Το Παιδικό Μουσείο Exploration ταξιδεύει και φέτος στα σχολεία με ασφάλεια και… εξερεύνηση!

Το Παιδικό Μουσείο Exploration είναι ένα κινητό παιδικό μουσείο που ταξιδεύει παντού για τα παιδιά με αποσκευές τις συλλογές, τα εκθέματα και τους ερμηνευτές του! Ένας από τους πιο αγαπημένους μας προορισμούς είναι φυσικά το σχολείο!

Το Exploration δίνει την ευκαιρία σε εκπαιδευτικούς και μαθητές να εξερευνήσουν και να ανακαλύψουν τις συλλογές και τα εκθέματα του Μουσείου μέσα στο δικό τους χώρο: το σχολείο. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα απευθύνονται σε όλες τις τάξεις της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και σχεδιάζονται από το Τμήμα Εκπαίδευσης ακολουθώντας τις αρχές της σύγχρονης μουσειακής εκπαίδευσης και της παιδικής μουσειολογίας. Σεβόμενοι τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντας των παιδιών, προσεγγίζουμε ποικίλα θέματα της καθημερινής ζωής και του πολιτισμού, και πάντα με αφορμή τις συλλογές και τα εκθέματα του Μουσείου, επεξεργαζόμαστε αντικείμενα, πειραματιζόμαστε, εξερευνούμε και παίζουμε ανακαλύπτοντας τον κόσμο.

Φέτος, ανταποκρινόμενοι στις νέες συνθήκες του σχολικού προγράμματος, οι θεματικές των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων ανταποκρίνονται στη φιλοσοφία των νέων “Εργαστηρίων Δεξιοτήτων”, προσφέροντας στα παιδιά τα βασικά εργαλεία για να αναπτύξουμε από κοινού τις βασικές μας δεξιότητες: κριτική σκέψη, κοινωνική συναίσθηση, περιβάλλον και πολιτιστική κληρονομιά, ψυχική και συναισθηματική υγεία, συνεργασία και δημιουργικότητα.

Διαλέξτε το πρόγραμμα που ταιριάζει στην θεματική του σχολικού προγράμματος ή/και του εργαστήριου δεξιοτήτων και ελάτε να εξερευνήσουμε παρέα με το Μουσείο στην τάξη σας!

Ελληνική Επανάσταση: Με τη ματιά του Ιστορικού (Ε’ – Στ’ Δημοτικού)
Θεματική Ενότητα: Ενδιαφέρομαι & Ενεργώ | Κοινωνική Συναίσθηση & Ευθύνη
Πώς ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση του 1821; Ποιες μάχες καθόρισαν την πορεία της; Ποια πρόσωπα πρωτοστάτησαν; Ελάτε να μεταμορφωθούμε σε Ιστορικούς και να μελετήσουμε ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της Ελληνικής Ιστορίας!

Μες το μουσείο (Δ’, Ε’ και Στ’ Δημοτικού)
Θεματική Ενότητα: Φροντίζω το περιβάλλον | Δημιουργική σκέψη & Πρωτοβουλία
Τα παιδιά ανακαλύπτουν την έννοια “μουσείο” εξερευνώντας καθημερινά αντικείμενα, αντίγραφα και αυθεντικά τεκμήρια του πολιτισμού. Αναλαμβάνοντας το ρόλο του μουσειολόγου, του συντηρητή, του ξεναγού, αλλά και του επισκέπτη, φτιάχνουν το δικό τους μουσείο!

Βιβλίο: τα φύλλα που μιλάνε (Δ’, Ε’ και Στ’ Δημοτικού)
Θεματική Ενότητα: Ενδιαφέρομαι & Ενεργώ | Κοινωνική Συναίσθηση & Ευθύνη | Φροντίζω το περιβάλλον
Τι είναι, τελικά, το βιβλίο; Με οδηγό την Ιστορία, τα παιδιά λύνουν γρίφους, αποκρυπτογραφούν παλιά μυστικά και με αφορμή πρόσωπα και γεγονότα ανακαλύπτουν το βιβλίο ως ένα αντικείμενο αντιπροσωπευτικό του πολιτισμού μας.

Μουσείο: Ο ναός των Μουσών (Α’,Β’ και Γ’ Δημοτικού)
Θεματική Ενότητα: Φροντίζω το περιβάλλον | Δημιουργική σκέψη & Πρωτοβουλία
Στα πολύ παλιά χρόνια γεννήθηκαν εννέα πανέμορφες νύμφες που ήταν προικισμένες με ξεχωριστές χάρες η κάθε μια. Και αυτές τις χάρες δεν τις κράτησαν για τον εαυτό τους αλλά τις χάρισαν γενναιόδωρα σε θεούς και τους ανθρώπους. Ποιες ήταν, όμως, οι εννέα Μούσες; Ποιες χάρες πρόσφεραν στην ανθρωπότητα; Πώς συνδέονται με την ιστορία του μουσείου;

Καλώς τον κύριο Κ.Ο.Κ. (Α’ και Β’ Δημοτικού)
Θεματική Ενότητα: Ζω Καλύτερα – Ευ Ζην
Με αφορμή μία μικρή πόλη, τα παιδιά εξερευνούν το οδικό περιβάλλον και ανακαλύπτουν δρόμους και κτίρια, οχήματα και πεζούς, σήματα πάνω και κάτω στο δρόμο. Ποιος είναι, όμως, ο κύριος Κ.Ο.Κ.; Τι μας συμβουλεύει να κάνουμε; Πόσα κρυμμένα μηνύματα έχει;

Μη μου… Τα σχέδια τάραττε! (Νηπιαγωγείο)
Θεματική Ενότητα: Φροντίζω το περιβάλλον | Δημιουργική σκέψη & Πρωτοβουλία
Πόσα σχήματα υπάρχουν στη φύση; Για ποιο λόγο οι ζωγράφοι ξέρουν γεωμετρία; Πώς ανακαλύπτουμε τα μαθηματικά μέσα σε έναν πίνακα; Με αφορμή απλά καθημερινά αντικείμενα, τα παιδιά εξερευνούν τη γεωμετρία στη φύση, στο σώμα, στο περιβάλλον μας.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Μουσείου www.exploration.gr. Παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Τμήμα Εκπαίδευσης του Μουσείου στο mail info@exploration.gr ή στο τηλέφωνο +30 6948 822 622 για να οργανώσουμε από κοινού μία ασφαλή και ευχάριστη μουσειακή εμπειρία στο σχολείο σας.

Γιατί στο Παιδικό Μουσείο Exploration παραμένουμε ασφαλείς και εξερευνούμε συνεχώς!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί