Σ. Βαρδάκης: «Δεν θα εφησυχάσουμε μέχρι οι πληγέντες από τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, να αποζημιωθούν πλήρως»

Τα προβλήματα στις πληρωμές δικαιούχων, πληγέντων από τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, στηλίτευσε στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησής του, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης, προς τον Υπουργό Οικονομικών.

Ο κ. Βαρδάκης επεσήμανε ότι, στο έλεος του θεού, έχουν αφεθεί άνθρωποι που αναγκάστηκαν λόγω ολικής ή μερικής καταστροφής να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, εργαζόμενοι, που έχασαν τις δουλειές τους, επιχειρηματίες που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους, οι οποίοι ακόμα και σήμερα είναι αόρατοι, για την Κυβέρνηση, χωρίς κανένα μέτρο στήριξης, παρά τις επιβεβαιώσεις για επίδομα ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους και κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης σε  επιχειρηματίες.

Τόνισε, μεταξύ άλλων ότι οι ασάφειες και η γάγγραινα της γραφειοκρατίας, είναι τροχοπέδη στην επίλυση ζωτικής σημασίας ζητημάτων, όπως είναι η αναστολή Φ.Π.Α, η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, η αναστολή πληρωμών ΕΦΚΑ – ΔΟΥ, κλπ. και πρότεινε τη διαγραφή μέρους ιδιωτικού χρέους των σεισμοπλήκτων, απαλλαγή από τις επιστρεπτέες προκαταβολές, ρύθμιση του υπολοίπου, μακροπρόθεσμα και όχι αναστολές. 

Ο κ. Βαρδάκης ζήτησε να μάθει για ποιους λόγους δεν έχει προχωρήσει ακόμα και σήμερα η πληρωμή σε πολλές περιπτώσεις δικαιούχων της προκαταβολής Στεγαστικής Συνδρομής και κάλεσε τον αρμόδιο Υφυπουργό να ρυθμίσει τη λήψη Στεγαστικής Συνδρομής, για πολίτες που είτε λόγω ανωτέρας βίας (θάνατος) συνιδιοκτήτη, είτε μη έγκαιρης ολοκλήρωσης διαδικασιών μεταβίβασης περιουσίας, είτε μη έγκαιρης αποδοχής κληρονομίας, αδυνατούν να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr.

«Για το συγκεκριμένο μάλιστα θέμα, αυτό που θα έλυνε το πρόβλημα για τα “ορφανά” ακίνητα, θα ήταν να ανοίξει το σύστημα της ΑΑΔΕ και να δοθεί μία παράταση για τροποποίηση του Ε9 ώστε να συμπεριλάβουν οι νέοι ιδιοκτήτες τα ακίνητα τα οποία είτε κληρονομούν, είτε περιέρχονται στην κατοχή τους με κάποια άλλη διαδικασία (αγοραπωλησία, γονική παροχή, κ.λ.π.)”σημείωσε στην τοποθέτησή του ο κ. Βαρδάκης.

Τέλος, δεν παρέλειψε να ζητήσει παράταση στην προθεσμία υποβολής αίτησης για την καταβολή αποζημίωσης οικοσκευής, Στεγαστικής Συνδρομής και επιχορήγησης σε επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, για τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών του καταστροφικού σεισμού της 27ης Σεπτεμβρίου, η οποία λήγει στις 15 Νοεμβρίου του 2021.

Ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Βεσυρόπουλος παρότι επέλεξε να αναφερθεί απλά σε όσα προβλέπονται στις μέχρι τώρα εκδοθείσες Υπουργικές Αποφάσεις, δεσμεύτηκε να εξετάσει το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας υποβολής αίτησης για Στεγαστική Συνδρομή και για όσους έχουν ήδη προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες αποδοχής κληρονομιάς αλλά και για αυτούς που θέλουν να τροποποιήσουν το Ε9.  Όσον αφορά στην στήριξη εργαζομένων, που έχασαν τη δουλειά τους, δεσμεύτηκε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα εκδοθεί απόφαση για χορήγηση ειδικού σκοπού.

Παρακολουθήστε το βίντεο από τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης: 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί