Εκδήλωση μνήμης στα Ανώγεια για το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε την Κυριακή από τον Δήμο Ανωγείων η επέτειος του ολοκαυτώματος της Ιεράς Μονής Αρκαδίου στον χώρο του ανδριάντα του Εμμανουήλ Βασιλείου (Αναγνώστου) Σκουλά, υπερασπιστή της Μονής και φερόμενου εκ των πυροπολητών.


Ο Δήμαρχος Ανωγείων κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης χαιρέτισε την εκδήλωση και καλωσόρισε τους προσκεκλημένους.
Στην εκδήλωση παρέστησαν εκ μέρους της Κυβέρνησης ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Ελευθέριος Αυγενάκης, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ ο γραμματέας της, Βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου, εκ μέρους της κομματικης οργάνωσης ΚΚΕ κ. Στυλιανός Σταυρακάκης καθώς και οι βουλευτές, κκ. Μάξιμος Σενετάκης, Σωκράτης Βαρδάκης, οι Δήμαρχοι Σφακίων κ. Μανούσος Χιωτάκης και Αρχανών Αστερουσίων κ. Μανώλης Κοκοσάλης, εκ μέρους της Περιφέρειας ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Ξυλούρης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Κρήτης κκ. Σταύρος Τζεδάκης και Νίκος Σκουλάς και ο Αντιδήμαρχος Μαλεβιζίου κ. Μπάμπης Κουτσογιαννης, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης βαθμού και εκπρόσωποι φορέων.
Παρέστησαν και κατέθεσαν επίσης στέφανα εκπρόσωποι του Ελληνικού Στρατού και της Πυροσβεστικής. Στην τελετή χοροστάτησε ο Αρχιμανδρίτης πατήρ Νικηφόρος ως εκπρόσωπος του Αρχιεπίσκοπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου και ο Ηγούμενος της Μονής Βοσακου π. Τιμοθεος εκ μέρους της οικίας Μητρόπολης
Τον πανηγυρικό της επετείου με τίτλο: “Το ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου και η ιστορική αλήθεια για τον πυρπολητή.” εκφώνησε ο διδάκτωρ, εκπαιδευτικός και συγγραφέας κ . Σταύρος Χριστοδουλάκης ο οποίος μετά την ιστορική αναδρομή και την παράθεση πλειάδας ιστορικών τεκμηρίων για το θέμα, κατέληξε:
“Η επίσημη κρατική απάντηση από την Ακαδημία των Αθηνών, το Υπουργείο Άμυνας αλλά και από τον τέως ΠτΔ κκ. Προκόπη Παυλόπουλο στην 150η επέτειο του Αρκαδίου στο Ρέθυμνο, ήταν πάντα διαζευκτική . Δεν παραγνωρίζει κανέναν ως πυρπολητή παρά τα ανέκαθεν σπουδαιότερα ιστορικά στοιχεία υπέρ του Εμμανουήλ Σκουλά. Αυτά, ενισχύονται συνεχώς και προέρχονται από την ιστορική έρευνα της περιόδου του γεγονότος.
Από το 1996, ο Δήμος Ανωγείων, διοργανώνει τιμητική εκδήλωση για το ιστορικό γεγονός στον ανδριάντα του ως άνω ήρωα. Ουδείς ιστορικός έως σήμερα έχει αμφισβητήσει την βασιμότητα του πρωταγωνιστικού ρόλου του.
Αρκετά χρόνισαν η στείρα άρνηση και οι περιττές αντιλήψεις. Οι νεκροί του Αρκαδιού έπεσαν μαζί και πρέπει να τιμώνται μαζί. Η ιστορική επιστήμη έχει αποφανθεί και αν υπήρχαν αμφισβητήσεις επί της ουσίας, αυτές θα είχαν διαφανεί. Ουδενός η μείωση πρέπει να τολμάται και ουδενός η τιμή να αφαιρείται. Η ιστορική μνήμη πρέπει να τιμάται με ενότητα. ”

Ακολούθησε, ανάγνωση του καταλόγου των νεκρών του Δήμου Ανωγείων κατά την Κρητική Επανάσταση 1866-1869, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακούστηκε ο Εθνικός Ύμνος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί