη 5)

Ο πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, καταδεικνύοντας την ασφυξία στα νοσοκομεία, αναφέρει ενδεικτικά πως στο νοσοκομείο Παπανικολάου λειτουργεί ΜΕΘ κορωνοϊού με 30 κλίνες η οποία είναι γεμάτη. Αναγκάστηκαν να νοσηλεύουν 4 διασωληνωμένους ασθενείς, στα χειρουργεία, χωρίς να έχουν συνεχή παρακολούθηση και φροντίδα, ενώ είναι λίστα αναμονής για να εισαχθούν σε ΜΕΘ, μόλις βρεθεί.

Σχετικά με τη δωρεάν των 18 κιλών ΜΕΘ νοσοκομείο Παπανικολάου, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει σήμερα ότι λειτουργούν οι 9 από τις 18 κλίνες ΜΕΘ για γενικά διασωληνωμένα περιστατικά, με μόνο τέσσερις γιατρούς.  Δύο εντατικολόγους εκ των οποίων ο ένας με μετακίνηση από άλλο νοσοκομείο και δύο γιατρούς, οι οποίοι επίσης ο ένας είναι από μετακίνηση από άλλο νοσοκομείο χωρίς ειδίκευση σε ΜΕΘ (χειρουργός και αναισθησιολόγος).

Όπως σημειώνει ο Μ. Γιαννακός, για να ανοίξουν οι υπόλοιπες 9 κλίνες ΜΕΘ, χρειάζονται τουλάχιστον 5 γιατροί εντατικολόγοι και νοσηλευτές που δεν υπάρχουν. Γι αυτό λένε ότι θα μετακινήσουν άμεσα γιατρούς από Αθήνα για να ανοίξουν τις υπόλοιπες 9 κλίνες ΜΕΘ που είναι κλειστές.

«Στον πόλεμο επιστρατεύεις τους πάντες. Δεν μπορεί να αφήνεις 7.000 υγειονομικούς σε αναστολή και να κινδυνεύουν  ασθενείς». Επαναλαμβάνοντας τη θέση της ΠΟΕΔΗΝ ότι «με δύο rapid test  την εβδομάδα επιστρέφουν με ασφάλεια στη πρώτη γραμμή του υγειονομικού  πολέμου. Συνέβη με 800 συναδέλφους  που απαλλάχθηκαν  του εμβολιασμού από τις αρμόδιες επιτροπές» καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “«Στη Θεσσαλονίκη ήδη γίνεται διαλογή ασθενών στις ΜΕΘ» αποκαλύπτει εντατικολόγος (Βίντεο)”

  1. μίσος και θάνατος

    Καταλάβαμε πλέον πως ούτε το εμβόλιο μας προστατεύει και πως αν χρειαστούμε περίθαλψη μπορεί να μην έχουμε… Το μόνο που βοηθάει όπως είναι τα πράγματα είναι οι ατομικές λύσεις. Για παράδειγμα ένας ευπαθής πρέπει να δουλεύει από το σπίτι ή να μη δουλεύει, αν θέλει να επιβιώσει. Μερικοί επίσης κόβουν κάθε επαφή με φίλους, ειδικά αν είναι ευπαθείς, για να μην τους μολύνουν… Κατάφεραν να δημιουργήσουν μια κατάσταση μίσους και θανάτου.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί