Δεκάδες ασθενείς στη χώρα περιμένουν για ΜΕΘ σε κοινό θάλαμο νοσηλείας ή ράντζο

Περιπτώσεις όπου ασθενείς περιμένουν από εδώ και 10 ημέρες, από την 1η Νοεμβρίου, να βρεθεί κρεβάτι. Είναι σε διαδρόμους, σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας, σε ράντζα … πολλοί από αυτούς διασωληνωμένοι, άλλοι χειρουργημένοι. Δεν είναι μόνο ασθενείς με covid-19, αλλά και με άλλα νοσήματα που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ, από βαριά επέμβαση, από τροχαίο

Τρομάζουν οι δείκτες της πανδημίας, με το ένα «μαύρο» ρεκόρ να διαδέχεται το άλλο, την ώρα που τα νοσοκομεία της χώρας έχουν ήδη ξεπεράσει τα όριά τους, εκπέμποντας αγωνιώδες σήμα κινδύνου. Το MEGA αποκαλύπτει ότι 73 ασθενείς περιμένουν να βρεθεί ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ, με άμεσο κίνδυνο για τη ζωή τους. Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής του Mega, με βάση τα στοιχεία του ΕΚΑΒ και τη λίστα αναμονής χτες το απόγευμα, υπήρχαν πανελλαδικά 73 άτομα -τα 50 στην Αττική- που περιμένουν σε κοινό θάλαμο νοσηλείας ή σε ράντζο προκειμένου να μπουν σε ΜΕΘ.

Σε νοσοκομείο υπάρχουν μεταξύ άλλων 3 διασωληνωμένοι με covid-19 που παραμένουν εδώ και ημέρες σε κοινό θάλαμο περιμένοντας να «ανοίξει» κρεβάτι σε ΜΕΘ covid-19, ενώ στη λίστα καταγράφονται περιπτώσεις όπου ασθενείς περιμένουν από εδώ και δέκα ημέρες, από την 1η Νοεμβρίου, να βρεθεί κρεβάτι. «Είναι σε διαδρόμους, σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας, σε ράντζα … πολλοί από αυτούς διασωληνωμένοι, άλλοι χειρουργημένοι, είναι τεράστιο το πρόβλημα … δεν είναι μόνο ασθενείς με covid-19, αλλά και με άλλα νοσήματα που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ, από βαριά επέμβαση, από τροχαίο».

«Είναι αδιανόητο» το να περιμένει κανείς πως σε αυτούς τους ανθρώπους προσφέρεται η ιατρική βοήθεια που απαιτείται, όσο παραμένουν εκτός ΜΕΘ, είπε ο διευθυντής ΜΕΘ του «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος στην ίδια εκπομπή. «Οι υγειονομικές ανάγκες αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγαλύτερες από τις δυνατότητες που έχει το σύστημα Υγείας. Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Το φωνάζαμε από τον Αύγουστο βλέποντας αυτή τη φοβερή μετάλλαξη, τη δυνατότητα διασποράς της, τη νοσηρότητα. Αυξήσαμε τη διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ, βλέπαμε το κακό που έρχεται. Είχαμε προειδοποιήσει, να μην φτάσουμε ακόμα μία φορά στο σημείο αυτό».

Στο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, όπως είπε ο κ. Καπραβέλος, «έξι ασθενείς ήταν διασωληνωμένοι στα χειρουργεία και σε κοινούς θαλάμους, με άμεσο κίνδυνο για τη ζωή τους. Με μαραθώνιο αγώνα καταφέραμε να τους βάλουμε μέσα στις ΜΕΘ», καθώς επιτέλους στελεχώθηκε με γιατρούς από την Αθήνα η ΜΕΘ των 18 κλινών που παράμενε κλειστή λόγω έλλειψης προσωπικού.

Ερωτηθείς για το τι σημαίνει για την Αθήνα και τα νοσοκομεία της η μετακίνηση έμπειρων γιατρών στη Θεσσαλονίκη, ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει ευθέως, σημειώνοντας ωστόσο ότι ενώ υπήρχε προκήρυξη για 10 θέσεις εντατικολόγων στο νοσοκομείο του, «καθυστέρησε και αυτή και τη στιγμή που το θέλουμε δεν το έχουμε. Τώρα, αυτό που προέχει είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές».

Επανέλαβε παράλληλα ότι πρέπει άμεσα να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού, προκειμένου να μειωθεί η πίεση στο σύστημα Υγείας και προέτρεψε σε επέκταση της υποχρεωτικότητας και αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Δείτε επίσης: «Στη Θεσσαλονίκη ήδη γίνεται διαλογή ασθενών στις ΜΕΘ» αποκαλύπτει εντατικολόγος (Βίντεο)

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί