Στήριξη για τις επιχειρήσεις σε εστίαση και λιανεμπόριο ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Σ. Βαρδάκης: «Η Κυβέρνηση οδηγεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε εστίαση και λιανεμπόριο σε έμμεσο lockdown και μάλιστα χωρίς στήριξη»

Ερώτηση για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε εστίαση και λιανεμπόριο, κατέθεσαν 65 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του κόμματος Αλέξη Χαρίτση, την οποία συνυπογράφει ο βουλευτής Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης.

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις είναι από τις πλέον πληττόμενες κατά την περίοδο της πανδημίας, λόγω του παρατεταμένου lockdown, που ειδικά στη χώρα μας διήρκησε περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον οι αυξήσεις που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα σε πρώτες ύλες και ενέργεια, συγκροτούν ένα εκρηκτικό μείγμα, που καθιστά ακόμα πιο δυσοίωνες τις προβλέψεις για τη λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών στο άμεσο μέλλον.

Σε όλα αυτά τα προβλήματα, έρχονται να προστεθούν και τα ζητήματα που προκύπτουν από τα νέα περιοριστικά μέτρα στην κίνηση των πολιτών, όπως αυτά ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση την περασμένη Τρίτη.

Με αφορμή την ερώτηση των 65 βουλευτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο κ. Βαρδάκης δήλωσε: 

«Η Κυβέρνηση για ακόμα μια φορά αποδεικνύει πως έχει χάσει τον έλεγχο στη διαχείριση της πανδημίας. Καλεί τους επιχειρηματίες που τόσο έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία, να παίξουν τον ρόλο του ελεγκτή προς τους πελάτες τους. Παράλληλα οδηγεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις λιανεμπορίου που πωλούν πολλά κοινά προϊόντα με τα σούπερ μάρκετ σε κλείσιμο, καθώς στην πρώτη περίπτωση απαιτείται rapid test, ενώ στη δεύτερη όχι. Άρα προκαλείται, σαφώς, ένας αθέμιτος ανταγωνισμός εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που για άλλη μια φορά βρίσκονται στο στόχαστρο της Κυβέρνησης, αφού οδηγούνται με τα τελευταία μέτρα σε ένα «έμμεσο» lockdown. Μάλιστα, σε όλους τους τόνους, κορυφαίοι Υπουργοί της Κυβέρνησης διαδίδουν ότι δεν υπάρχουν άλλα χρήματα για τη στήριξή τους. Ζητάμε από τους αρμόδιους Υπουργούς να μας απαντήσουν σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να στηριχθούν οι ήδη επιβαρυμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε εστίαση και λιανεμπόριο.

Επίσης ζητάμε να μας απαντήσουν για τις πρωτοβουλίες που προτίθενται να αναλάβουν, ώστε να καταπολεμηθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός που δημιουργείται από τη μη ενιαία εφαρμογή περιοριστικών μέτρων μεταξύ ανταγωνιστικών επιχειρήσεων».

Αναλυτικά η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων

Θέμα: «Χωρίς στήριξη και απροστάτευτες απέναντι σε φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού για ακόμα μία φορά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε εστίαση και λιανεμπόριο»

Εδώ και περισσότερο από ενάμισι χρόνο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε λιανεμπόριο και εστίαση πλήττονται από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Το παρατεταμένο lockdown – το μεγαλύτερο σε διάρκεια σε όλη την Ε.Ε.- που επιβλήθηκε την περίοδο Νοέμβριος 2020 – Μάιος 2021 οδήγησε τις επιχειρήσεις σε πρωτοφανή οικονομική δυσπραγία. Οι δυσκολίες καταγράφονται και στην έρευνα του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ για το α’ εξάμηνο του 2021, όπου το 36,7% των επιχειρήσεων εκφράζουν το φόβο τους για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητάς τους το επόμενο διάστημα.

Επιπρόσθετα, οι πληθωριστικές τάσεις που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα με εκρηκτικές ανατιμήσεις στην ενέργεια, στις πρώτες ύλες και στις μεταφορές επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων, οι οποίες αδυνατούν πλέον να απορροφήσουν τις αυξήσεις του κόστους λειτουργίας τους. Επιπλέον, ο αποκλεισμός τους από χρηματοδοτήσεις και κυρίως από τον τραπεζικό δανεισμό τις οδηγεί σε οικονομική ασφυξία.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα, τα οποία ανακοινώθηκαν την Τρίτη 2/11 από τον Υπουργό Υγείας και αφορούν την εστίαση και το λιανεμπόριο, πρόκειται να προκαλέσουν εκ νέου μείωση στον τζίρο των ήδη επιβαρυμένων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι επιχειρηματίες επιβαρύνονται περαιτέρω, εφ’ όσον είναι υποχρεωμένοι να υποκαταστήσουν τους ελέγχους που οφείλει να πραγματοποιεί το κράτος, την στιγμή που κανένα αντίστοιχο μέτρο δεν προβλέπεται για την είσοδο σε εκκλησίες αλλά και για την αποφυγή του συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Επιπλέον, η εξαίρεση των σούπερ μάρκετ από την υποχρέωση επίδειξης rapid test για την είσοδο στα καταστήματά τους, οδηγεί σε αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις λιανεμπορίου που πωλούν πολλά κοινά προϊόντα με τα σούπερ μάρκετ. 

Με ανακοινώσεις τους τόσο οι φορείς του λιανεμπορίου και της εστίασης αναφέρονται στις ανησυχητικές εξελίξεις που προοιωνίζονται για τους συγκεκριμένους κλάδους, εν μέσω μάλιστα περιόδου εκπτώσεων αλλά και ενόψει της εορταστικής περιόδου. 

Επειδή, η πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε εστίαση και λιανεμπόριο έχουν πληγεί σφοδρά το προηγούμενο διάστημα από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και τα παρατεταμένα lockdown

Επειδή, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν είναι ενιαία για όλη την αγορά και εγείρουν θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού

Επειδή, δεν προβλέπονται νέα μέτρα ανακούφισης για τις ήδη επιβαρυμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός,

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να στηριχθούν οι ήδη επιβαρυμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε εστίαση και λιανεμπόριο;
  1. Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει για την καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού που δημιουργείται από τη μη ενιαία εφαρμογή περιοριστικών μέτρων μεταξύ ανταγωνιστικών επιχειρήσεων;

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί